Luonto

Kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun kurtturuusun myynti kielletään

Luonto 31.5.2019 15:17 | Päivitetty 14.6.2019 16:20
Pekka Rahko

Kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun kurtturuusun myynti kielletään. Kiellon taustalla on asetus vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta. Kielto astuu voimaan 1. kesäkuuta.

Lisäksi kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022. Tämä koskee esimerkiksi siirtolapuutarhoja, maanteiden tiealueita, yksityispihoja ja yleisiä alueita, kuten puistoja ja uimarantoja.

Asetusta tulkitaan niin, että tällaisen alueen omistajan tai haltijan on hävitettävä asetuksessa tarkoitettu kurtturuusulaji alueeltaan.

Asetus koskee myös valkokukkaista muotoa (Rosa rugosa f. alba), mutta kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut, eli Rosa Rugosa –lajikkeet, eivät ole sääntelyn piirissä.

Kurtturuusun torjunta on helpointa pensaiden ollessa vielä pieniä, jolloin kasvit voi kiskoa hiekasta käsin. Isommissa pensaissa juurakko pitää kaivaa maasta.

Lajin voi myös näännyttää. Näännytysmenetelmässä kaikki pensaan uudet, vihreät versot katkaistaan pois. Ensimmäisenä vuonna versot kannattaa katkoa 3–4 kertaa. Seuraavina vuosina katkomista tarvitaan 2–3 kertaa kasvukauden aikana aina uusien versojen synnyttyä.

Pensas näivettyy kokonaan hengiltä 3–4 vuodessa.

Kurtturuusu on alun perin Koillis-Aasiasta kotoisin oleva laji, joka yleistyi Euroopassa 1800-luvulla koristekasvi-istutusten myötä.

Luontoon levinneenä kurtturuusu on haitallinen etenkin hiekkarannoilla, joille asetuttuaan laji pystyy vaakajuurakkonsa avulla levittäytymään läpitunkemattomiksi tiheiköiksi ja syrjäyttämään täysin alkuperäisen merenrantalajiston.

Kurtturuusua löytyy harvakseltaan myös Oulun seudulta, muun muassa tienvarsilta ja joutomailta.

Poistettu 14.6. kello 16.20 jutusta väärä kuva. Oikaisu aiheesta täällä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Kaikki tällä on joskus ollut vieraslajeja: ihmiset, eläimet ja kasvit. Dinosauruksiakaan tuskin moni haluaisi takaisin. Sitä paitsi kurtturuusun kiulukat ovat terveellisiä! Pakkohävittäminen tuntuu oudolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, kurtturuusu pahasta. Milläs rahalla tää kaivetaan ylös maantien varresta, mitkä sitä täynnä, kuten lupiiniakin? Ei ole varaa edes teitä pitää kunnossa? Samaan aikaan RoundUp käyttö pelloille sallittu, joka tappaa mehiläiset ja muutenkin haitallista. On tää kumma maa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kesähelteet pyrähtäneet päähän ja ilmeisesti jääneet sinne! 1. Kysymys , mistä tällainen idioottimainen ehdostus on lähtöisin ja kuka tästä Suomessa vastaa? En tulee noudattamaan tällaista kehoitusta ja veikkaanpa että valtaosa suomalaisista on sammaa mieltä kanssani.
Miten olisi muut ei Suomen faunaan kuuluvat vierasperäiset ja jopa kansantaloudelle ja elinkeinolle ja ihmisille haitaksi olevar lajit ( hylkeet, merometsot), kanadan hanhet etc) saavat lisääntyä valtiovallan siunauksella) niin tämä kurttuaivoisten vouhotus on kyllä räikeydessään kaiken huippu. Vaikkakaan ei ole kyse samasta asiasta ja eri taho niin pitäisi olla kohtuus kaikessa.
Parhaat terveiset teille.
Bgb

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wikipedia. Elintarvikkeiden käyttö
Sveitsin vanhimpien asutusten kaivaukset osoittavat, että koiran ruusua käytettiin ihmisravinnoksi jääkauden lopussa. Monien luonnonvaraisten ruusunlajien hedelmät ovat syötäviä tuoreina, kuivattuina teetä (liemi). Lonkista valmistetaan perunamuusia, pastaa, hilloa, hilloa, marmeladia, vaahtokarkkia, kompottia, makeisia, hyytelöä, kvassia ja vastaavia. Ruusunlehdistä Kiinassa valmistettiin erilaisia ​​ruokia. Syö raakoja syötäviä kukkia villiruusun piikkistä, valmistetaan kaneliruusun terälehdistä, rypistyneestä hillosta ja hyytelöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki täällä on joskus ollut vieraslajeja: ihmiset, eläimet ja kasvit. Dinosauruksiakaan ei moni haluaisi takaisin. Kurtturuusun kiulukat on terveellisiäkin. Velvoite hävittää kaikki, tuntuu oudolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tulkitsin tämän oikein, kaupungilla tulee olemaan lähivuosina mahtava kitkemisurakka rautatieaseman lähistöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites komealupiini? Missä sen esto? Kaikkialle leviää, mutta "on niin nätti" tekee kasvualustastaan mieluisensa eli liian typpipitoisen. Sama hävitys tälle vieraslajille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nyt kuvassa esiintyvä kerrottu ruusu kiellettyjen listalla? Muissa lehdissä kuva EI kerrotusta ruususta....onko väärä kuva siis lehdessänne vai muilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku ruusu kukkii Suomenmaassa ha menestyy, niin pittääkö se kaivaa juurineen maasta???

