Luonto

Kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun kurtturuusun myynti kielletään

Luonto 31.5.2019 15:17 | Päivitetty 14.6.2019 16:20
Pekka Rahko

Kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun kurtturuusun myynti kielletään. Kiellon taustalla on asetus vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta. Kielto astuu voimaan 1. kesäkuuta.

Lisäksi kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022. Tämä koskee esimerkiksi siirtolapuutarhoja, maanteiden tiealueita, yksityispihoja ja yleisiä alueita, kuten puistoja ja uimarantoja.

Asetusta tulkitaan niin, että tällaisen alueen omistajan tai haltijan on hävitettävä asetuksessa tarkoitettu kurtturuusulaji alueeltaan.

Asetus koskee myös valkokukkaista muotoa (Rosa rugosa f. alba), mutta kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut, eli Rosa Rugosa –lajikkeet, eivät ole sääntelyn piirissä.

Kurtturuusun torjunta on helpointa pensaiden ollessa vielä pieniä, jolloin kasvit voi kiskoa hiekasta käsin. Isommissa pensaissa juurakko pitää kaivaa maasta.

Lajin voi myös näännyttää. Näännytysmenetelmässä kaikki pensaan uudet, vihreät versot katkaistaan pois. Ensimmäisenä vuonna versot kannattaa katkoa 3–4 kertaa. Seuraavina vuosina katkomista tarvitaan 2–3 kertaa kasvukauden aikana aina uusien versojen synnyttyä.

Pensas näivettyy kokonaan hengiltä 3–4 vuodessa.

Kurtturuusu on alun perin Koillis-Aasiasta kotoisin oleva laji, joka yleistyi Euroopassa 1800-luvulla koristekasvi-istutusten myötä.

Luontoon levinneenä kurtturuusu on haitallinen etenkin hiekkarannoilla, joille asetuttuaan laji pystyy vaakajuurakkonsa avulla levittäytymään läpitunkemattomiksi tiheiköiksi ja syrjäyttämään täysin alkuperäisen merenrantalajiston.

Kurtturuusua löytyy harvakseltaan myös Oulun seudulta, muun muassa tienvarsilta ja joutomailta.

Poistettu 14.6. kello 16.20 jutusta väärä kuva. Oikaisu aiheesta täällä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Kaikki tällä on joskus ollut vieraslajeja: ihmiset, eläimet ja kasvit. Dinosauruksiakaan tuskin moni haluaisi takaisin. Sitä paitsi kurtturuusun kiulukat ovat terveellisiä! Pakkohävittäminen tuntuu oudolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, kurtturuusu pahasta. Milläs rahalla tää kaivetaan ylös maantien varresta, mitkä sitä täynnä, kuten lupiiniakin? Ei ole varaa edes teitä pitää kunnossa? Samaan aikaan RoundUp käyttö pelloille sallittu, joka tappaa mehiläiset ja muutenkin haitallista. On tää kumma maa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kesähelteet pyrähtäneet päähän ja ilmeisesti jääneet sinne! 1. Kysymys , mistä tällainen idioottimainen ehdostus on lähtöisin ja kuka tästä Suomessa vastaa? En tulee noudattamaan tällaista kehoitusta ja veikkaanpa että valtaosa suomalaisista on sammaa mieltä kanssani.
Miten olisi muut ei Suomen faunaan kuuluvat vierasperäiset ja jopa kansantaloudelle ja elinkeinolle ja ihmisille haitaksi olevar lajit ( hylkeet, merometsot), kanadan hanhet etc) saavat lisääntyä valtiovallan siunauksella) niin tämä kurttuaivoisten vouhotus on kyllä räikeydessään kaiken huippu. Vaikkakaan ei ole kyse samasta asiasta ja eri taho niin pitäisi olla kohtuus kaikessa.
Parhaat terveiset teille.
Bgb

