Luonto

Kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun kurtturuusun myynti kielletään

Luonto 31.5.2019 15:17 | Päivitetty 14.6.2019 16:20
Pekka Rahko

Kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun kurtturuusun myynti kielletään. Kiellon taustalla on asetus vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta. Kielto astuu voimaan 1. kesäkuuta.

Lisäksi kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022. Tämä koskee esimerkiksi siirtolapuutarhoja, maanteiden tiealueita, yksityispihoja ja yleisiä alueita, kuten puistoja ja uimarantoja.

Asetusta tulkitaan niin, että tällaisen alueen omistajan tai haltijan on hävitettävä asetuksessa tarkoitettu kurtturuusulaji alueeltaan.

Asetus koskee myös valkokukkaista muotoa (Rosa rugosa f. alba), mutta kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut, eli Rosa Rugosa –lajikkeet, eivät ole sääntelyn piirissä.

Kurtturuusun torjunta on helpointa pensaiden ollessa vielä pieniä, jolloin kasvit voi kiskoa hiekasta käsin. Isommissa pensaissa juurakko pitää kaivaa maasta.

Lajin voi myös näännyttää. Näännytysmenetelmässä kaikki pensaan uudet, vihreät versot katkaistaan pois. Ensimmäisenä vuonna versot kannattaa katkoa 3–4 kertaa. Seuraavina vuosina katkomista tarvitaan 2–3 kertaa kasvukauden aikana aina uusien versojen synnyttyä.

Pensas näivettyy kokonaan hengiltä 3–4 vuodessa.

Kurtturuusu on alun perin Koillis-Aasiasta kotoisin oleva laji, joka yleistyi Euroopassa 1800-luvulla koristekasvi-istutusten myötä.

Luontoon levinneenä kurtturuusu on haitallinen etenkin hiekkarannoilla, joille asetuttuaan laji pystyy vaakajuurakkonsa avulla levittäytymään läpitunkemattomiksi tiheiköiksi ja syrjäyttämään täysin alkuperäisen merenrantalajiston.

Kurtturuusua löytyy harvakseltaan myös Oulun seudulta, muun muassa tienvarsilta ja joutomailta.

Poistettu 14.6. kello 16.20 jutusta väärä kuva. Oikaisu aiheesta täällä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Kaikki tällä on joskus ollut vieraslajeja: ihmiset, eläimet ja kasvit. Dinosauruksiakaan tuskin moni haluaisi takaisin. Sitä paitsi kurtturuusun kiulukat ovat terveellisiä! Pakkohävittäminen tuntuu oudolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, kurtturuusu pahasta. Milläs rahalla tää kaivetaan ylös maantien varresta, mitkä sitä täynnä, kuten lupiiniakin? Ei ole varaa edes teitä pitää kunnossa? Samaan aikaan RoundUp käyttö pelloille sallittu, joka tappaa mehiläiset ja muutenkin haitallista. On tää kumma maa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kesähelteet pyrähtäneet päähän ja ilmeisesti jääneet sinne! 1. Kysymys , mistä tällainen idioottimainen ehdostus on lähtöisin ja kuka tästä Suomessa vastaa? En tulee noudattamaan tällaista kehoitusta ja veikkaanpa että valtaosa suomalaisista on sammaa mieltä kanssani.
Miten olisi muut ei Suomen faunaan kuuluvat vierasperäiset ja jopa kansantaloudelle ja elinkeinolle ja ihmisille haitaksi olevar lajit ( hylkeet, merometsot), kanadan hanhet etc) saavat lisääntyä valtiovallan siunauksella) niin tämä kurttuaivoisten vouhotus on kyllä räikeydessään kaiken huippu. Vaikkakaan ei ole kyse samasta asiasta ja eri taho niin pitäisi olla kohtuus kaikessa.
Parhaat terveiset teille.
Bgb

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wikipedia. Elintarvikkeiden käyttö
Sveitsin vanhimpien asutusten kaivaukset osoittavat, että koiran ruusua käytettiin ihmisravinnoksi jääkauden lopussa. Monien luonnonvaraisten ruusunlajien hedelmät ovat syötäviä tuoreina, kuivattuina teetä (liemi). Lonkista valmistetaan perunamuusia, pastaa, hilloa, hilloa, marmeladia, vaahtokarkkia, kompottia, makeisia, hyytelöä, kvassia ja vastaavia. Ruusunlehdistä Kiinassa valmistettiin erilaisia ​​ruokia. Syö raakoja syötäviä kukkia villiruusun piikkistä, valmistetaan kaneliruusun terälehdistä, rypistyneestä hillosta ja hyytelöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki täällä on joskus ollut vieraslajeja: ihmiset, eläimet ja kasvit. Dinosauruksiakaan ei moni haluaisi takaisin. Kurtturuusun kiulukat on terveellisiäkin. Velvoite hävittää kaikki, tuntuu oudolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tulkitsin tämän oikein, kaupungilla tulee olemaan lähivuosina mahtava kitkemisurakka rautatieaseman lähistöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites komealupiini? Missä sen esto? Kaikkialle leviää, mutta "on niin nätti" tekee kasvualustastaan mieluisensa eli liian typpipitoisen. Sama hävitys tälle vieraslajille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nyt kuvassa esiintyvä kerrottu ruusu kiellettyjen listalla? Muissa lehdissä kuva EI kerrotusta ruususta....onko väärä kuva siis lehdessänne vai muilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku ruusu kukkii Suomenmaassa ha menestyy, niin pittääkö se kaivaa juurineen maasta???

