Taksiliikenne: Vi­ran­omai­set rat­sa­si­vat takseja Oulun seu­dul­la, puut­tei­ta yli nel­jän­nek­ses­sä ta­pauk­sis­ta

Onnettomuudet: Hen­ki­lö­au­to syttyi pa­la­maan Oulussa Kuu­sa­mon­tiel­lä

The Times: Venäjä käyttää Uk­rai­naa so­dan­käyn­nin tes­ti­kent­tä­nä länttä vastaan

Iso-Britannian puolustusvoimat uskoo, että Venäjä käyttää Ukrainan konfliktia testikenttänä, jolla kokeillaan uusia sodankäynnin keinoja länttä vastaan, The Times kertoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ymmärtänyt, miten propagandaa voidaan levittää ihmisten mielipiteiden muokkaamiseen sosiaalisessa mediassa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on ymmärtänyt, miten propagandaa voidaan levittää ihmisten mielipiteiden muokkaamiseen sosiaalisessa mediassa.
Kuva: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Iso-Britannian puolustusvoimat uskoo, että Venäjä käyttää Ukrainan konfliktia testikenttänä, jolla kokeillaan uusia sodankäynnin keinoja länttä vastaan, The Times kertoo.

The Times siteeraa haltuunsa saamaa armeijan dokumenttia, jossa analysoidaan Venäjän toimia Ukrainan konfliktissa. Brittiarmeijan analyysin mukaan Venäjällä opetellaan, miten tankit ja tykistö toimivat rinta rinnan huipputeknologian ja myös sosiaalisen median kanssa. Perinteisten hyökkäysaseiden lisäksi Venäjä käyttää laajasti elektronisen sodankäynnin keinoja, kuten vihollisen radiosignaalien häirintää ja vastapuolen teknologisten laitteiden lamauttamista.

Toisaalta taas Venäjän presidentti Vladimir Putin on ymmärtänyt, miten propagandaa voidaan levittää ihmisten mielipiteiden muokkaamiseen sosiaalisessa mediassa.

Dokumentin mukaan Britannian täytyy vastaisuudessa valmistautua paremmin tulevaisuuden sotiin, joissa aseita ovat luotien ja ohjusten lisäksi myös twiitit ja Facebook-päivitykset.

Venäjän tukemat separatistit Ukrainassa lähettävät usein ryöpyn propagandaviestejä vain minuutteja ennen kuin varsinainen hyökkäys alkaa. Dokumentin mukaan tekstit lähetetään miehittämättömän lennokin avulla jokaiseen kännykkään kohdealueella, myös ukrainalaissotilaiden puhelimiin. Lisäksi sosiaalista mediaa käytetään taivuttelemaan yhteisöjä ja joukkoja tukemaan separatisteja.

Brittiarmeijan dokumentin mukaan sosiaalisen median ja muun nettimedian kautta Venäjä pystyy manipuloimaan yleistä mielipidettä ja vakiinnuttamaan oman narratiivinsa. The Times kirjoittaa, että Venäjän oman narratiivin kanssa ristiriidassa olevat tiedot poistetaan nopeasti ja esimerkiksi venäläistappioista kertovat raportit kiistetään ja hävitetään.

The Times haastattelee myös nimettömänä pysyttelevää sotilaslähdettä, joka on tutustunut dokumenttiin. Lähteen mukaan sodankäynnissä on menossa paradigman muutos, jota voi verrata siihen, kun panssarivaunu korvasi hevosen tai konekivääri tuli taistelukentälle.

Lähteen mukaan jatkossa hybridisodan keinot kasvavat yhä. Esimerkkeinä hän mainitsee vääristellyn tiedon käyttämistä yhä useammin demokraattisen keskustelun muokkaamiseksi, kyberhyökkäykset, talouspoliittisten pakotteiden käytön sekä tunnuksettomien joukkojen käyttämistä operaatioihin, jotka laukaisevat sotilaallisen väliintulon, kuten Krimillä on käynyt.

Lähteen mukaan venäläisillä onkin sota-ajan mentaliteetti ja brittipoliitikoilla rauhanajan maailmankuva.