Mikä ihmeen MP3-soitin?

Hyvä Elämä 7.2.2006 0:00
Jussi Pääkkönen
Juuri kun kasettimankka-ajan kasvatti pääsi ikävöimästä vinyylilevyjään ja oppi sietämään korvalappustereoita, pötkähti päälle uusi villitys. MP3-soitin on jälleen uusi tapa hankkia ja kuunnella musiikkia.

Oulun Gigantin viihde-elektroniikan osastopäällikkö Teuvo Ervasti: Mikä on MP3-soitin?
Se on mukana kuljetettava laite, johon pakataan musiikki- tai muita tiedostoja. Sinne voi esimerkiksi ladata Exel-taulukon, jolloin laite toimii muistitikkuna. Muistin koko vaihtelee 128 megatavusta 20 gigatavuun ja tehokkaimpiin laitteisiin voi tallentaa vaikka elokuvan. Pienimmät MP3-soittimet ovat tulitikkuaskin kokoisia ja soittimia on myös joissakin kännykkämalleissa.

MP3 on lyhenne sanoista MPEG audio layer 3. Mitä se oikein tarkoittaa?
Tiedostojen pakkausformaattia. Toinen pakkausmuoto on nimeltään WMA (Windows Media Audio), millä soittimeen saadaan mahtumaan enemmän musiikkia. Voidaan puhua samankaltaisesta asiasta kuin videoiden VHS- ja Beta-järjestelmät.

Miten musiikin tallentaminen käytännössä tapahtuu ja onko se laillista?
Tietokoneelle voidaan kopioida CD-levy ja siirtää tämä tiedosto MP3-soittimeen. Omaan käyttöön tarkoitettuna se on laillista. Toinen tapa on ostaa ja ladata musiikki soittimeen internetistä laillisilta sivuilta. Maksu tapahtuu sähköisesti. Valitettavasti netissä on myös sivustoja, joiden ylläpitäjät jakavat musiikkia laittomasti.

Antti Kotilainen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta: Mitä uusi tekijänoikeuslaki säätää musiikin kopioimisesta?
Lakiin on kirjattu laillisen lähteen vaatimus, eli selvä viesti lainsäätäjältä siitä, mikä on oikein. CD-levyjä, ei kuitenkaan piraattilevyjä, saa kopioida omaan käyttöön ja musiikkia imuroida netistä, jos se on laillisesti jaossa. Jakelija huolehtii siitä, että musiikin tekijät saavat työstään korvauksen.

Voidaanko tätä aukottomasti valvoa?
Ei voida. Imurointiin ei edes kohdisteta valvontaa, vaan lain noudattaminen on ihmisten moraalin varassa. Suomalaiset kuitenkin ovat lainkuuliaista väkeä ja meiltä kysellään paljon mikä on luvallista. Laittomasta kopioinnista ei voi jäädä kiinni, jollei tee jotain muutakin. Jos esimerkiksi imuroi musiikkia ja jakaa sitä eteenpäin, käry voi käydä. Laittomasta kopioinnista voi joutua maksamaan tekijänoikeuskorvauksia jälkikäteen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image