Lukijalta
Mielipide

Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot

Tervahiihdon organisaatio antoi 17.2. julkisuuteen tiedon, että huonojen lumiolosuhteiden ja sääennusteiden perusteella hiihto perutaan.

Tervahiihdon organisaatio antoi 17.2. julkisuuteen tiedon, että huonojen lumiolosuhteiden ja sääennusteiden perusteella hiihto perutaan. Kerron seikkoja, jotka valaisevat mitkä olivat minun mielestäni perumisen syyt.

Aluksi Utajärven Urheilijat luopuivat järjestelyjen yhteistyöstä. Tuolloin suunnitelmaa muutettiin niin, että lähtö olisi ollut Muhoksen Korkalovaarasta. Laitasaaren Veto luopui myös yhteistyöstä. Tällöin reittivaihtoehdot vähenivät.

Jäljelle jäi reitti Sankivaara–Ritaharjun koulu. Hiihdettävä matka olisi ollut Jäälin lenkki mukaan otettuna noin runsas 50 kilometriä. Lyhyempiä reittivaihtoehtoja olisi ollut useita, kuten Sankivaara–Hiukavaaran koulu, tai lähtönä Hiukkavaaran koulu–Ritaharjun koulu.

Edellä lueteltujen latujen kunto on ollut koko talven hyvä 3.11.2019 lähtien, pois lukien Kiekonlatu–Kivikkokangas, jota jostakin ihmeellisestä syystä ei ole kunnostettu koko talvena laisinkaan.

Oulun liikuntatoimi kunnostaa Sankivaaran ladut. Ritaharju–Kivikkokankaan kunnostaa yksityiselle ulkoistettu urakoitsija. Kaikki, jotka hiihtävät näitä latuja, ovat huomanneet vuosienkin varrella, että noiden latujen kunnostamisen erot ovat isot. Yksityinen pitää ne tosi hyvässä kunnossa olkoon keli ja sääolot mitkä tahansa.

Tervahiihdon toteuttamisesta vastaa Oulun Hiihtoseura. Tervahiihto peruttiin mielestäni hyvin keppoisin perustein. Vedottiin säätietoihin, jotka eivät ole olleet kovin tarkkoja viime aikoina.

Kempeleessä hiihdettiin 22.2. pitkän matkan Pertin hiihto. Yleisesti tiedetään, että Oulujoen pohjoispuolen lumitilanne on aina parempi kuin esimerkiksi Kempeleen. Hiihto toteutettiin mallikkaasti kohtuullisen hyvissä olosuhteissa.

"Hiihtäjiä olisi tullut paljon lisää Etelä-Suomesta, sillä Finlandia-hiihto ja Pirkan Hiihto peruttiin."

Vaikka ei pidä lausua olettamuksia, luettelen syitä, jotka mielestäni vaikuttivat Tervahiihdon perumiseen.

Kun Muhoksen ja Utajärven järjestävä tahot luopuivat järjestelyistä, jäi Tervahiihdon organisaatiolle paljon lisäjärjestelytöitä, jotka olivat heille liikaa. Taito, kyky ja tahto eivät riittäneet.

Perustelu, että latuolot ovat niin huonot, ei pidä mielestäni paikkaansa, sillä koko ajan on kohtuullisen hyvissä latuoloissa pystytty hiihtämään, ja keliolot vain paranevat säätietojenkin mukaan.

Kylläkin tuo latuosuus, jota ei ole haluttu kunnostaa, Kiekonlatu–Kivikkokangas, ei ole kunnossa.

Tehtiin hätiköityjä päätöksiä, kun Tervahiihto peruttiin. Hiihtäjiä olisi tullut paljon lisää Etelä-Suomesta, sillä Finlandia-hiihto ja Pirkan Hiihto peruttiin.

Oulun seudulla on nyt mitä parhaimmat lumi- ja latuolot hiihtää koko viikon pienessä pakkassäässä. Samoin Tervahiihto olisi pystytty järjestämään vailla mitään ongelmia 29.2., jos järjestäjät olisivat niin halunneet.

Veikko Anttonen

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.