Suvaitevaisuutta saisi olla, ei kovinkaan haitallinen, ei edes myrkyllinen, päinvastoin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurttulehtiruusu on kyllä syyttä vainottu, toki se on hankala hävitettävä.
Se tekee kuitenkin erittäin terveellisiä ruusunmarjoja, joiden C-vitamiinipitoisuus on hyvin korkea. Ruusun kukat tuoksuvia ja terälehdistä voi tehdä tuoksuvaa ruusuhilloa. Se on hyödyllinen ravintokasvi.
Useimmat jalostetut lajikkeet vähemmän tuoksuvia eivätkä ne tee ruusunmarjoja.
Mihinkähän ruusut kerrostalon pihasta leviävät, parkkipaikoille ja asfalttiteille varmaankin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurttulehtiruusua levittävät linnut jotka syövät siemeniä sisältäviä ruusunkiulukoita. Kannattaa pitää silmät auki esim. teiden varsilla näkee kyseistä kasvia, rannoilla jopa metsässä. Saadessaan kasvu rauhan se leviää laajaksi kasvustoksi. Se on vieraslaji ihmisen Suomeen tuoma jokin vastuu ja raja pitäisi olla mitä saa maahan tuoda. Kasveja tuotaessa pitää selvittää miten leviävät. Puutarha kasvit eivät kuulu luontoon, vaan ainoastaan puutarhaan jokaisella puutarhan omistajalla on vastuu kasveista etteivät leviä niille kuulumattomille alueille. Hyvä että kyseinen ruusu kiellettiin. Tämän ruusun ongelma on ollut tiedossa kauan ja vasta nyt kiellettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulen kasvattamaan ruusujani niinkuin tähänkin asti. Ne eivät leviä, kun syksyllä kerään killukat ja teen niistä ruusunmarja hilloa. Sen kun sekoittaa omenahilloon, niin maku on aivan fantastinen. Sopii hyvin diabeetikoille, kun siinä on omasta takaa aromit ja voi käyttää ilman sokeria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä,lähtisin kyllä mieluummin
Kasvunrajauksesta l. estetään
liika leviäminen mekaanisesti.
Haluavat saisivat kerätä kiulukat.
Jotain järkeä ja ajatusta noihin mustavalkoisiin sääntöihin.

Järjestys haitan mukaan.Suunnittelu painotus ko. kasvin haittoihin ja hyötyihin ja toiminta sen mukaan ; rajoitus tai hävitys.
Ensin jättiukonputket, entäs myrkkykasvit( myös rannoilla)
mm keiso ja katko ym.
Intoleviäjät jättipalsamit kaupunkien maita leviää tonteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että kuuluuko tuo ns. "kempeleen kaunotar" näihin kiellettyihin perusmuotoisiin kurtturuusuihin, siinä kun on myös vaan nuo viisi terälehteä ja leviää kovasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa lienee Rosa rugosa 'Hansa', joka ei ole ole haitallinen vieraslaji. Sukulainen kuitenkin perus kurtturuusulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

17:08
Kuusamontiellä Oulussa kahden auton peräänajo – liikenne kulkee normaalisti
16:35
Helsingin poliisi siirsi poliitikkojen paritusjuttua penkoneen poliisin toiseen tehtävään – Rikoskomisariolta vietiin tehtävä talousrikosyksikön johdossa
16:19
Oululainen Marras-lyhytelokuva kahmi kansainvälisiä palkintoja – vuoteen 1288 sijoittuva elokuva julkaistaan syksyllä Kalevan verkkosivuilla
16:04
Poliisi pyytää havaintoja 15-vuotiaasta rovaniemeläistytöstä
15:55
Kuusamoon lähes 2 miljoonaa liikennejärjestelyihin ja rahaa työllisyyttä edistäviin hankkeisiin – pohjoispohjanmaalaiset hankkeet saivat ely-keskukselta yhteensä 11,9 miljoonaa
15:25
Club Teatria ja Hope ry järjestävät ilmaisen rock-tapahtuman – vapaaehtoisen pääsymaksun tuotot hyväntekeväisyyteen
15:10
Rautasilta suljetaan autoilta keskiviikon ja torstain sekä torstain ja perjantain välisenä yönä
94
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
84
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
50
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
50
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
36
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
29
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakunnissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Paljon paremmalta tuntuu kuin edellisen kepulien kokkareiden kavalluskavalkaadin 'maanpetosvaltioneuvoston' aikana. Su... Lue lisää...
Sini-Valko Oikeistol...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image