Tatuoinnit: Näin syntyy mui­nais­ta­tuoin­ti ou­lu­lai­sen Hanni Airikan kä­sis­sä: vä­li­nei­nä ora­pih­la­jan piikki, jau­het­tua hiiltä ja Kos­ken­kor­vaa

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Teinejä työl­lis­tä­vä yrit­tä­jä: Van­hem­pien tulisi sulkea ra­ha­ha­nat ja sanoa nuo­rel­le ”Ei”

Kasvaako teidän perheessä teini, joka ei osaa eikä halua tehdä töitä? Jos kasvaa, se on yrittäjä Heidi Alarieston mielestä paljolti vanhempien vika.

Heidi Alarieston yritys on erikoistunut teini-ikäisten nuorten työllistämiseen.
Heidi Alarieston yritys on erikoistunut teini-ikäisten nuorten työllistämiseen.
Kuva: Pekka Aho

Kasvaako teidän perheessä teini, joka ei osaa eikä halua tehdä töitä? Jos kasvaa, se on yrittäjä Heidi Alarieston mielestä paljolti vanhempien vika.

– Vanhemmat tekevät nuorelle karhunpalveluksen, kun eivät vaadi häneltä tarpeeksi. Kun nuori ei koskaan joudu ponnistelemaan, hän ei myöskään opi tekemään töitä, Alariesto sanoo.

Rovaniemeläinen Heidi Alariesto tietää mistä puhuu, sillä hän on yrityksensä kautta erikoistunut teini-ikäisten nuorten työllistämiseen. Alarieston yritys etsii nuorille kesätöitä ja muita lyhytaikaisia työpaikkoja ja opettaa heille samalla työelämän pelisääntöjä.

Opetuksessa lähdetään liikkeelle esimerkiksi sellaisista perusasioista, että työpaikalle pitää mennä ennen työajan alkamista ja että työt on hoidettava, vaikka ne eivät niin kiinnostaisikaan. Tällaiset seikat eivät ole kaikille nuorille itsestään selviä.

– On paljolti kotikasvatuksesta kiinni, miten nuori suhtautuu työntekoon. Vanhempien pitää olla inhottavia ja jaksaa jankuttaa nuorelle esimerkiksi oman huoneen siivoamisesta, Heidi Alariesto sanoo.

Rahahanat pitää laittaa kiinni

Kaikki nuoret eivät myöskään ole kovin kiinnostuneita kesätyöpaikan etsimisestä. Heidi Alarieston mielestä kysymys on siitä, ettei nuorille edes synny motivaatiota etsiä töitä ja ansaita rahaa, jos rahaa on koko ajan tilillä muutenkin.

– Vanhempien pitäisi laittaa rahahanat kiinni ja oppia sanomaan ei. Rahaa ei pitäisi antaa nuorelle ilmaiseksi, vaan häneltä tulisi edellyttää vastikkeeksi ainakin kotitöiden tekemistä tai hyviä arvosanoja koulusta, Alariesto painottaa.

Alarieston mukaan vanhemmat tekevät nykyään aivan liian paljon lastensa eteen. Hän ihmettelee, mitä lapset oppivat esimerkiksi siitä, että vanhemmat keräävät lapsille luokkaretkirahoja leipomalla myyjäistuotteita tai kauppaamalla arpoja.

– Kun ajattelee maalaisjärjellä, eikö myös lasten pitäisi osallistua rahojen keräämiseen? Se olisi lapsille mahtava opetus yrittäjyydestä.

Heidi Alariesto muistuttaa myös, ettei vanhempien tarvitse toteuttaa nuoren unelmia, sillä se ei tee nuorta onnelliseksi.

– Onni tulee siitä, että nuori joutuu ponnistelemaan ja ehkä epäonnistumaankin, ennen kuin saavuttaa päämääränsä.