Mainos

Ta­va­taan Lan­gil­la! Kesän uniikki käyn­ti­koh­de Raahen van­has­sa kau­pun­gis­sa

Langin Kauppahuone on elämyksellinen 1800-luvun kahvila-ravintola, puoti ja boutique-hotelli. Sen historiallinen sisustus, 1860-luvun asuissa palveleva henkilökunta ja tuotteet luovat yhdessä mahdollisuuden kokea entisaikojen tunnelmaa ainutlaatuisella tavalla. Nahkalaukuistaan tunnetun Utuan myymälä sijaitsee Kauppahuoneen vieressä, Langin päärakennuksessa.

Langin henkilökunta ottaa vieraat vastaan 1860-luvun palvelusväen asuun pukeutuneena.
Langin henkilökunta ottaa vieraat vastaan 1860-luvun palvelusväen asuun pukeutuneena.
Kuva: VisitOulu

Langille ajetaan vierailulle jopa toiselta puolelta Suomea. Pekkatorin laidalle 1800-luvun alussa rakennetut historialliset empiretalot, Langin talo ja Langin Alakartano, on kunnostettu Langin Kauppahuoneen kahvila-ravintolan ja boutique-hotellin käyttöön sekä kotimaisen tuotemerkki Utuan myymäläksi ja suunnittelutoimistoksi.

Heinäkuun alussa Langin sisäpihan puolelle aukeaa tunnelmallinen Kivimakasiini, josta löytyy mm. syötävää, juotavaa, antiikkia ja matkamuistoja. Heinäkuun viikonloppuina Langilla nautitaan myös elävästä musiikista, kun yhtyeet eri puolilta Suomea astuvat areenalle ja sisäpihan täyttää musiikki.

Kesällä 2022 vietetään Kauppahuoneella ensimmäistä kertaa Pekkatorin markkinoita. 15-16.7. markkinoilla nähdään muun muassa perinnerakentajien ja käsityöläisten työnäytöksiä. Käsityötaitoja pääsee ihastelemaan myös laadukkaiden nahkalaukkujen muodossa viereisessä Utuan myymälässä. Koko pihapiirissä on kesällä vilskettä ja tunnelma on ainutlaatuinen!

”Kesälauantaisin lämmitämme Kapteenin saunan ja tarjolla on yleiset saunavuorot erikseen naisille ja miehille ja lauantaisin savustamme kalaa ja tarjoilemme ruoka-annoksia savusiiasta ja -lohesta”, kertoo Piia Vähäsalo kesän 2022 suunnitelmista. Yrittäjän pitkäaikainen haave myös toteutuu, kun vanha Kivimakasiini avaa ovensa heinäkuuksi.

Tunnelmallinen Kivimakasiini avaa ovensa heinäkuun ajaksi.
Tunnelmallinen Kivimakasiini avaa ovensa heinäkuun ajaksi.

Langin Kauppahuone vie kesälomalaiset ikimuistoiselle aikamatkalle 1800-luvulle myös virtuaalisen opastuksen avulla. Kauppahuoneen seinille ripustetut taulut heräävät eloon puhelinsovelluksen avulla ja Langin rouvat, patruuni ja puotineittyt kertovat tarinoita elämänmenosta 1800-luvulla. Myös jokaisessa hotellihuoneessa yöpyjät voivat tavata lisätyn todellisuuden avulla huoneen asukkaan 100 tai 200 vuoden takaa.

Langin kauppahuoneen kahvila tunnetaan kakkuvalikoimastaan. Kakkuvitriinin makeiden herkkujen lisäksi talon omassa keittiössä valmistetaan arkisin lounasruokaa ja suolaisia makupaloja. Samalla kahvittelureissulla onnistuu myös ostosten teko kahvilan yhteydessä olevasta Puodista. Puodissa voit tehdä mitä ihanimpia tuliaislöytöjä paikallisilta raahelaisilta käsityöläisiltä ja Langin Kauppahuoneen omasta tuotevalikoimasta ja tietysti kannattaa vierailla myös viereisessä Langin päärakennuksessa sijaitsevassa Utuan myymälässä.

Majoitu Sofia-neidon kamarissa tai Merikapteenin hytissä

Langin Kauppahuone jatkaa yli 200 vuotta vanhan kauppiastalon perinteikästä toimintaa kertoen samalla tarinoita kauppahuoneen eletystä elämästä ja historiallisista henkilöistä. Langin pihapiirissä voi istuskella ja nauttia vanhan ajan tunnelmasta. Pihalla kukkivat apilat, perennat, vanhat ruusut ja kanat sekä kukko kaakattavat omassa aitauksessaan lasten iloksi. Lapset viihtyvät myös pienessä punaisessa tuvassa, Pikku-Langilla, jossa lapset voivat kahvia keitellen ja pullia paistellen pyörittää leikkikahvilaa ja tarjoilla herkkuja pihan pöytiin.

Yrittäjäpariskunnan Piia Vähäsalon ja Pasi Siipolan idea rakennuksen entisöinnistä lähtikin liikkeelle talon rikkaasta historiasta ja sen asukkaiden lukuisista värikkäistä tarinoista.

