Thes­lef­fin näyt­te­ly hou­kut­te­lee kä­vi­jöi­tä jo­noik­si asti – Oulun tai­de­mu­seon aiemmat kä­vi­jä­en­nä­tyk­set voivat pian mennä uusiksi

OuluKuvataiteilija Ellen Thesleffin (1869–1954) töitä ja elämää esittelevä näyttely on jo saanut aikaan melkoisen yleisöryntäyksen Oulun taidemuseoon.

Katariina Mankinen sekä Maija Mankinen, 9, ja Niilo Ronkainen, 9, tutkivat porukalla Ellen Thesleffin maalauksia. Oululaiset opiskelijat Iikka Mäntynen ja Susanna Pätsi tutustuivat Ellen Thesleffin töihin ja elämään Oulun taidemuseossa sunnuntai-iltana. "Näyttely kiinnosti, ja opiskelijat pääsivät tänään museoon ilmaiseksi", Pätsi kertoi.
Katariina Mankinen sekä Maija Mankinen, 9, ja Niilo Ronkainen, 9, tutkivat porukalla Ellen Thesleffin maalauksia.
Katariina Mankinen sekä Maija Mankinen, 9, ja Niilo Ronkainen, 9, tutkivat porukalla Ellen Thesleffin maalauksia.
Kuva: Teija Soini

Kuvataiteilija Ellen Thesleffin (1869–1954) töitä ja elämää esittelevä näyttely on jo saanut aikaan melkoisen yleisöryntäyksen Oulun taidemuseoon. Sunnuntai-iltaan mennessä Ellen Thesleff – Aurinkosuudelma -näyttelyyn oli tutustunut yhdeksän ensimmäisen päivän aikana liki 3 300 kävijää.

– Onhan tämä uskomattoman hienoa. Aamulla museon ovella oli jopa jonoa. Uskon, että tällä näyttelyllä on mahdollisuudet rikkoa kaikki museon kävijäennätykset, asiakaspalveluvastaava Tuija Ontero Oulun taidemuseosta sanoi.

Lue myös: Ellen Thesleff harppasi ulos naistaiteilijan raamista ja maalasi kuin miehet – vapautta henkivät värit ja viivat nähdään nyt Oulussa

Esimerkiksi sunnuntaina näyttelyssä ehti käydä 520 ihmistä. Heistä noin 200 oli opiskelijoita, jotka opiskelijapäivän kunniaksi pääsivät museoon ilmaiseksi.

– Kun kuulin, että näyttely on tulossa Ouluun, halusin ehdottomasti nähdä sen. Ei hän ihan lempitaiteilijani ole, mutta tiesin kyllä hänen töistään, hammaslääketiedettä Oulussa opiskeleva Aino Juhannusvuori kertoi.

– Itse pidän erityisesti Thesleffin ekspressionismin ajan taiteesta. Tykkään myös hänen värimaailmastaan ja Italiaan liittyvistä teoksistaan.

Thesleffistä puhutaan usein nimenomaan merkittävänä naistaiteilijana. Juhannusvuorelle taiteilijan sukupuolella ei juuri ole väliä.

– Mutta on toki hienoa, että hän oli aikansa uranuurtaja ja edelläkävijä sen asian suhteen.

Oululainen Riitta Kataja oli Thesleffin näyttelyssä toista kertaa.

– Helsingissä kävin tämän jo kesällä kerran katsomassa, mutta halusin tulla uudestaan, koska nämä työt ovat niin upeita. Esimerkiksi Lehtimaja on ihana teos. Ja aina näistä myös löytää jotain uutta.

Katajan mielestä Thesleff teki monenlaista taidettaan rohkeasti omalla tyylillään.

– On myös upeaa, että monet välillä unohdetut naiset ovat nyt päässeet paremmin esille. Aikaisemmin he ovat vähän jääneet miesten varjoon.

Tuija Ontero arvioi, että naistaiteilijoiden arvo on tavallaan ymmärretty uudelleen, ja heidän töistään ja elämästään ollaan kiinnostuneita.

– Uskon myös, että Ellenin tarina itsessään on niin huumaava, että ihmiset innostuvat jo sen vuoksi katsomaan hänen töitään.

Ellen Thesleff

Taidegraafikko ja taidemaalari Ellen Thesleff (1869–1954) oli yksi Suomen ensimmäisistä ekspressionisteista. Hänet tunnetaan myös aikakautensa tiukkojen sukupuoliroolien uhmaajana.

Oulun taidemuseossa esillä oleva näyttely muun muassa kertoo, miten ajan henki ja laaja kansainvälinen elinpiiri peilautuvat Thesleffin taiteessa eri vuosikymmeninä.

Näyttelyssä on esillä noin 70 maalausta ja runsaasti grafiikkaa. Taiteilijan kiehtovia elämänvaiheita valotetaan myös tekstien, valokuvien ja arkistomateriaalien avulla.