
"Terve nenä ei huuhtelua kaipaa", korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Tapio Pirilä toteaa.
Lähes muoti-ilmiöksi nousseen nenähuutelukannun käyttö on hänen mukaansa perusteltua joidenkin nenävaivojen hoidossa, mutta päivittäinen huuhtelu "varmuuden vuoksi" aiheuttaa ainakin osalle käyttäjistä ennen pitkää juuri niitä ongelmia, joita sillä yritetään ehkäistä.
Jotkut ihmiset kokevat huuhtelun miellyttävänä, mutta kaikkien limakalvo ei sitä kestä. Nenäkäytävien limakalvo on herkkää värekarvallista epiteeliä, samantyyppistä kuin henkitorvessa ja keuhkoputkissa. Sen koskettaminen saa aivastamaan sekä nenän ja silmät vetistämään.
Pirilän mukaan jatkuvan huuhtelun sivuvaikutuksina on kuvattu nenän limakalvon polttelua ja verenvuotoa: limakalvo saattaa punoittaa, ja sen pinnalla voi olla ohutta rupea merkkinä kuivumisesta.
"Eräässä tutkimuksessa havaittiin myös, että suolattomalla vesijohtovedellä huuhtelu aiheutti välikorvatulehduksia."
Huuhteluveden sopiva suolapitoisuus on 1--2 prosenttia, eli litrassa keitettyä vettä on 10--20 grammaa suolaa.
Toimivan nenän edellytys on terve limakalvo. Mikäli limakalvon pintaa suojaavan, värekarvojen liikuttaman geelikerroksen toiminta häiriintyy esimerkiksi toistuvien huuhteluiden vuoksi, nenän oma puhdistusmekanismi vaurioituu. Limakalvo haavautuu kuivuessaan, ja värekarvojen liike vaikeutuu tai estyy.
Niistettäessä nenästä tihkuva veri ja eritekarstat ilmiantavat kuivuneen limakalvon.
"Huuhtelu ei auta kuivumiseen, mutta voi pahentaa tilannetta. Limakalvoa kannattaa kosteuttaa mieluummin öljysumutteella."
Bakteerit ja virukset läpäisevät huonokuntoisen limakalvon helposti, ja ylähengitystieinfektiot pääsevät jylläämään.
Kannunkäyttäjän tulee huolehtia hygieniasta hyvin. Huuhteluvesi pitää Pirilän mukaan keittää ennen käyttöä. Epäpuhtaiden huuhteluiden mukana nenään voi kulkeutua esimerkiksi suolistoperäinen kolibakteeri. Kannu on myös puhdistettava asianmukaisesti huuhteluiden välillä.
"Huuhtelu on joskus melko sotkuista puuhaa, joten varsinkin influenssa-aikana hygienia on erityisen tärkeää. Taudinaiheuttajat leviävät helposti vesiroiskeiden mukana."
Erityisen haavoittuva nenä on silloin, kun sivuonteloiden tiehyeitä on laajennettu, sillä vesi mahdollisine epäpuhtauksineen pääsee poskionteloihin asti. Nenäkäytävän limakalvoon verrattuna poskiontelon limakalvo on ohuempaa ja sen vastustuskyky heikompi.
"Jos tuntuu, että esimerkiksi allerginen nenä kaipaa apua siitepölyaikana, suosittelisin puhdistukseen huuhtelun sijaan steriiliä fysiologista keittosuolaa sisältävää sumutetta."
Flunssan hoidossa kannusta voi olla apua niistämisen tehostajana.
Huuhtelu saattaa myös edesauttaa pitkittyneen tai kroonisen limakalvotulehduksen paranemista, sillä vesi poistaa limakalvon pinnalla olevaa, tulehdusta ylläpitävää bakteerikasvustoa eli biofilmiä.
Toisaalta bakteerikasvusto voi lisääntyä, jos limakalvon pinta vaurioituu esimerkiksi liiallisen huuhtelun tai kuivumisen vuoksi.
Poskionteloita kannulla ei saa puhdistettua.
"Huuhteluvettä pääsee leikkaamattomaan onteloon hyvin vähän, jos ollenkaan."
Nenän tukkoisuus voi johtua monesta asiasta. Mikäli nuhaoireet pitkittyvät, on syytä käydä lääkärissä, jotta vaiva saadaan diagnosoitua.
Joskus tukkoisuuden takana on rakenteellinen syy, esimerkiksi nenän vino väliseinä, jonka korjaamiseen tarvitaan leikkaushoitoa.
Toistuvien poskiontelotulehdusten ja kroonisten nuhavaivojen syyksi voi paljastua myös sairas, polyyppeja tuottava limakalvo.
"Polyypit häiritsevät limakalvon puhdistumista. Huuhtelu saattaa tässä tapauksessa helpottaa tukkoista oloa. Kannu ei ole kuitenkaan patenttiratkaisu kaikkien nuhavaivojen hoitoon."
Nenän päivittäinen huuhtelu voi Pirilän mukaan lopulta johtaa siihen, että kannulla hoidetaan huuhtelun aiheuttamia ja ylläpitämiä ärsytysoireita. Tukkoisuus, polttelu ja muut oireet helpottavat huuhtelun jälkeen hetkeksi, mutta palaavat pian.
"Huuhtelu silloin tällöin ei vahingoita tervettä nenää, mutta turhaa limakalvojen rassausta kannattaa välttää."