Työtaistelut: VR: Junat py­ri­tään pa­laut­ta­maan lii­ken­tee­seen heti, kun sopu ve­tu­rin­kul­jet­ta­jien työ­rii­taan syntyy

Tilinpäätökset: Oulun kau­pun­gin ti­lin­pää­tök­ses­tä on tulossa huikean yli­jää­mäi­nen

Luitko jo tämän: Lää­kä­rit suos­tui­vat tut­ki­maan Inga Kavakan kun­nol­la vasta 13 vuoden kär­si­myk­sen jälkeen

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Ter­vo­laan pe­rus­tet­tiin vas­taan­ot­to­kes­kus pi­ka­vauh­tia – alustus maa­nan­tai­na, päätös kes­ki­viik­ko­aa­mu­na

Tervolaan varaudutaan sijoittamaan 150 turvapaikanhakijaa, ensimmäiset sata mahdollisesti jo tänään.

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut pohjoisessa nopeasti. Kuvassa turvapaikanhakijat odottavat Kemissä etelään menevää yöjunaa syyskuun alkupuolella.
Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut pohjoisessa nopeasti. Kuvassa turvapaikanhakijat odottavat Kemissä etelään menevää yöjunaa syyskuun alkupuolella.
Kuva: Teija Soini

Tervolaan avataan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Ensimmäiset turvapaikanhakijat pyritään sijoittamaan kuntaan tänään torstaina.

– Voi olla että Tervolaan tulee sata ihmistä jo tämän päivän aikana, kertoo Tervolan kunnanjohtaja Mika Simoska.

Asia on edennyt hyvin nopeasti.

– Kunnanhallitus kuuli maanantaina Suomen Punaisen Ristin alustuksen vastaanottotoiminnasta ja suhtautui asiaan myönteisesti. Sen jälkeen tilanne eskaloitui niin, että keskiviikkoaamuna kello 9 SPR ilmoitti käynnistävänsä vastaanottotoiminnan välittömästi ja sijoittavansa Tervolaan 150 turvapaikanhakijaa.

Varautuminen ja kuntalaisille tiedottaminen jäivät kiireen takia vähäisiksi.

– Ajatus oli, että olisimme valmistelleet asiaa rauhassa kolmannen sektorin kanssa ja kartoittaneet tiloja.

Vastaanottokeskus sijoitetaan kunnan ja todennäköisesti myös yksityisiin vuokra-asuntoihin. Näillä näkymin asunnot sijaitsevat alle viiden kilometrin säteellä kuntakeskuksesta.

Periaatteessa työnjakona on, että SPR hoitaa vastaanottotoiminnan henkilöstöineen ja kunta järjestää tilat ja opetuksen, jos tulijoiden joukossa on opetusta tarvitsevia lapsia.

Lisäksi Tervolan kunta auttaa tilojen kalustamisessa. Kuntalaistenkin apua kaivataan, ja hyväntekeväisyyskeräyksen järjestämistä pohditaan.

– Miettimisen alla on asuntojen kalustaminen pöydin, tuolein ja makuusijoin tämän päivän aikana. Tilavaraus per henkilö on hyvin pieni: kaksioon sijoitetaan 6–8 henkilöä, Simoska kertoo.

Maahanmuuttoviraston uuden linjauksen mukaan vastaanottokeskus voidaan perustaa välittämättä kunnan kannasta. Simoskan mukaan Tervolan kunnanhallituksen kanta asiaan oli alustuksen jälkeen myönteinen, vaikka kritiikkiä ja huolta konflikteista esiintyi.

– Mutta valtaosa näytti vihreää valoa eikä kukaan punaista.

Tervolan kunnanhallituksessa istuu viisi keskustan ja kolme vasemmiston edustajaa sekä yksi demari.

Simoska on ehtinyt keskustella vastaanottotoiminnasta myös kunnan yrittäjien kanssa. Heidän suhtautumisensa oli myönteinen. Kuntalaisten keskuudessa mielipiteet arvattavasti jakautuvat, mutta mielenosoitusta tai ei-kampanjointia ei kunnanjohtajan tiedossa ole.

– SPR:n Lapin piirin toiminnanjohtaja Sirkka-Liisa Oinaala kertoi, ettei tästä pitäisi tulla kunnalle juuri kustannuksia. Ja hyvin pienellä euromäärällähän turvapaikanhakijat joutuvat tulemaan toimeen.

– Tässä puhutaan muutaman vuoden projektista, ellei tilanne ole sitten sellainen, että pakolaisia tulee jatkuvasti lisää, Simoska sanoo.

Koska kunnan kantaa ei vastaanottokeskuksen perustamisessa tarvita, ei Tervolan kunnanvaltuustolta ole odotettavissa päätöstä asiassa. Viikon päästä torstaina pidettävässä valtuuston kokouksessa aiheesta tullaan silti varmasti keskustelemaan.

Omin päin turvapaikanhakijoita ei ole Tervolaan tähän mennessä hakeutunut, vaan pohjoisessa heidät on ohjattu Rovaniemen ja Kemin poliisiasemille.