Ter­veys­kes­kus­ten lää­kä­ri­mak­sut nou­si­vat Oulun seu­dul­la vii­des­sä vuo­des­sa 40 pro­sen­til­la – kai­kis­sa kun­nis­sa las­ku­te­taan mak­si­mi­mää­rän mukaan

Terveyskeskuslääkärin näkeminen käy Iissä ja Muhoksella suhteessa vähemmän lompakolle, jos lääkärille asiaa on enemmän kuin kahdesti vuodessa.

Terveyskeskuslääkärin käyntimaksun enimmäismäärä on sidottu kansaneläkeindeksiin. Asiakasmaksut nousivat vuosien 2013–2018 välillä 49 prosentilla.
Terveyskeskuslääkärin käyntimaksun enimmäismäärä on sidottu kansaneläkeindeksiin. Asiakasmaksut nousivat vuosien 2013–2018 välillä 49 prosentilla.
Kuva: Anssi Jokiranta

Terveyskeskusten lääkärimaksut nousivat vuosien 2014–2019 välillä Oulun seudulla valtioneuvoston sosiaali- ja terveyspalveluille asiakasmaksuille määrittämien enimmäismäärien mukaan. Vuonna 2019 terveyskeskuslääkärin vastaanottokäynti maksoi 40 prosenttia enemmän kuin viisi vuotta aiemmin, selviää THL:n kokoamista tiedoista.

Asiakkaalta peritään Oulussa, Kempeleessä, Iissä, Limingassa ja Muhoksella yksittäisestä lääkärikäynnistä 20,60 euroa. Vuonna 2014 asiakasmaksun enimmäismäärä oli 14,70 euroa.

Kaksi alueen kunnista, Ii ja Muhos, perivät 41,20 euron terveyskeskusmaksun koko vuodelta yksittäisten käyntimaksujen sijaan. Myös vuosimaksun enimmäissumma perustuu valtioneuvoston asetukselle.

Oulu, Kempele ja Liminka veloittavat lääkärikäyntien asiakasmaksut erikseen kolmelta ensimmäiseltä lääkärikäynniltä, joiden jälkeen tulevat käynnit ovat ilmaisia. Terveyskeskuslääkärin näkeminen käy siis Iissä ja Muhoksella suhteessa vähemmän lompakolle, jos lääkärille on asiaa enemmän kuin kahdesti vuodessa.

Valtioneuvoston vahvistamat kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista perittävät asiakasmaksut ovat sidottu kansaneläkeindeksiin. Kalleimmillaan yksittäinen terveyskeskuslääkärin asiakasmaksu oli vuonna 2017, kun asiakasmaksu kohosi 20,90 euroon.