Tenho Riiski löysi Yh­dys­val­lois­ta kauan et­si­män­sä pu­nai­sen Thun­der­bir­din – sil­mä­te­rä mat­kus­ti Suomeen viik­ko­kau­sia rekassa ja me­ri­teit­se

Tenho Riiskin punaisen Thunderbirdin metsästys kesti yhteensä kolmisenkymmentä vuotta.

Auto kuin karamelli. 50-luvun muotoilu ja väri ovat osittain syynä Tenho Riiskin Thunderbird-rakkauteen. Tällaista autoa Suomessa näkee harvoin. Ajotuntuma vuoden 1955 urheiluautossa on kohdallaan. ”Amerikkalaiset sanovat, että riittää kun kuski on läsnä. Auto hoitaa loput”, Riiski naurahtaa.
Auto kuin karamelli. 50-luvun muotoilu ja väri ovat osittain syynä Tenho Riiskin Thunderbird-rakkauteen. Tällaista autoa Suomessa näkee harvoin.
Auto kuin karamelli. 50-luvun muotoilu ja väri ovat osittain syynä Tenho Riiskin Thunderbird-rakkauteen. Tällaista autoa Suomessa näkee harvoin.
Kuva: Sauli Pahkasalo

Tenho Riiski odotti auto­unelmansa toteutumista 30 vuotta.

Kun lakeuden maisemassa katselee Fordin ensimmäistä urheiluautoa, vuoden 1955 Thunderbirdia, ymmärtää miksi yhtiö halusi antaa sille nimen Pohjois-Amerikan lounaisrannikon intiaanien vaurauden ja sateen jumalan mukaan. Autohan on kuin karkki pellonreunassa.

Auton omistajalla, tyrnäväläisellä Tenho Riiskillä ei ole aikakauden mukaista lyhythihaista trikoopaitaa ja suoria housuja, mutta hymy on varmasti yhtä leveä kuin auton ensimmäisellä omistajalla.

– Ford markkinoi näitä varakkaammille kotirouville. Auto maksoi vajaat 3 000 dollaria. Samaan aikaan Kuplan sai viidesosan hinnalla, Riiski kertoo.

Punaisen Thunderbirdin metsästys kesti kolmisenkymmentä vuotta. Kaikki alkoi satunnaisesta autoon istumisesta: kun parikymppinen nuorukainen 1980-luvun lopulla pääsi istahtamaan punaisen, vuoden 1955 Ford Thunderbirdin nahkapenkille, iski häneen selittämätön mielihalu siitä, että jonain päivänä alla olisi prikulleen samanlainen jenkkirauta.

– En tiedä miksi Thunderbirdin halusin niin kovasti. Paljon olen 30 vuoden aikaan nähnyt kauniita autoja, mutta yksikään toinen ei ole tehnyt samanlaista vaikutusta, hän pohtii.

Ajotuntuma vuoden 1955 urheiluautossa on kohdallaan. ”Amerikkalaiset sanovat, että riittää kun kuski on läsnä. Auto hoitaa loput”, Riiski naurahtaa.
Ajotuntuma vuoden 1955 urheiluautossa on kohdallaan. ”Amerikkalaiset sanovat, että riittää kun kuski on läsnä. Auto hoitaa loput”, Riiski naurahtaa.
Kuva: Sauli Pahkasalo

Erilaisia amerikanautoja sekä moottoripyöriä tuli ja meni, mutta Thunderbird ei jättänyt Riiskiä rauhaan. Kun kaksi vuotta sitten miehen mittariin iskeytyi 50 vuotta, päätti hän toimia.

Aikaa ehti kulua viime syksyyn, kunnes toden teolla tärppäsi. Auto löytyi Yhdysvalloista Iowan osavaltiosta. Winthropin kaupungissa asuvalla liki kahdeksankymppisellä eläkeläispariskunnalla oli myynnissä haluttu nelipyöräinen. Ja vieläpä punainen!

– Myyjät piti vain vakuuttaa siitä, että auto pääsee hyvään kotiin. Aluksi he eivät innostuneet myymään sitä näin kauas ulkomaille. Lupasin, että pidän auton alkuperäisessä kunnossa.

Thunderbirdin pitkä matka Riiskin luo alkoi rekkakuljetuksella 2 700 kilometrin päähän Houstonin satamaan, missä se pääsi merikonttiin. Merimatka kesti viisi viikkoa.

– Olihan se aika polttavaa aikaa. Seurasin laivan kulkua verkkopalvelun avulla, mutta kun laiva New Yorkin kohdalla kääntyi Atlantille, yhteys meni poikki. Muistan hetken elävästi, kun yhteys palasi ja laiva ilmestyi Englannin kanaaliin, Tenho Riiski hymyilee leveästi.

Syksyllä Tenho Riiski ei ehtinyt paljoa Fordillaan kurvailemaan, mutta vapusta asti auto on ollut ahkerasti tiellä. Hän on käynyt sillä muun muassa kolme kertaa kesämökillään Vaalassa.

– Kun on vaimo ja kaksi lasta, niin jokaista on pitänyt ajeluttaa erikseen.

Se ei ole Riiskiä haitannut. Päinvastoin. Kun alla on Thunderbird ja ympärillä maalaismaisema, ei hän voisi parempaa toivoa.

– Auto on päivä päivältä parempi. Tämä myös kerää katseita. Vastaantulijat peukuttavat ja hymyilevät. Tankilla sivulliset tulevat jututtamaan. Kun ajan työajot pakettiautolla, ei silloin kukaan minulle huiskuttele.

Mieluinen ajoreitti Riiskillä on Tyrnävältä Lumijoen kautta Siikajoelle, sieltä Revonlahdelle ja kasitietä takaisin.

– En oikein tykkää ajaa moottoritiellä. Vaikka tämä aikoinaan oli Amerikan nopeimpia autoja ja tehdaskin lupaa huippunopeudeksi 209 kilometriä tunnissa, niin kahdeksankympin vauhti on hyvä.

Talousihme Thunderbird ei ole. 4,5 litran V8-bensiinimoottori nielee noin 12 litraa satasella.

Ford Thunderbird

Auto, jota yhdysvaltalainen Ford Motor Companyn valmisti vuosina 1955–1997 ja 2002–2005.

Vuoden 1955 Thunderbirdia valmistettiin 16 000 kappaletta.

Thunderbirdissä oli edessä erilliset kierrejouset, takana puolestaan lehtijousitus. Perusmoottori oli 4,8-litrainen OHV V8, jossa oli tehoa 193 hevosvoimaa. Voimansiirtona oli kolmivaihteinen manuaalivaihteisto, jonka sai halutessaan myös ylivaihteella varustettuna. Lisävarusteena sai kolmiportaisen Ford-O-Matic-automaattivaihteiston.

Vakiona Thunderbirdissä oli irrotettava lasikuitukatto, mutta optiona oli tilattavissa myös kangaskatto. Lisävarustelistalta oli valittavissa muun muassa ohjaustehostin, sähköikkunat, radio, sähkösäätöiset istuimet ja -katto, jarrutehostin.