Kaleva Live: Tulevan kauden AC Oulu esit­täy­tyy suu­rel­le ylei­söl­le, vas­tas­sa re­ser­vi­jouk­kue OLS – katso kauden en­sim­mäi­nen har­joi­tus­ot­te­lu suorana täältä

Vanhat kuvat: Nos­tal­gi­nen jou­lu­kuu Oulussa 2002 – tier­na­täh­det lois­ti­vat ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: Ko­hon­neet len­to­lip­pu­jen hinnat har­mit­ta­vat Oulusta Hel­sin­kiin len­tä­viä, Nor­we­gian tark­kai­lee ti­lan­net­ta – "Pi­däm­me reittiä tar­kas­ti sil­mäl­lä"

Tässäkö syy, ettei Vil­ja­nen kel­van­nut oi­keus­kans­le­rik­si? Ar­vos­te­li pre­si­den­tin puhetta viime vuonna

Helsingin Sanomien mukaan hakijoille oli jo ilmoitettu, että oikeusministeriö esittää oikeuskansleriksi professori Veli-Pekka Viljasta.

Professori Veli-Pekka Viljasta esitettiin uudeksi oikeuskansleriksi, mutta asia vedettiin pois valtioneuvoston esityslistalta, koska presidentti Sauli Niinistö oli todennäköisesti tyytymätön esitykseen.
Professori Veli-Pekka Viljasta esitettiin uudeksi oikeuskansleriksi, mutta asia vedettiin pois valtioneuvoston esityslistalta, koska presidentti Sauli Niinistö oli todennäköisesti tyytymätön esitykseen.
Kuva: Compic/ Markku Ojala

Oikeusministeriö aikoi viime viikolla esittää valtiosääntöoikeuden professoria Veli-Pekka Viljasta uudeksi oikeuskansleriksi, mutta asia vedettiin pois valtioneuvoston esityslistalta, koska presidentti Sauli Niinistö oli todennäköisesti tyytymätön esitykseen.

Asiasta kertoi perjantaina Helsingin Sanomat, ja tapahtumien kulku vahvistettiin perjantaina myös Lännen Medialle oikeusministeriöstä.

Helsingin Sanomien mukaan ministeriö ehdottaa todennäköisesti myöhemmin virkaan alivaltiosihteeri Tuomas Pöystiä, joka on johtanut sote-uudistuksen valmistelua.

Lännen Media kysyi torstaina oikeuskanslerin valinnasta tulevalta oikeusministeriltä Antti Häkkäseltä (kok.).

Hän sanoi tekevänsä valmistelun ja tarvittaessa myös hakijoiden haastattelut uudelleen, muttei paljastanut suosikkiaan.

Aiempi valmistelu tapahtui oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) johdolla. Se oli edennyt jo niin pitkälle, että hakijoille oli viime viikolla ilmoitettu, että ministeriö ehdottaa uudeksi oikeuskansleriksi Veli-Pekka Viljasta.

Viljanen lukeutuu perus- ja ihmisoikeusmyönteisen laintulkinnan kannattajiin. Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz on julkisuudessa arvostellut heitä perusoikeusfundamentalisteiksi, kun hallituksen esitykset ovat liian usein törmänneet perusoikeuskysymyksiin.

Arvosteli turvapaikkapuhetta

Viljanen arvosteli presidentti Sauli Niinistön viime vuoden helmikuussa valtiopäivien avajaisissa pitämää puhetta, jossa tämä käsitteli turvapaikkakriisin hoitoa.

Niinistö totesi, että asiaa koskevat kansainväliset säännökset ja niiden tulkinta on kehittynyt aivan toisenlaisissa olosuhteissa.

Hän sanoi olevansa varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säännöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi.

Turun yliopiston professori Veli-Pekka Viljanen kommentoi Niinistön puhetta kriittiseen sävyyn Ylelle. Hän totesi, että Suomessa kansainväliset velvoitteet on yleensä otettu hyvin vakavasti ja niitä on noudatettu.

- Suomi ei kuulu niiden maiden joukkoon, jossa kansainväliset sopimukset ovat vain poliittisia julkilausumia. Meillä on katsottu, että niillä on oikeudellinen status, Viljanen sanoi.

Viljanen ei perjantaina halunnut kommentoida Lännen Medialle oikeuskanslerin nimitysprosessia.

Oikeuskanslerin nimittää presidentti valtioneuvoston esityksestä.