Ter­veys­po­mo­jen sa­lai­set paheet

Ihmisiä ne ovat terveysministerit, pääjohtajat, sydänkirurgit ja lihavuustutkijatkin. Yksi on heikkona munkkipossuihin, toinen inhoaa liikuntaa, kolmas tykkää makkarasta.

Arkkiatri Risto Pelkonen kiemurtelee kuin omenavarkaudesta kiinni jäänyt pikkupoika. Hän tuijottaa kengänkärkiään ja mutisee saavansa jatkuvasti huutia vähän joka puolelta: virkaveljiltä ja -sisarilta, suurelta yleisöltä ja kaikilta, jotka ovat tekemisissä syövän kanssa. Lehdissäkin on moitittu.

Risto Pelkonen tupruttelee säännöllisesti piippua.

"Ei arkkiatri saa polttaa piippua!" arkkiatri parahtaa.

"Mutta muuten elän kyllä hyvin terveellisesti", Pelkonen puolustautuu.

Sisäinen syyllisyys pitää miestä tiukasti pihdeissä. "Lähdin kerran Meilahdesta kävelemään Paciuksenkatua kaupunkiin, kun kuulin poliisiauton sireenin ulvonnan. Niin syvällä on kauhu, että pistin palavan piipun taskuun piiloon", Pelkonen huokaa."Känttykahavit"
ministerin mieleen


Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä on lapsesta saakka tottunut juomaan aamulla herättyään pullakahvit. "Koko perhe tietää, että pullaa pitää olla pöydässä, koska aamu ei muuten lähde käyntiin. Mieluimmin syön ihan tavallista känttyä. Iissä sanottiin että juodaan känttykahavit", Hyssälä selvittää laveasti.

"Lapsuuden parasta pullaa olivat äitin leipomat pitkät leetat. Kyllä kaupastakin saa yhä leetaa, mutta ei niissä ole samaa makua kuin äitin leipomissa."

Käntty ei pursuile vitamiineja ja hivenaineita, mutta Hyssälä ei tunne omantunnon tuskia, sillä hän saa siitä jotain paljon arvokkaampaa. "Saan siitä mielihyvää", hän julistaa.

"Tästä tietysti seuraa, että olen lihava. Olen koko elämäni laihduttanut erilaisissa ryhmissä. Nytkin olen mobilisoimassa ministeriössä kokoon Painonvartijoiden ryhmää. En ole vielä ehtinyt käydä alkupunnituksessa, joten ei tiedä, mikä on tavoitteeni. Minulla on paljon kokemuksia laihduttamisesta", ministeri selvittää iloisesti.Tiramisua ja
lasillinen viiniä


Hyssälän kollega, sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre ei hänkään väitä olevansa mikään pulmunen. "Voi kauhea! Hyvät jälkiruuat ovat semmosia, että tulee otettua."

Sinikka Mönkäreen lempiherkkuja ovat vaniljajäätelö ja tiramisu. "Eikä se syntilista tähän lopu. Lomalla tulee aterioilla nautittua viiniä. Onneksi on lyhyet lomat!"

Mönkäre ei juo viiniä ämpärikaupalla vaan lipittää sitä sen verran hillitysti, että siitä ei ole terveydellistä haittaa, pikemminkin päinvastoin. Viinihän on kohtuullisesti käytettynä todettu monissa tutkimuksissa terveelliseksi.

"Mutta siitä tulee ylimääräisiä kaloreita. Yritän pitää painoa kurissa, sillä suvussani on taipumus korkeaan verensokeriin. Pidän liikunnasta ja harrastan sitä säännöllisesti, joten se puoli on kunnossa. Mutta painoa on pakko tarkkailla. Olen pakosta tällainen ikävä ihminen, jolla ei ole paljon paheita", Mönkäre sanoo kuin anteeksi pyydellen.Lihavuustutkija
laiska liikkumaan


Kahta tunnettua suomalaista lihavuustutkijaa yhdistää lievä vastenmielisyys liikuntaa kohtaan. Professori Markku Savolainen Oysista ja dosentti Aila Rissanen Husista tähdentävät potilailleen liikunnan merkitystä painonhallinnassa ja verenpaineen ja verensokerin säätelyssä, mutta oman liikunnan laita on usein vähän niin ja näin.

"En saa lähdettyä lenkille. En oikeastaan pidä lenkkeilystä. Pallopelit ovat mieluisampia, mutta enemmän pitäisi harrastaa niitäkin", Markku Savolainen tunnustaa. "Hyötyliikunnasta pidän kyllä huolen. En käytä hissiä ja kävelen paikasta toiseen."

Markku Savolaisella on yksi viaton viehtymys. Hän tykkää kermavaahdosta. "Mutta karamelleista en välitä. Niiden suhteen minun on helppo elää terveellisesti."

Dosentti Aila Rissanen myöntää kaksi ongelmaa, joista hän haluaisi päästä eroon. "En malta nukkua tarpeeksi. Minun on vaikea asettua yöpuulle. Olen yrittänyt parannusta yli 50 vuotta, mutta en ole onnistunut. Yhtä pitkään olen yrittänyt harjoitella myös nauttimaan liikunnasta, mutta aivan yhtä huonolla menestyksellä. Olen laiska liikkumaan, vaikka nyt minun pitäisi jo oikeasti alkaa huolehtia siitä, sillä äitini puolelta suvussa on paljon diabetesta ja lihavuutta."

