Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Thai­maa­lais­ten mar­jan­poi­mi­joi­den kohtelu on hä­peäl­lis­tä

Keskusrikospoliisin johdolla on tutkittu syksystä 2022 alkaen thaimaalaisten marjanpoimijoiden palkkausta ja olosuhteita. Marraskuussa 2023 KRP ilmoitti epäilevänsä viittä ihmistä ihmiskaupasta, thaimaalaisia uhreja on noin 170, mahdollisesti jopa 2 000.

Nyt syyttäjät ovat nostaneet syytteen yhden marjayrityksen toimitusjohtajaa ja hänen thaimaalaista liikekumppaniaan vastaan 56 törkeästä ihmiskaupasta.

Ensimmäiset poimijat Thaimaasta tulivat Suomeen 2005, heidän hyväksikäyttönsä on jatkunut pitkään jo ennen tutkinnassa ollutta aikaa. Marjayrittäjät, joita sankarillisesti marjakeisareiksi kutsutaan, ovat perustelleet marjojen jäävän metsiin ja toiminnan loppuvan ellei ulkomailta saada työvoimaa.

Marjakeisareilla oli ministeriössä luottovirkamies lakia valmistelemassa ja asioita hoitelemassa. Marjayritysten sijaintikunnat ja valtio ovat tukeneet taloudellisesti marjayrityksiä.

Marjakeisareiden ”alihankkijat” ovat joka käänteessä rahastaneet säälimättömästi onnettomia poimijoita. Heidät on majoitettu ala-arvoisiin tiloihin, autoiksi heille on hankittu loppuun ajettuja rotiskoja, työhön ja oloihin perehdytys on jätetty hoitamatta. Kartta kouraan, maksua vastaan tietysti, selvitkää omillanne korvessa sääskien syötävänä.

"Marjayrittäjät, joita sankarillisesti marjakeisareiksi kutsutaan, ovat perustelleet marjojen jäävän metsiin ja toiminnan loppuvan ellei ulkomailta saada työvoimaa."

Näin vuosia sitten Hyrynsalmella kornin tapauksen, jossa poimijoiden valkoisen auton katolla oli mustikkasäkkejä, joista valui tummanpunainen marjaneste auton kylkiin. Verimarjoja kuvainnollisesti.

Poliitikot, valvovat virkamiehet, kaikki, jotka tiesimme; miksi olemme sallineet pitkään tällaisen tapahtua. Aina löytyy moraalittomia ja ahneita ihmisiä, mutta sivistysvaltiossa tämä on häpeällistä.

Ihmiskauppa on vakava rikos. Rangaistus ihmiskaupasta on vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta. Törkeän ihmiskaupan rangaistusasteikko on 2–10 vuotta vankeutta.

Matti Moilanen

Oulu