Tilaajille

Tässä soi elävä al­ku­mu­siik­ki – Sa­vi­kiek­ko­jen ke­räi­li­jä ja kuu­lui­sa tutkija hurahti iki­van­haan mu­siik­kiin, jota voi yhä kuun­nel­la Kreikan kau­kai­sil­la vuo­ril­la

Vanhaan bluesiin ja folkiin erikoistunut Grammy-palkittu amerikkalainen savikiekkojen keräilijä Christopher King yllätti itsensä ja muut.

Juhla on valmis alkamaan. Panegyria eli Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen juhlaa vietetään Kreikassa joka vuosi elokuun puolivälissä. Zagorin aluetta kutsutaan kivimetsäksi. Alueen kylien talot, aidat ja kujat on rakennettu Pindus-vuoriston harmaasta kalkkikivestä, minkä vuoksi ne ovat kuin osa ympäröivää luontoa. Yksi ja sama yhtye soitti Vitsan kylässä kolmena iltana ja yönä yhteensä noin 25 tunnin keikan. Siinä jäivät rockyhtyeiden maratonkonsertit toiseksi. Christopher Kingin magnum opusta "Lament from Epirusta" ei ole käännetty suomeksi – ainakaan vielä. Vitsan kylässä on vain muutama sata vakituista asukasta. Elokuun puolivälissä väkimäärä kuitenkin moninkertaistuu. Christopher Kingin on Vitsan kylässä kuin kotonaan. Ennen kreikkalaista odysseiaansa hän oli vakaasti virginialainen ja vannoutunut vanhan amerikkalaisen bluesin ja folkin puolestapuhuja.
Juhla on valmis alkamaan. Panegyria eli Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen juhlaa vietetään Kreikassa joka vuosi elokuun puolivälissä.
Juhla on valmis alkamaan. Panegyria eli Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen juhlaa vietetään Kreikassa joka vuosi elokuun puolivälissä.
Kuva: Ilari Tapio

Vanhaan bluesiin ja folkiin erikoistunut Grammy-palkittu amerikkalainen savikiekkojen keräilijä Christopher King yllätti itsensä ja muut. Hän hurahti Epeiroksen vuoriston surumieliseen kansanmusiikkiin ja huomasi pian vaihtaneensa kotimaansa ja vaimonsa.

Se on säilynyt Kreikassa liki samanlaisena tuhansien vuosien ajan ja vaikuttanut suomalaiseenkin perinteeseen. Epeiroksen maagisia ääniä ja Kingin värikästä tarinaa piti matkustaa kuuntelemaan Vitsa-nimiseen kylään.

Majatalon isäntä näyttää tietä. Tänne, tänne. Aukiolle. Musiikki alkaa soida kymmeneltä, ja sitä ennen pitää hamstrata sapuskaa.