Thril­le­ris­tä puuttuu yhä hui­pen­nus

Sotkamon Jymy luuli kirjoittavansa tämänvuotiseen pesäpallothrilleriin pisteen jo lauantaina Rännärillä. Kultamitalit odottivat siistissä rivissä kotipesän takana, kiertopalkinto "Poika" jynssättynä, valmiina Jymyn kapteenin Matti Salmisen napattavaksi.

Pattijoen lukkari Topi Kosonen (oik.) tuulettaa. Mikko Korhonen ja muut jymyläiset poistuvat kentältä päät painuksissa.
Pattijoen lukkari Topi Kosonen (oik.) tuulettaa. Mikko Korhonen ja muut jymyläiset poistuvat kentältä päät painuksissa.
Kuva: Peura Pekka

Pesäpallo

4. finaali

Pattijoki - Sotkamo 2-1

(3-2, 1-3, 0-0, 2-1)

Voitot tasan 2-2

Sotkamon Jymy luuli kirjoittavansa tämänvuotiseen pesäpallothrilleriin pisteen jo lauantaina Rännärillä. Kultamitalit odottivat siistissä rivissä kotipesän takana, kiertopalkinto "Poika" jynssättynä, valmiina Jymyn kapteenin Matti Salmisen napattavaksi.

Sotkamolaispelaajien ja satapäisen fanilauman käsikirjoitus ei pitänyt. Pattijoen Urheilijat näytti, mistä Rännärillä tuulee. Kotijoukkue venyi kuin ihmeen kautta voittoon kotiutuslyöntikisassa ja vei Suomen mestaruuden ratkaisemisen ensimmäisen kerran kautta aikojen viidenteen finaaliin.

Mitalit ja Poika kerättiin takaisin pakettiin vielä vuorokaudeksi.

Tänään sunnuntaina Sotkamossa joukkueet lähtevät ratkaisevaan taistoon nollatilanteesta, joskin Sotkamo saa kestää suosikin paineet fanaattisen kotiyleisönsä edessä. Pattijoki lähtee selkeästä haastajan asemasta skalpeeraamaan moninkertaisen mestarin päänahkaa.Ratkaisujuoksu taktisesta väärästä


Sotkamo pystyi iskemään kotiutuskisassa yhden juoksun, kun ensimmäisessä parissa Roope Korhonen kotiutti tarkalla välilyönnillä Matti Meriläisen.

Mailat paukkuivat turhautumisen merkiksi, kun enempää ei saatukaan aikaan.

Tuli kotijoukkueen vuoro. Jarkko Kokko ja Sami Ahola eivät löytäneet sopivaa aukkoa Jymyn kentästä. Kolmas lyöjä Pertti Mäkelä tasoitti iskemällä kakkospuolen lyönnillään Timo Kallion kotiin.

Mailanvarteen astunut Marko Rasinkangas tiesi, että hänelle tarjotaan nyt sankarin viittaa. Lukkari Jani Komulainen heitti taktisen väärän, johon Rasinkangas onnistui jotenkin lyömään kunnon osuman: Topi Kosonen kipitti kotiin, eikä viidettä lyöjää tarvittu.

"Se oli unelmalyönti takaväärään. En minä siinä ehtinyt mitään ajatella, piti vain osua palloon. Hanat auki - katsotaan, mihin asti pallo lentää", Rasinkangas kuvaili tuhannen taalan hetkeään.

Heti perään mies oli jo maan pinnalla.

"Edelleenkään emme ole voittaneet mitään. Taistelu lähtee taas alusta Sotkamossa. Ottelu voi ratketa todella pieniin asioihin, joten virheisiin ei ole varaa", ykkösvahti muistutti.Taas kerran Jani Komulainen


Pattijoki otti Sotkamolta mahdolliset ylimieliset tunteet pois jo ottelun kahdessa ensimmäisessä sisävuorossa menemällä 3-0-johtoon. Sami Ahola löi kaksi ja Pertti Mäkelä yhden juoksun.

Sotkamo prässäsi väkisin ja nousi yhden juoksun päähän. Jakson tärkeimpään koppiin venyi kakkoskoppari Timo Lemponen ja tyhjensi kentän, kun Sotkamo kehräsi tasoittavaa juoksuaan.

Toisen jakson ratkaisija oli jälleen kerran Sotkamon Jani Komulainen. Näköjään on aivan sama, ketä käsketään vahtimaan Pattijoen kolmospuolta, niin Komulainen osaa iskeä sieltä läpi.

Edellisessä ottelussa kahdesti nöyrtynyt Teemu Lohtander oli jokerina, mutta nyt Komulaisen uhreiksi joutuivat Jussi Kemilä ja Antti Mäkelä. Matti Meriläinen toi juoksun ja Komulainen itse kiersi kunnarin.

"Kaveri ei malttanut olla lähtemättä kolmospesältä keskemmälle, joten sieltä avautui minulle lyöntipaikka", Komulainen selosti ratkaisuaan.

Supervuoroparissa lähimpänä juoksua oli Sotkamo, mutta Roope Korhosen tilanne kuivui kokoon. Pattijoen ulkokenttä piti."Läpi mentiin jälleen"


Pattijoen pelinjohtaja Matti Iivarinen näki pelin kaksijakoisena.

"Pystyimme hoitamaan ensimmäisen jakson, kun Jymy ei ollut vielä parhaimmillaan. Toisessakin meillä oli paikkamme, mutta taas kerran tuli ratkaiseva läpilyönti. Markon (Rasinkangas) loistava lyönti vei meidät viidenteen finaaliin", Iivarinen kertasi.

Rajuja muutoksia ei ole odotettavissa kummankaan joukkueen pelitapoihin ja lyöntijärjestyksiin.

"Ei tässä vaiheessa voida muuta kuin elpyä yönseutu, harjoitella kevyesti aamulla ja lähteä ajoissa kohti Hiukkaa. Siellä on odotettavissa viimeinen vääntö", Iivarinen totesi.

Sotkamon pelinjohtaja Janne Vuorinen antoi tunnustusta Pattijoelle.

"Jouduimme alussa tuttuun pomppukiirastuleen. Jäimme jo jakson alussa takaa-ajajiksi: kolmen juoksun tappioasema vei väkisin fiilistä alaspäin. Jani nosti meidät läpilyönnillään peliin jälleen mukaan. Kokonaisuutena Pattijoki oli piirun verran meitä kovempi ja ansaitsi voittonsa", Vuorinen summasi.

Viides ja ratkaiseva finaali Sotkamo - Pattijoki alkaa tänään sunnuntaina klo 14. Tv2 televisioi ottelun.