Luonto

Ikuinen oliivipuu on elämänpuu

Luonnonvaraista oliivipuuta tavataan Välimeren ympäristössä, jossa se kasvaa vuorten rinteillä sekä rantapenkereillä. Villi oliivi muistuttaa paljon viljeltyjä kantoja, mutta sen marjat ovat huomattavasti pienemmät. Kuvan oliivipuut kasvavat Pohjois-Tunisiassa, Ichkeul-järven luonnonsuojelualueella.
Luonto 11.10.2008 0:00
Veli-Pekka Pelkonen
Käppyrärunkoinen puu tarrautuu vuosisataisilla juurillaan yhä tiukemmin auringon paahtaman rinteen punaiseen kamaraan. Kesä on muuttumassa syksyksi, ja ensimmäiset sateet saapuvat ukkosmyrskyn ja salamoiden säestyksellä.

Muhkurainen puuvanhus on kokenut pitkän elämänsä aikana niin kuivuudet kuin kevättulvat sekä lukemattomien ihmispolvien loiston ja rappion päivät.

Ikimuistoinen öljypuu eli oliivi on vehnän ja viinin ohella yksi ensimmäisistä viljelykasveista. Sitä on arvostettu jopa siinä määrin, että monissa kulttuureissa oliivipuun kaataja on saanut maksaa rikoksestaan hengellään.

Viljely levisi jo pari tuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua ensimmäisten korkeakulttuurien mukana Lähi-Idästä kohti länttä, Pohjois-Afrikkaan ja Etelä-Eurooppaan.

Oliiviöljystä tuli haluttua kauppatavaraa ja sitä myötä rikkauden lähde niin kreikkalaisille kuin foinikialaisillekin. Arabien sananlaskun sanookin: "Istuta oliivipuu, niin et koskaan näe nälkää".

Kuten tuhansia vuosia sitten, oliivin viljely on edelleen merkittävä elinkeino Välimeren ympäristössä. Suurimmat tuotantomaat ovat Espanja, Italia, Kreikka, Turkki, Syyria sekä Tunisia. Nykyään merkittävää oliivin viljelyä on myös muualla maailmassa, kuten Australiassa ja Etelä-Amerikassa.

Oliiviöljyn puristaminen on ikivanha taito, jota on harjoitettu kaikissa vanhoissa Välimeren kulttuureissa.

Öljyä on käytetty paitsi ravinnoksi, myös lamppuöljynä ja kosmetiikassa. Puristusmenetelmät ovat eri aikoina vaihdelleet, mutta periaate on pysynyt samana.

Ensimmäisestä hienovaraisesta kylmäpuristamisesta saadaan hedelmälihasta irtoava, kaikkein laadukkain öljy, neitsytöljy.

Toisessa puristuksessa koko marja murskataan, jolloin öljyä irtoaa myös kivestä. Viimeisen puristuksen tehoa lisätään lämmittämällä oliivimassaa. Tästä lämpöpuristuksesta saatavaa öljyä käytetään vain teollisuudessa.

Jäljelle jäävää oliivimassaa ei heitetä menemään, vaan se käytetään eläinten rehuksi tai polttoaineena. Entisaikojen myllynkivet ja puristimet on nykyään korvattu tehokkaammilla lingoilla eli sentrifugeilla.

Oliivi on vaatimaton kasvualustansa suhteen. Vaikka se sietää erittäin hyvin sekä paahdetta että kuivuutta, joudutaan kuivimmilla viljelyaluilla turvautumaan kesäaikana kasteluun.

Talvella puolestaan saattavat kylmät jaksot koitua viljelmien turmioksi. Oliivi kestää hetkellisesti jopa yli kymmenen asteen pakkasta, mutta pidempään jatkuessaan jo muutaman asteen pakkanen saa aikaan paleltumisvaurioita.

Satoisuus vaihtelee noin kolmen vuoden sykleissä. Runsaan sadon jälkeen tulee pari vähemmän satoista vuotta.

Ensimmäistä kertaa nuori oliivipuu kantaa hedelmää alle kymmenvuotiaana, mutta maksimisadon se saavuttaa noin 50-70-vuotiaana. Sen jälkeen satoisuutta voidaan pitää yllä "nuorentamalla" eli oikealla leikkauksella tai varttamalla nuoria versoja vanhan puun runkoon.

Tänä päivänä satoa tuottavat puut saattavatkin olla useiden satojen vuosien ikäisiä.

Vanhimpien, elossa olevien oliivipuiden on arveltu itäneen jo ajanlaskumme alkuaikoina. Siten esimerkiksi Jerusalemin Öljymäellä kasvavien oliivipuiden on sanottu olevan samoja, jotka mainitaan jo Uudessa Testamentissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

29
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
17
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
10
Talviaika ja kesäaika saavat lähes yhtä suuren kannatuksen – ministeriö julkaisi tasaisen kellojensiirtokyselyn tulokset
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image