Luonto

Lintumyytit elävät yhä meissä

Kansallislintuamme laulujoutsenta uhkasi perikato 1950-luvun puolivälissä ihmisten petettyä kunnioitukseen perustuvan joutsensuhteensa. Nykyisin joutsen saa siipiä uutta menestystietä. KUVA: Pekka Rajala
Luonto 12.3.2012 9:36
Pekka Rajala

Vesilintujen kansoiksi taruissa mainitut valloittivat maata aikoinaan omakseen Itämeren pohjoispuolen salomailla.
Linnut olivat vahvasti läsnä suomensukuisten kansojen elämässä, sillä kansanrunouden mukaan koko maailmankaikkeuskin syntyi sotkan munasta.


Syntytapahtuman jälkeen linnuista jaloimmiksi katsotut pyhittyivät maailmankaikkeuden lähettiläiksi eri maailmojen välillä. Linnut olivat paitsi ravintoa myös ennustajia ja ne siipivät jopa sielunlintuina lajiensa mukaisella tavalla.
”Alitajuntaamme ja arkipäiväämme välittyy edelleen jotakin tuosta lintuihin liitetystä mytologiasta ja kansanrunoudesta”, asiaan perehtynyt dosentti Lassi Saressalo sanoo.


Hänen mukaansa ei esimerkiksi ole kummallista, että suomalaiset ovat nimenneet laulujoutsenen kansallislinnukseen. Pyhää lintua saatetaan yhä ihailla entisaikaisella palolla. Varhaisimmat kalliopiirroksetkin Vienan Karjalassa kuvasivat juuri joutsenia.
Myös käen kukuntaa lasketaan ennemielessä, mielilintua voidaan pitää omana sielunlintuna, kotkaa ihaillaan voiman vertauskuvana ja etenkin naisia koskevassa lyriikassa lintuja käytetään vertauskuvina.


Pelkästään Kalevalassa mainitaan Saressalon mukaan kolmisenkymmentä lintulajia, ja useimmat niistä ovat yhä ihmisille merkityksellisiä ja mieluusti seurattavia. Edelleen ihminen panee myötäsyntyisesti merkille kohtaamansa linnut ja seuraa vaikkapa vuodenaikojen vaihtumista muuttolintujen käyttäytymisen perusteella.

Joutsenuskoisten aikana joutsenen tappaminen tiesi kuolemaa, sillä olihan jumallinnulla pitkän kaulansa avulla yhteys suoraan Tuonelaan.
Kevät oli selviytymisen kannalta ankaraa aikaa ja silloin joutsenenkin uhrata syötäväksi. Samalla tuli kuitenkin juhlariitein vahvistaa kunnioitusta jaloon lintuun.


Käki on myös kansanperinteessämme suosikkilaji. Se tuo iloa, lohtua ja murhetta. Neidot ovat laskeneet käen kukunnasta miehelään kestäviä vuosiaan ja vanhat viimeisiä elinvuosiaan.


Kurkea on pidetty lintujen kuninkaana ja taivaankannen kannattajana. Uskomukseen viittaavat niminä edelleen kurkihirsi ja nostokurki.
Korpilla on uskomuksissa kahtalainen rooli. Murheen ja kuoleman riuttalintua on toisaalta pidetty viisauden vertauskuvana.
Tiaisten iloista elämää on verrattu nousuhumalan vapauttavaan tilaan. Kansanrunoudessa tiaiset häärivätkin oluen panijoina.
Voimalintuna kotkalle ei ole vertauskuvissa vertaa. Kalevalainen kokko iskee tulta auttaakseen Väinämöistä kasken poltossa ja Pohjolan emäntä Louhi hyökkää kokkona Sammon ryöstäjää kohti. Aarnikotka tunnetaan puolestaan aarrekätköjen vartijana.

Sielunlintua käsitellään useissa lintuihin liittyvissä kertomuksissa ja uskomuksissa.
Ennen ajateltiin nukkuvan ihmisen sielun vaeltavan lintuna unen aikana ja myös kuoltuaan ihminen nousi linnun siiville.
Katsomme yhä kunnioittaen kuukkelia ja lokkia, vaikka emme ajattele niitä edesmenneiden saamelaismetsästäjien ja merimiesten vaeltaviksi sieluiksi.


”Ennen ajateltiin nukkuvan ihmisen sielun vaeltavan lintuna unen aikana ja myös kuoltuaan ihminen nousi siiville.”


Näyttely Suomen linnuista


Museokeskus Vapriikissa Tampereella avattiin helmikuun lopussa Lennossa -niminen näyttely. Se on auki ensi vuoden helmikuuhun asti.
Näyttelyssä esitellään paitsi lintuja, myös lintuihin liittyviä uskomuksia ja myyttejä. Lintujen ja ihmisten läheisyys näkyy voimakkaasti suomalaisessa kansanperinteessä.
Katsoja voi osallistua lintuteemaan useissa toiminnallisissa näyttelykohteissa.
Vanhin täkäläisiin lintuihin liittyvä esinelöytö on 21 000 vuotta vanha mammutinluinen joutsenfiguuri Siperiasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei sitä joutsenta kovin pyhänä ole pidetty, kun Suomen lintuatlaksen mukaan laulujoutsen metsästettiin riistalintuna lähestulkoon sukupuuttoon 1900-luvun alkupuolelle tultaessa, mutta 1950-luvulla kansan yleinen mielipide saatiin muokattua joutsenen suojelulle myönteiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:53
Karkuteille lähtenyt hevonen jäi ojaan jumiin Tyrnävällä – pelastuslaitos hälytettiin nostoavuksi
15:20
Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä
15:17
Arvio: Dream Theaterille enemmän on aina enemmän – fanit ottivat progressiivisen metallin suurnimen avosylin vastaan Oulussa, mutta yhtyeen maratonmittaisessa keikassa oli paljon parantamisen varaa Tilaajille
15:12
Kuvagalleria: Progressiivisen metallin suurnimi Dream Theater vieraili ensimmäistä kertaa Oulussa
14:57
Mitä ihmettä – Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän
14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
14:03
Johaug tuplasi etumatkansa ja juhli voittoa – Pärmäkoski ei pysynyt Östbergin kyydissä
135
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
55
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
24
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

138 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image