”Aidoista tarinoista syntyi halu kertoa Raahen hienosta merikaupunkihistoriasta ja välittää talon henkilöiden tarinoita muillekin”, Vähäsalo muistelee.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennuksien kunnostus aloitettiin vuonna 2016. Vuosi tämän jälkeen kahvila, puoti ja neljä hotellihuonetta valmistui Langin Alakartanoon ja vuoden kuluttua Langin päärakennuksessa otettiin käyttöön kolme tilavampaa hotellihuonetta.

”Jokainen hotellihuone kertoo yhden Langin Kartanossa eläneen historiallisen henkilön tarinaa ja sisustus on ajoitettu henkilön tiettyyn elämänvaiheeseen. Kävijä voi vierailla eri tyylikausilla, sillä kaikki huoneet ovat 1800-luvun eri vuosikymmeniltä”, Vähäsalo esittelee hotellin tarinaa.

Huoneisiin ja tarinoihin pääset tutustumaan Langin verkkosivuilla.

Sofia-neidon kamari on romanttinen yösija pariskunnalle.
Sofia-neidon kamari on romanttinen yösija pariskunnalle.

Langin Kauppahuoneelta löytyy muuan muassa Sofia-Neidon romanttisesti sisustettu kamari pariskunnalle, tilava Väentupa perheelle kaappisänkyineen, Puotineittyen huone työmatkalaisille sekä tunnelmallinen Merikapteenin hytti pariskunnalle.

”Meillä tarinat ja historia ovat mukana kaikessa, kakkupalasta ja sisustuksen pienimpäänkin yksityiskohtaan, ne luovat todellisen syvyyden kahvihetkeen ja yöpymiskokemukseen. Kesälomalainen pääsee meillä pienelle aikamatkalle 1800-luvun tunnelmiin nyt myös lisätyn todellisuuden keinoin.”

Herkullisia leivonnaisia, pientä suolaista ja maistuva lounas

Kaikki kahvilan tarjottavat leivotaan omassa keittiössä ja tarjolla on muotileipomuksien lisäksi myös vanhojen reseptikirjojen parhaimmistoa. Kahvilan suosituin makea leivos on nimetty Sofia-neidon mukaan. Sen suosion salaisuus taitaa olla itse keitetyt hillot, marenki ja tuoreet marjat. Myös vanhalla reseptiikalla tehty Pietarin Brahen päärynäpiirakka on talon yksi vakioleivonnaisista.  Raahelaisia perinneleivonnaisia kripuja ja Hanna-tädin kakkuja leivotaan kesällä viikoittain.

Langin Kauppahuoneen elämyksellisessä kahvilassa ei syödä vain suulla, vaan myös silmillä. Ympäristö on täysin poikkeuksellinen. Värikkäästä sisustuksesta löytyy paljon kauniita yksityiskohtia, joita voi silmäillä kahvilan salin rauhallisessa tunnelmassa.

“Kävijämme ovat kehuneet erityisesti tunnelmaa, täällä aika pysähtyy ja arjen kiire unohtuu. Myös tuoreet leivonnaiset ja herkullinen ruoka ovat saaneet kiitosta”, Vähäsalo kertoo hymyillen.

Talon köökissä valmistuu osaavien paakareiden käsissä niin aamiainen, arkisin lounas kuin myös tilauksesta ryhmille herkulliset ateriat talon tyyliin.

”Käytämme muuan muassa tuoreita kotimaisia marjoja ja valmistamme hillotkin itse. Köökissä häärivillä paakareilla onkin taito hyppysissä, sillä Langin keittiössä ei herkullisia leivoksia valmisteta puolivalmisteista, vaan kaikki leivotaan ja keitetään itse alusta alkaen.”

Langi tunnetaan suussasulavista leivonnaisistaan.
Langi tunnetaan suussasulavista leivonnaisistaan.
Kuva: VisitOulu

Arkipäivisin tarjoiltavan lounaan menu vaihtuu viikoittain. Kotiruokatyyppinen lounasvaihtoehto valmistetaan sekin aina hyvistä raaka-aineista ja samalla tuetaan lähituottajia.

Kauppahuoneella järjestetään tilauksesta myös elämysillallisia. Esimerkiksi Keisari Aleksanteri I:n mysteeri-illallisella osallistujat nauttivat 1810-luvun menun samalla kun ratkaisevat salamurhaajaan liittyvän arvoituksen. Mysteeri-illallinen pohjautuu Keisari Aleksanteri I:n vierailuun Raahessa 2.9.1819.

Myös ryhmät voivat varata oman vierailun Langille tai Wanhaan Raaheen. Vierailuun voi kuulua kahvittelun ja syömisen ohella myös esimerkiksi saunomista, risteily saaristossa tai opastettu kävelykierros Wanhassa Raahessa.

”Järjestämme yhteistyökumppaniemme kanssa räätälöityjä ohjelmapaketteja asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Verkkosivuillemme olemme koonneet kattauksen raahelaisia elämyksiä koettavaksi ja poimittavaksi vaikka kokous- tai tyhypäivän ohjelmaan.”