Suvaitevaisuutta saisi olla, ei kovinkaan haitallinen, ei edes myrkyllinen, päinvastoin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurttulehtiruusu on kyllä syyttä vainottu, toki se on hankala hävitettävä.
Se tekee kuitenkin erittäin terveellisiä ruusunmarjoja, joiden C-vitamiinipitoisuus on hyvin korkea. Ruusun kukat tuoksuvia ja terälehdistä voi tehdä tuoksuvaa ruusuhilloa. Se on hyödyllinen ravintokasvi.
Useimmat jalostetut lajikkeet vähemmän tuoksuvia eivätkä ne tee ruusunmarjoja.
Mihinkähän ruusut kerrostalon pihasta leviävät, parkkipaikoille ja asfalttiteille varmaankin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurttulehtiruusua levittävät linnut jotka syövät siemeniä sisältäviä ruusunkiulukoita. Kannattaa pitää silmät auki esim. teiden varsilla näkee kyseistä kasvia, rannoilla jopa metsässä. Saadessaan kasvu rauhan se leviää laajaksi kasvustoksi. Se on vieraslaji ihmisen Suomeen tuoma jokin vastuu ja raja pitäisi olla mitä saa maahan tuoda. Kasveja tuotaessa pitää selvittää miten leviävät. Puutarha kasvit eivät kuulu luontoon, vaan ainoastaan puutarhaan jokaisella puutarhan omistajalla on vastuu kasveista etteivät leviä niille kuulumattomille alueille. Hyvä että kyseinen ruusu kiellettiin. Tämän ruusun ongelma on ollut tiedossa kauan ja vasta nyt kiellettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulen kasvattamaan ruusujani niinkuin tähänkin asti. Ne eivät leviä, kun syksyllä kerään killukat ja teen niistä ruusunmarja hilloa. Sen kun sekoittaa omenahilloon, niin maku on aivan fantastinen. Sopii hyvin diabeetikoille, kun siinä on omasta takaa aromit ja voi käyttää ilman sokeria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä,lähtisin kyllä mieluummin
Kasvunrajauksesta l. estetään
liika leviäminen mekaanisesti.
Haluavat saisivat kerätä kiulukat.
Jotain järkeä ja ajatusta noihin mustavalkoisiin sääntöihin.

Järjestys haitan mukaan.Suunnittelu painotus ko. kasvin haittoihin ja hyötyihin ja toiminta sen mukaan ; rajoitus tai hävitys.
Ensin jättiukonputket, entäs myrkkykasvit( myös rannoilla)
mm keiso ja katko ym.
Intoleviäjät jättipalsamit kaupunkien maita leviää tonteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että kuuluuko tuo ns. "kempeleen kaunotar" näihin kiellettyihin perusmuotoisiin kurtturuusuihin, siinä kun on myös vaan nuo viisi terälehteä ja leviää kovasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa lienee Rosa rugosa 'Hansa', joka ei ole ole haitallinen vieraslaji. Sukulainen kuitenkin perus kurtturuusulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

25.6.
Kieli keskellä suuta, pallo keskellä mailaa – KeKin ulkopeli antoi mahdollisuuden
25.6.
UN Womenin raportti: Suurin osa perheistä ei sovi ydinperhemuottiin, perhepolitiikassa huomioitava erityisesti naisten ja tyttöjen asema
25.6.
Mies etsii alaikäistä seuraa Suviseuroille Youtubeen ladatulla seuranhakuvideolla – poliisi tutkii tapausta
25.6.
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
25.6.
Japanin kruununprinssi saapuu Suomeen heinäkuussa – "Tämä on harvinainen vierailu"
25.6.
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
25.6.
Reissusa: Isommin suunnittelematta Pyhä-Luoston kansallispuistoon Karhunjuomalammen 10 kilometrin reitille
3
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
3
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
2
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
1
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
1
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
1
Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut
1
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image