Luonto

Epifyyttejä kasvaa myös Suomen metsissä

Päällyskasvit elävät toisten kasvien päällä, mutta eivät yleensä ota aluskasvistaan ravinteita.
Luonto 10.9.2005 15:46
Pekka Helo
Suomen pohjoisissa ja karuissa metsissä ei ole television luontofilmeistä tuttuja suuria epifyyttejä, päällyskasveja, joita trooppisissa sademetsissä voi olla tiheinä kasvustoina puiden oksilla ja rungoilla. Kaikkiaan trooppisissa metsissä tunnetaan niitä noin 28 000 lajia.

Tyypillisimpinä päällyskasveina sademetsissä tapaa saniaisia ja orkideoja. Korkealla puiden latvuksissa on myös liaaneja, jotka saavat ravintonsa maasta, mutta muuten muistuttavat kasvutavaltaan aitoja päällyskasveja. Misteliä, joka on yleinen puoliloinen Keski-Euroopassa, kasvaa harvinaisena vielä Etelä-Ruotsissa.

Ilman epifyyttejä eivät meidän metsämmekään ole. Kun kasvin käsitettä laajennetaan putkilokasvien ulkopuolelle ja otetaan mukaan sammalet ja jäkälät, puidemme rungoilla ja oksilla elää niitä kymmeniä lajeja.

Yleisimpiä ovat naavat, lupot, karpeet ja muut jäkälät. Varsinkin puiden runkojen tyviosassa on myös sammalia. Etelärannikkomme jalopuumetsissä sammalia voi olla korkealla oksistossa.Vettä varastoon


Päällyskasvit elävät toisten kasvien päällä, mutta eivät yleensä ota aluskasvistaan ravinteita. Ne eivät siis ole loisia. Tyypilliset loiskasvit tunkeutuvat isäntäkasvinsa solukoihin juuri- tai sienirihmoillaan ja ottavat näin tarvitsemansa ravinteet ja veden.

Päällyskasvit kiinnittyvät tiukasti aluskasvinsa pintaan, yleensä kuoren halkeamiin tai kuoren pintasolukkoon. Tarvitsemansa veden ne ottavat suoraan sateesta tai ilman kosteudesta. Joillakin lajeilla on kyky varastoida vettä kuivakausia varten. Ravintonsa ne keräävät aluskasviensa pinnalta, osin myös ilmasta ja sadevedestä. Lämpimillä alueilla epifyyteillä on riippujuuria veden ja ravinnon keräämiseen. Meidän metsiemme pienillä lajeilla sellaisia ei kuitenkaan ole.

Suurten putkilokasviepifyyttien puuttuminen meiltä on seurausta talvesta. Talven kylmyys ei ehkä olisi este epifyyttien kehittymiselle, mutta pitkät pakkaskaudet kuivaavat ne. Suojattomina puiden oksilla kylmä ja hyvin kuiva ilma imee epifyyttien versoista kaiken kosteuden. Talven kylmyydessä putkilokasvien on mahdotonta saada korvaavaa vettä tilalle ja kasvit kuolevat.Sammal kestää kuivuutta


Sammalilla ja jäkälillä on putkilokasveihin verrattaessa yksi ominaisuus, joka mahdollistaa niiden kasvun epifyytteinä meidän pohjoisissa metsissämme. Ne nimittäin kestävät täydellisen kuivumisen.

Jos niiden solukkojen vesi haihtuu kokonaan tai lähes kokonaan, sammalet ja jäkälät vaipuvat lepotilaan, jossa ne voivat olla viikkoja, kuukausia, ehkä jopa vuosia. Levossa niiden kaikki elintoiminnot ovat pysähdyksissä.

Talven pakkasilla puittemme oksilla ja rungoilla olevat jäkälät ja sammalet ovat siis yhtä kuivia kuin pakkasilma. Siitä huolimatta niiden solukko ei ole tuhoutunut, vaan odottaa suotuisampaa aikaa ja vesisateita.

Kun lepotilassa oleva sammal tai jäkälä keväällä kastuu, sen elintoiminnot viriävät ja eliö jatkaa taas kasvuaan.

Kuivuuteen kuihtuneella putkilokasvilla tuota kykyä ei ole, vaan kuivunut solukko tuhoutuu lopullisesti ja kasvi kuolee.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
83
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image