Katso vinkit Langin verkkosivuilta.

Vanha Raahe on kauniita puutaloja, salaisia puutarhoja, vain kivenheitonpäässä meren rannasta.
Vanha Raahe on kauniita puutaloja, salaisia puutarhoja, vain kivenheitonpäässä meren rannasta.

Löydä uniikkeja tuliaisia ja lahjoja Puodista tai Kivimakasiinista

Langin Kauppahuoneen kahvilan yhteydessä sijaitsevasta Puodista voi tehdä mitä ihanimpia löytöjä. Tuotevalikoima on koottu vuonna 1870 purjehtineen Langin purjelaivan rahtikirjan hengessä.

”Tuomme maahan pieniä eriä herkkuja ja muita tuotteita samoista satamakaupungeista kuin kauppahuoneen purjelaivat aikoinaan. Langin laivat toivat maahan myös kahvia Etelä-Amerikasta ja kahvilassa tarjottavaan kahviin on valittu samat kahvilaadut ja myymme kahvia myös Puodin puolella”, Vähäsalo kertoo.

Puodista löytyy myös monipuolinen valikoima Raahe-aiheisia tuotteita, jotka Vähäsalo on itse tuottanut Langin Kauppahuonetta varten. Tuotteiden synnyn innoittajina ovat olleet Raahen kaunis luonto ja alueen rikas historia.

“Lisäksi hyllyiltä löytyy paikallisten käsityöläisten, kuvataiteilijoiden ja kirjailijoiden teoksia”, Vähäsalo esittelee.

Puodissa kannattaa ehdottomasti piipahtaa samalla, kun on vierailemassa kauniissa Wanhassa Raahessa. Heinäkuussa avoinna olevasta Kivimakasiinista voi tuliaisten lisäksi tehdä ainutlaatuisia antiikkilöytöjä, Vähäsalo huikkaa.

Utuan Showroom-myymälä sijaitsee Langin Kauppahuoneen vieressä

Laadukkaasta käsityöstä ja ajattomasta muotoilusta tunnetun raahelaisen Utuan nahkalaukut kestävät aikaa ja käyttöä. Ajattomasta muotoilusta ja laadukkaista materiaaleista syntyy taitavien artesaanien käsissä laukkuja, jotka kulkevat mukana pitkään! Jokainen Utua-laukku on klassikoksi suunniteltu.

Utuan suunnittelutoimisto ja Showroom-myymälä sijaitsee aivan Langin Kauppahuoneen vieressä, Langin sinisessä päärakennuksessa. Showroomissa on esillä koko Utuan värikäs laukkumallisto, vaatteet ja asusteet. Kesäksi 2022 myymälätiloja laajennettiin ja nyt koko laukkumallisto sekä esimerkiksi uudet, kauniit pellavamekot ovat mukavan väljästi esillä. Myymälän yhteydessä sijaitsee Utuan suunnittelutoimisto, jossa kaikki Utuan tuotteet saavat alkunsa.

Utuan nahkalaukut tunnetaan väreistä ja laadusta.
Utuan nahkalaukut tunnetaan väreistä ja laadusta.

Raahe on monipuolinen kesäkaupunki

Langin Kauppahuoneen keltainen puurakennus sijaitsee aivan idyllisen Vanhan Raahen sydämessä, historiallisen Pekkatorin laidalla. Pekkatorilta on lyhyt matka nauttimaan muista kesäisen Raahen parhaista puolista. Raahen Merimuseoon, Soveliuksen talolle ja Apteekkimuseoon sekä keskustan palveluihin on matkaa vain kahden korttelin verran. Kaikkialle pääsee helposti kävellen ja samalla saa nauttia vanhan puutalokaupungin tunnelmasta.

”Raahen vanha kaupunki on loistava matkailukohde. Wanha Raahe on yksi parhaiten säilyneitä 1800-luvun puukaupunkeja maassamme. Vierailu alueella on jo siis itsessään elämys”, Vähäsalo toteaa hymyillen.

”Lomalaiset varaavat usein itselleen risteilyn Raahen saaristoon, lähtevät opastetulle kaupunkikierrokselle tai vuokraavat kajakit tai sup-laudat vesille. Kesäinen päivä täyttyy helposti ohjelmasta. Lämpimästi tervetuloa vierailulle Langin Kauppahuoneelle sekä Raaheen kauniiseen vanhaan kaupunkiin!”

Langin Kauppahuone

Kirkkokatu 19, 92100 Raahe

www.langinkauppahuone.fi


Facebook: www.facebook.com/langinkauppahuone

Instagram: www.instagram.com/langinkauppahuoneUtua

Brahenkatu 10, 92100 Raahe

www.utua.fi


Facebook: www.facebook.com/Utuabags

Instagram: www.instagram.com/utuabagsOTA YHTEYTTÄ

Myyntipalvelu

P. +358 50 5137750

info@langinkauppahuone.fi


Langin Kauppahuone ja Utua sijaitsevat vierekkäin Pekkatorin laidalla Vanhassa Raahessa.
Langin Kauppahuone ja Utua sijaitsevat vierekkäin Pekkatorin laidalla Vanhassa Raahessa.