Voiko sushista saada lapamadon?

_
Hyvä Elämä 13.2.2010 0:00 | Päivitetty 2.12.2010 10:56
Vuokko Pentzin

Japanilainen sushi on kevyt ja trendikäs herkkuruoka, jonka valmistuksessa käytetään raakaa kalaa.

"Raaka kala, paha kala", julisti Mato-Allina tunnettu sosiaalineuvos Alli Vaittinen-Kuikka 50-luvulla taistellessaan kansantaudiksi levinnyttä lapamatoa vastaan.

Voiko sushista saada lapamadon?

Kalatautitutkija, eläinlääkäri Perttu Koski Eviran Oulun toimipaikasta kertoo, että riski on olemassa, jos sushin valmistuksessa käytetään raakaa madetta, haukea, ahventa tai kiiskeä.

Suolaaminen ei poista riskiä. "Suolaa pitäisi käyttää niin paljon, että kalat olisivat supertönkköjä. Ei sellaisia kukaan söisi."

Lapamato on ihmisen loinen, jonka väli-isäntänä ovat kalat. Lapamadon toukkia on Suomessa löydetty pistokokeissa muutamasta prosentista makean veden petokaloista.

"Koska lapamato on perinteinen Karjalan kansalliseläin, tutkimme sen yleisyyttä Kuhmossa haukiuistelukisoissa saaduista 200:sta hauen perkeistä, mutta yhdestäkään ei löytynyt toukkia", Perttu Koski kertoo.

Laboratoriotilastojen mukaan lapamato todetaan Suomessa noin paristakymmenestä ihmisestä vuodessa. "Se on lähes kadonnut, mutta saattaa yleistyä sushikulttuurin laajenemisen myötä."

Perttu Koski syö itsekin sushia, mutta käyttää ruokaan siikaa tai kirjolohta, jotka eivät toimi väli-isäntänä. "Lapamato ei ehkä tykkää niistä, tai ne eivät uiskentele rantavesissä, joissa loiset viihtyvät."

Merikaloissa ei yleensä ole lapamatoa, mutta vähäsuolaisen Perämeren kaloissa loistartunta on mahdollinen.

Blinikauden aikana on hyvä muistaa, että lapamadon voi saada myös mateen, hauen, ahvenen tai kiisken mädistä. Toukat kuolevat, kun mäti laitetaan vähintään vuorokaudeksi -18 asteen pakkaseen. Kotipakastimeen mäti on parasta laittaa pieninä annoksina, sillä kilon klöntti ei ehdi vuorokaudessa jäätyä kauttaaltaan.

Iljettävä mato voi elää ihmisen suolistossa parikymmentä vuotta ja kasvaa jopa 20 metrin pituiseksi. Samalla isännällä voi olla useita matoja yhtä aikaa.

Kestättekö kuulla, mitä mato voi tehdä pahaa-aavistamattomalle isäntäraukalle? Se voi mönkiä mahasta ylös nieluun ja kurkkia kitarisojen takaa vaatimassa lisää purtavaa!

Ahne lapamato elää isännän ravinnolla ja aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, yleistä huonovointisuutta, anemiaa ja näivetystautia. Mato häädetään lääkkeillä.

Ihmisen lisäksi lapamato kelpuuttaa isännäkseen myös saukon, suden, karhun, kissan, koiran tai ketun.

Matoa voi siis olla yhtä hyvin sushissa kuin susissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tämä 'raaka ruoka' villitys on ollut alunperinkinkin järjetön juuri sen takia, että suoraan luonnosta nykäisty ravinto ei nyt välttämättä ole turvallista ihmiselle. Jos raa'an järvikalan syöminen nyt olisi kauhean terveellistä, niin miksi ihmeessä ihmiset täällä olisivat hukanneet aikaa kypsentämällä kaloja vuosituhannet?

Nykyurbaanit ovat vain unohtaneet jotkin vanhat opit tai niitä ei ole opetettu seuraavalle sukupolvelle. Joissain asioissa vanha kansa onnistui päättelemään ihan oikein syy/seuraus-yhteyden. Totuuden nimissä täytyy kyllä sanoa, että joissain asioissa he sitten eivät olisikaan voineet mennä pahemmin metsään. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös lahnassa lapamato voi asua niin kuin ihmisessä tai muissa nisäkkäissä. Eli ihan matona, toisin kuin väli-isäntäkaloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyi hemmetti ei tulis mieleenkään syödä jotain kasvatettua kirjolohta raakana :D

-tero

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, lapamato eli LEVEÄ HEISIMATO tarttuu raa'asta järvikalasta. Vanha tieto tämäkin ja tietenkään emme syö raakaa järvikalaa. KAPEA HEISIMATO taas tarttuu kissoihin jotka syövät mm.jyrsijöitä. Loishäätö aina ulkokissoille annettakoon. Niin se kuulkaa on että seitikin on matokala kun tehtaalla sulle annetaan pinsetit käteen että nouki matoset ja toukat poijes ni pannaan fisu sitten pakettiin. Seitiä syön keitettynä ja paistettuna eikä oo matoa pukannu mistään päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla oli parikymmentä vuotta sitten labradorinnoutajan pentu. Kun kerran pidin koiranpentua sylissä, hoksasin sen peräpäästä roikkuvan ikään kuin valkoista kanttinauhaa ja kun sitä veti, sitä olisi jatkunut ja jatkunut.. Välittömästi hommattiin koirarukalle kalliit lapamatolääkkeet ja eipä kanttinauhaa enää sen koommin näkynyt. Koira oli ostettu oikein oikealta kasvattajalta, mutta jostain oli madon saanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image