"Nämäkin asiat ovat geeneissä. En voi kuin ihailla tytärtäni, joka on maratoonari ja juoksee työmatkat. Olen sanonut, että hän toimii ihan selvästi suvun geenien vastaisesti", Aila Rissanen nauraa.

Myös Oysin sydänkirurgi, professori Tatu Juvonen kantaa huonoa omaatuntoa vähästä liikunnasta. "Kotipesä työllistää", kahden pienen lapsen isä kertoo.

"Elämäntavoissani ei ole mitään hirveän huonoa, mutta ruokavalio ei taida olla aivan Pohjois-Karjala-projektin oppien mukainen."Puskalle maistuu
munkkipossu


Entäpä Pohjois-Karjala-projektin isä, professori Pekka Puska? Malttaako mies itse elää saarnaamiansa oppeja noudattaen, vai onko hänelläkin salaisia paheita, joista hän yrittää sinnitellä eroon?

Kansanterveyslaitoksen pääjohtajana joulukuun alussa aloittava Puska vastaa matkapuhelimeensa Sveitsistä, jossa hän on työskennellyt viime vuodet WHO:n palveluksessa.

"Ei minulla taida mitään salaisia paheita olla, enkä tiedä, onko paheita ollenkaan", mies miettii. "Makea kahvipulla maistuu ja tykkään myös makkarasta, mutta eivät ne kohtuullisessa määrin mitään paheita ole enkä ole edes yrittänyt päästä niistä eroon."

Pekka Puska myöntää, että liikuntaa hän mielellään harrastaisi enemmän kuin mihin kiireisen ihmisen aika riittää.

"Niin että onko minun oma ruokavalioni Pohjois-Karjala-projektin mukainen? Kyllä se on, jos ei ihan äärimmäisyyksiin viedä. Ihminen voi sallia itselleen pieniä paheita silloin tällöin, kun ei harrasta niitä joka päivä. Kun tulen Sveitsistä Suomeen, minulla on tapana nauttia Helsingissä lentoasemalla kahvin kanssa munkkipossu. Se on semmoinen perisuomalainen kahvileipä."Nakkeja, pitsaa
ja piparkakkuja


Orion yhtymän pääjohtaja Jukka Viinanen suhtautuu nykyajan muutospaineisiin tervehenkisellä itsepäisyydellä. "On minulla intohimoja, joille en mahda mitään, mutta en ole ollenkaan varma, haluanko edes muuttua."

Mitähän ne pääjohtajan salaiset intohimot mahtavat olla?

Viinanen yrittää ensin kieroilla. "Piparkakun syöntiä on vaikea vastustaa", hän tarjoaa syötiksi.

Pienellä kovistelulla löytyy painavampia paheita. "Pitsaa pitää joskus ihan väkisin saada. Syön kyllä mielelläni myös nakkeja."

Jukka Viinanen ei tunne uhanalaista oululaista grilliherkkua. "Kärkkäri...", hän makustelee suussaan. "Mikä se on?"

"Liikun aika paljon. Painoa on pakko pitää kurissa, mutta lenkkeilen ihan mielelläni."

Tupakkaa Viinanen ei enää polta. Hän muistaa tarkkaan, milloin hän sauhuttelu loppui. "Kertaheitolla, yhdellä päätöksellä 16.9.1978. Eikä ollut edes vaikeaa."Kivenpyörittäjä
Pohjois-Savossa


Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan virasta Duodecim-lehden päätoimittajaksi siirtynyt professori Jussi Huttunen tunnetaan säntillisistä tavoistaan.

Mies syö terveellisesti, polkee säännöllisesti kuntopyörää ja lenkkeilee, ja kun lenkkikaverit ryystävät saunan jälkeen keskikaljaa, Jussi Huttuselle piisaa pilsneri. Syynä ei ole tiukkapipoisuus. Huttuselle tulee vahvemmista juomista huono olo.

Mutta ei Huttunenkaan mikään mallilapsi ole. "Helppo tunnustaa. Minun paheeni on armoton rehkiminen ja kykenemättömyys sanoa ei. Tällä on varmasti kielteisiä vaikutuksia terveyteeni. Mutta ei seeprakaan juoviansa vaihda."

Huttusilla on mökki Pohjois-Savossa. Isäntä ei vedä lomilla lonkkaa vaan siirtelee isoja kivenjärkäleitä paikasta toiseen ja kärrää valtavia määriä täytemaata sinne sun tänne. Välillä hän syöksyy silmät kiiluen pokasahan, vesurin ja ison halkomakirveen kanssa puiden kimppuun.

"Olen selvä addikti. Mökillä rehkiminen on terveellistä, mutta valitettavasti olen töissä ihan samanlainen. Tykkään rehkiä, se on minusta hauskaa, mutta kyllä pitäisi osata välillä hellittää. Vaimokin siitä aina huomauttelee."