Ten­nis­ko­meet­ta Ruu­su­vuo­ri val­loit­ti Talin haas­ta­ja­tur­nauk­sen – "Jo­kai­sen lyönnin pystyy te­ke­mään pa­rem­min"

Suomen tennisässä Emil Ruusuvuori antoi sunnuntaina Talin kotikatsojille sitä, mitä he olivat tulleet katsomaan.

Suomen tennisässä Emil Ruusuvuori antoi sunnuntaina Talin kotikatsojille sitä, mitä he olivat tulleet katsomaan. Helsinkiläinen kukisti haastajakiertueen turnauksen loppuottelussa Egyptin Mohamed Safwatin 6–3, 6–7 (4–7), 6–2.

Ruusuvuoren yksi vahvuus on kyky sopeutua nopeasti uuteen tilanteeseen. Siitä saatiin osoitus Talissakin, kun Safwat aloitti terävästi ja mursi suomalaisen syötön. Ruusuvuori mursi heti takaisin, eikä sen jälkeen katsonut taakseen ensimmäisessä erässä.

Toisessa erässä Ruusuvuori aloitti hyvin, mutta joutui sitten alakynteen. Hän taisteli tiensä vielä katkaisupeliin, jossa Safwat oli kuitenkin varmempi.

Ruusuvuoren peli takelteli vielä ratkaisuerän alussa, mutta 2–2-tilanteessa tauolta tullessaan hän mukautui jälleen jännittävään tilanteeseen. Nuorukainen paukutti neljä seuraavaa peliä edukseen ja näin koko ottelun. Vuoden viimeisestä turnauksesta irtosi täydet 80 ATP-pistettä.

– Ei paljon parempaa tapaa voisi olla lopettaa kisavuotta, kotiyleisöä vuolaasti kiitellyt Ruusuvuori hehkutti.

Kolmannen erän hyvin ajoitettu tason nosto hymyilytti vielä jälkikäteen.

– Minulla oli alussa suvantovaihe ja vastustaja sai breikkipallon. Sain sen pidettyä, ja ajattelin, että nyt on iskun paikka. Sain kämmenellä ohjattua ja hänet juoksemaan.

Flunssat jarruttivat kehitystä

Jo vuoden 2018 puolella alkaneen nousukiidon kulmakerroin loiveni pariin otteeseen, kun sairastelu pakotti nuorukaisen viikoiksi huilitauolle. Ilman alkuvuoden ja lokakuun flunssia Ruusuvuori voisi olla jo nyt sadan joukossa ATP-listalla.

Toisaalta tällainen kuuluu asiaan tenniksen rankassa kiertue-elämässä. Harva pelaaja pystyy viemään koko vuotta täydellisessä iskussa.

Ruusuvuoren kannalta harmittavin pettymys oli Tukholman ATP-turnauksen jääminen väliin. Samaisessa turnauksessa Jarkko Nieminen pohjusti aikanaan uransa kulkua hyvälle Grand Slam -tasolle.

Hyvän sopeutumiskykynsä ansiosta Ruusuvuori on taukojen jälkeen päässyt mukavasti rytmiin. Alkuvuodesta rankkaus riitti hädin tuskin haastajakiertueen turnauksiin, mutta lopulta hän pelasi tämän tason melkeinpä läpi. Kaksinpelin turnausvoittoja kirjattiin Tali mukaan lukien neljä.

Loman voimin ensi kauteen

Ruusuvuori pitää nyt lyhyen loman, jonka jälkeen alkaa valmistautuminen ensi vuoteen ja seuraavalle tasolle.

– Käydään tiimin kanssa läpi ne jutut, joita kehitetään. Jokaisen lyönnin pystyy tekemään vielä paremmin.

Harjoitustauolla hän menee muun muassa Rafael Nadalin akatemiaan, jonne tuli kutsu Mallorcan haastajaturnauksen voitolla. Siellä hän pääsee treenaamaan myös Espanjan suurpelaajan kanssa.

Ruusuvuoren menestyskulku alkoi vasta kesällä, joten hänellä ei ole alkuvuodesta juurikaan ATP-pisteitä puolustettavana. Tämä tietää sitä, että rankkaus voi nousta vielä hyvää tahtia, mikäli peli kulkee.

Sadan parhaan joukkoon pääseminen tietäisi pääsyä isompiin kisoihin, joissa kehittyy enemmän. Ruusuvuoren kalenteria ohjaakin kehitys, ei pisteiden maksimointi.

– ATP-tasolla pyrin pelaamaan, vaikka jostain muualta voisi saada helpommin pisteitä. En näe haastajakiertueen turnauksia oikeana reittinä top-sataan.

Joka tapauksessa sinne sadan joukkoon hän mielii. Matka etenee hyvää vauhtia.

– Olen nyt ylempänä kuin kauden alussa oli tavoite, sijoilta 120–130 löytyvä suomalainen päätti.