Tar­pee­seen tullut sen­saa­tio – Etta yllätti Va­Le­Pa:n täh­ti­si­ker­män Oulun ur­hei­lu­ta­lol­la

Lentopalloseura Etta järjesti lauantaina superyllätyksen kaatamalla Vammalan Lentopallon upealla pelillä lukemin 3–1 (25–15, 25–22, 22–25, 27–25).

Etta tuuletti lauantaina voittoa Mestaruusliigan kestomenestyjästä VaLePa:sta.
Etta tuuletti lauantaina voittoa Mestaruusliigan kestomenestyjästä VaLePa:sta.
Kuva: Jukka Leinonen

Lentopalloseura Etta järjesti lauantaina superyllätyksen kaatamalla Vammalan Lentopallon upealla pelillä lukemin 3–1 (25–15, 25–22, 22–25, 27–25).

Siinä missä viime kevään finaaleissa Ettan lyönyt VaLePa on edelleen nimekäs joukkue, oululaisryhmä on uudistunut lähes kokonaan. Ettan nuori joukkue sai voitosta paljon enemmän kuin pelkät kolme sarjapistettä.

– Meidän prosessimme oikeasti tarvitsee tällaisia voittoja, että pääsemme seuraavalle tasolle, Ettan valmentaja Olli Kuoksa sanoi.

Tuskin minkään muun joukkueen kuin kolme edellistä mestaruutta rohmunneen VaLePa:n kaataminen antaa yhtä paljon uskoa Ettan pukukoppiin.

– On todella tärkeä juttu meidän nuorille pojillemme, että saadaan kova päivittäinen työnteko näkymään tuolla tavalla, Ettan kapteeni Markus Väisänen totesi.

Ei yleisökään sitä pahaksi pistänyt, että Janne Marttila iski Ettan kolmannen ottelupallon kenttään. Kärkijoukkueiden kaataminen on ollut sen verran harvinaista herkkua tällä kaudella, että siitä kannatti ottaa ilo irti.

Marttila tiivisti Ettan voiton taustat ytimekkäästi.

– Ei räiskitty eikä sähelletty. Hyvä treeniviikko siirtyi kaikilla peliin, yleispelaaja sanoi.

Joissakin alkukauden otteluissa Etta sortui liian moniin virheisiin, mutta lauantaina niitä ei juuri nähty.

– Kyllähän sen jokainen tiesi syksyllä, että sellaiset virhemäärät eivät edesauta pelaamista ollenkaan. Nyt tunnistamme tilanteet paremmin, Väisänen kommentoi.

Etta sai VaLePa:n vastaanoton huojumaan hyvällä syöttämisellä.

– Se vaikuttaa aika paljon, kun pelaa tuollaista herra Eskoa vastaan, Väisänen sanoi.

Onnistuneen syöttämisen ansiosta VaLePa:n kokenut huippupassari Mikko Esko ei päässyt tarjoilemaan aivan optimaalisesti.

– Torjujan näkökulmasta sellainen vaikuttaa aika paljon, Väisänen sanoi.

On hyvän joukkueen merkki, jos vastustajan pelihuumori alkaa rakoilla. VaLePan kenttäpuoliskolla kurtisteltiin kulmia, kun toisella puolella verkkoa hymy oli herkässä.

– Ei meidän silti kannata lähteä verkon läpi huutelemaan. Siellä vanhoja herroja ja mestareita, jotka vain saavat vain lisäkipinää sellaisesta, Väisänen sanoi.

Ettan kokoonpanossa oli lauantaina pelkkiä onnistujia. Esiin nousivat mainiosti puolustanut libero Jesper Jylhä, 20 pistettä tehnyt Jan Helenius ja 19 pisteen Marttila.

– Olen sanonut pitkin kautta, että me olemme itse itsemme pahin vastustaja ja kun oma pelimme on kunnossa, voimme voittaa kenet tahansa, Kuoksa muistutti.

Viikko sitten Suomen Cupin voiton napannut VaLePa riipi perjantaina Rovaniemeltä voiton kakkosmiehistöllään, mutta Oulussa parketilla oli taas nimekkäin kokoonpano.

– Alku oli huono, ja otan sen omaan piikkiini. Joukkue oli huonosti valmisteltu pelaamaan Ettaa vastaan, VaLePa:n valmentaja Janne Kangaskokko sanoi.

– Me paransimme ensimmäisen erän jälkeen, mutta kaikki kunnia Ettalle, he pelasivat hyvin, Kangaskokko tunnusti.

Vieraiden tehomies oli Oulunsalon Vasaman kasvatti Niko Suihkonen, joka tykitti reiluun kolmeen erään 22 pistettä.