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wikipedia. Elintarvikkeiden käyttö
Sveitsin vanhimpien asutusten kaivaukset osoittavat, että koiran ruusua käytettiin ihmisravinnoksi jääkauden lopussa. Monien luonnonvaraisten ruusunlajien hedelmät ovat syötäviä tuoreina, kuivattuina teetä (liemi). Lonkista valmistetaan perunamuusia, pastaa, hilloa, hilloa, marmeladia, vaahtokarkkia, kompottia, makeisia, hyytelöä, kvassia ja vastaavia. Ruusunlehdistä Kiinassa valmistettiin erilaisia ​​ruokia. Syö raakoja syötäviä kukkia villiruusun piikkistä, valmistetaan kaneliruusun terälehdistä, rypistyneestä hillosta ja hyytelöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki täällä on joskus ollut vieraslajeja: ihmiset, eläimet ja kasvit. Dinosauruksiakaan ei moni haluaisi takaisin. Kurtturuusun kiulukat on terveellisiäkin. Velvoite hävittää kaikki, tuntuu oudolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tulkitsin tämän oikein, kaupungilla tulee olemaan lähivuosina mahtava kitkemisurakka rautatieaseman lähistöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites komealupiini? Missä sen esto? Kaikkialle leviää, mutta "on niin nätti" tekee kasvualustastaan mieluisensa eli liian typpipitoisen. Sama hävitys tälle vieraslajille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nyt kuvassa esiintyvä kerrottu ruusu kiellettyjen listalla? Muissa lehdissä kuva EI kerrotusta ruususta....onko väärä kuva siis lehdessänne vai muilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku ruusu kukkii Suomenmaassa ha menestyy, niin pittääkö se kaivaa juurineen maasta???

Suvaitevaisuutta saisi olla, ei kovinkaan haitallinen, ei edes myrkyllinen, päinvastoin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurttulehtiruusu on kyllä syyttä vainottu, toki se on hankala hävitettävä.
Se tekee kuitenkin erittäin terveellisiä ruusunmarjoja, joiden C-vitamiinipitoisuus on hyvin korkea. Ruusun kukat tuoksuvia ja terälehdistä voi tehdä tuoksuvaa ruusuhilloa. Se on hyödyllinen ravintokasvi.
Useimmat jalostetut lajikkeet vähemmän tuoksuvia eivätkä ne tee ruusunmarjoja.
Mihinkähän ruusut kerrostalon pihasta leviävät, parkkipaikoille ja asfalttiteille varmaankin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurttulehtiruusua levittävät linnut jotka syövät siemeniä sisältäviä ruusunkiulukoita. Kannattaa pitää silmät auki esim. teiden varsilla näkee kyseistä kasvia, rannoilla jopa metsässä. Saadessaan kasvu rauhan se leviää laajaksi kasvustoksi. Se on vieraslaji ihmisen Suomeen tuoma jokin vastuu ja raja pitäisi olla mitä saa maahan tuoda. Kasveja tuotaessa pitää selvittää miten leviävät. Puutarha kasvit eivät kuulu luontoon, vaan ainoastaan puutarhaan jokaisella puutarhan omistajalla on vastuu kasveista etteivät leviä niille kuulumattomille alueille. Hyvä että kyseinen ruusu kiellettiin. Tämän ruusun ongelma on ollut tiedossa kauan ja vasta nyt kiellettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulen kasvattamaan ruusujani niinkuin tähänkin asti. Ne eivät leviä, kun syksyllä kerään killukat ja teen niistä ruusunmarja hilloa. Sen kun sekoittaa omenahilloon, niin maku on aivan fantastinen. Sopii hyvin diabeetikoille, kun siinä on omasta takaa aromit ja voi käyttää ilman sokeria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä,lähtisin kyllä mieluummin
Kasvunrajauksesta l. estetään
liika leviäminen mekaanisesti.
Haluavat saisivat kerätä kiulukat.
Jotain järkeä ja ajatusta noihin mustavalkoisiin sääntöihin.

Järjestys haitan mukaan.Suunnittelu painotus ko. kasvin haittoihin ja hyötyihin ja toiminta sen mukaan ; rajoitus tai hävitys.
Ensin jättiukonputket, entäs myrkkykasvit( myös rannoilla)
mm keiso ja katko ym.
Intoleviäjät jättipalsamit kaupunkien maita leviää tonteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että kuuluuko tuo ns. "kempeleen kaunotar" näihin kiellettyihin perusmuotoisiin kurtturuusuihin, siinä kun on myös vaan nuo viisi terälehteä ja leviää kovasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa lienee Rosa rugosa 'Hansa', joka ei ole ole haitallinen vieraslaji. Sukulainen kuitenkin perus kurtturuusulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

21:27
Norwich City hakee lisää jalansijaa Suomessa – jalkapalloleirejä tulossa kesällä, tavoitteena löytää uusi Teemu Pukki
20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
96
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
41
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image