Lukijalta
Mielipide

Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta

Meniköhän nyt Satu Saarisella ja Heikki Viertolalla puurot ja vellit sekaisin?

Meniköhän nyt Satu Saarisella ja Heikki Viertolalla puurot ja vellit sekaisin? Jokainen joulukuvaelmia esittänyt tietää, ettei murjaanien kuninkaan naaman mustaaminen ole ketään halventanut, eikä murjaanien maata ole edes olemassa.

Oli aikaansa edellä hän, joka osoitti ennakkoluulottomuutta ja keksi tuoda tummaihoisen kuninkaan joukkoon ja näin osoittaa, että joulun sanoma kuuluu kaikille kansoille ihonväristä riippumatta.

Mielestäni juuri tuo Saarisen ja Viertolan ehdotus ”valkaista” naamat osoittaa, etteivät he itse voi hyväksyä tasa-arvoisina kaikkia rodullisia ominaisuuksia. Miksi nimetä ”murjaanien kuningas” mauriksi, kun se ei sitä ole ja tehdä taas yksi ongelma lisää leimaamalla muutama kansallisuus eriarvoiseksi?

Miksi rinnastaa näytelmä hollantilaiseen ilmiöön ja tehdä ongelma, jota ei tiernapoika-perinteessä ole? Miksi tehdä tekemällä ongelma, jota ei ole olemassa? Tiernapojat ovat eläneet lämpimänä, huumoritajuisena ja aitona riemullisena, odotettuna suomalaisena perinteenä niin nuorten kuin vanhempienkin keskuudessa ympäri maata.

Jos afrikkalaiset pitää ”valkaista” jo satunäytelmistä alkaen ja kasvattaa nuoriso siihen, ettei täällä voi esiintyä mustana, se vasta eriarvoistavaa on. Jos ”murjaanien kuninkaasta” pitää tehdä valkoinen, riisuttakoon myös Lordilta tai joulupukilta esiintymisnaamari.

Älköön vahingossakaan puet­tako lapsille tonttupukua tai jotain eläinhahmoa koulun tai päiväkodin joulunäytelmiin. Sehän saattaa halventaa tai eriarvoistaa lapset jo ennen kouluikää.

Tuon Saarisen ja Viertolan teorian mukaan sielussani pitäisi olla hirveät traumat. Näyttelinhän jo kansakoulussa Susi ja Punahilkka -näytelmässä paperinaamari päässä sutta.

Eiköhän Oulussa olisi vähän oikeampiakin tasa-arvoasioita korjattaviksi? Menestystä ja riemullista joulumieltä kaikille esiintyville Tiernapojille toivottaen

Sirkka Ryynänen

Ilomantsi

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.