Yritykset: Oulun pi­lai­lu­puo­din Tarja Mattson pyrkii ta­voit­ta­maan asiak­kai­den­sa mie­li­ku­vi­tus­maail­mat

Uinti: Oulun Uintia edus­ta­nut Laura Lah­ti­nen on kär­si­nyt mys­ti­sis­tä kram­peis­ta

"Tär­kein­tä unohtaa mys­tiik­ka ja aloit­taa: nämä asiat eivät kuului vain äve­riäil­le", sanoo ke­mi­läis­läh­töi­nen Ninni Myl­lyo­ja, joka kir­joit­ti kol­man­nen nai­sil­le suun­na­tun kirjan rahasta ja si­joit­ta­mi­ses­ta


Ninni Myllyojan mielestä sijoittaminen ei ole vain vain äveriälle tarkoitettua. "Pörssissä tapahtuu liikehdintää aina. Nyt jos koskaan on hyvä aika aloittaa."
Ninni Myllyojan mielestä sijoittaminen ei ole vain vain äveriälle tarkoitettua. "Pörssissä tapahtuu liikehdintää aina. Nyt jos koskaan on hyvä aika aloittaa."
Kuva: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

"Kuka huolehtii äidistäsi, kun hän on vanha?" kysyy tuoreen Rahan taju -kirjan takakansiteksti. Kysymys on herättävä, omien vanhempiensa ikääntymistä sivusta seuraavalle keski-ikäiselle ajankohtainenkin.

Julkisessa keskustelussa näkee nyt naisten innostuksen rahaan ja sijoittamiseen. Pohditaan omaa taloudellista itsenäisyyttä ja esimerkiksi hoitovapaalle jäämisen mahdollisuutta taloudellisesta näkökulmasta. Näkökulma keskusteluissa on siis etupäässä nuorten naisten.

– Näkökulma rahaanhan muuttuu elämän myötä, huomauttaa toinen Rahan tajun kirjoittajista, taloustoimittaja ja tietokirjailija Ninni Myllyoja.

Myllyojalle ja Emilia Kullakselle Rahan taju on jo kolmas rahaa ja sen mahdollisuuksia käsittelevä kirja. Ensimmäinen, Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta, julkaistiin kymmenen vuotta sitten.

– Tuolloin olimme pienten lasten vanhempia ja mietimme suhdetta rahaan sitä kautta. Viiden vuoden päästä elimme ruuhkavuosissa, kun julkaistiin toinen kirjamme. Nyt seuraamme teinien itsenäistymistä ja mietimme omia vanhenevia vanhempiamme. Myös oma vanhuus alkaa mietityttää, kun viidenkympin rajapyykki lähestyy, Myllyoja sanoo.

Myllyoja on kotoisin Kemistä. Huilunsoittoa harrastanut tyttö halusi lähteä jo 16-vuotiaana Ouluun, Madetojan musiikkilukioon, mutta se ei ollut mikään itsestäänselvyys.

– Äiti ja isä sanoivat, että jos itse hoidat omat taloutesi, niin pääset. En todellakaan saanut kotoa rahaa, mutta lapsilisät sain ja olin opiskelun ohella töissä OTP:n bingossa. Otin opintolainaa ja sain opintotukea. Asuimme kaverin kanssa soluasunnossa.

Myllyoja sanoo olleensa jo tuolloin hyvin tarkka omasta taloudestaan, ja on sitä edelleen.

Ensimmäinen kirja sai alkunsa ystävysten välisistä keskusteluista.

– Olemme Emilian kanssa aina jutelleet paljon raha- ja ura-asioista. Luin jonkin verran sijoituskirjallisuutta, mutta jäin miettimään, miksi ne kirjat on kirjoitettu niin vaikeaselkoisiksi. Sitten tajusin, että voin itse kirjoittaa sellaisen kirjan jonka olisin halunnut lukea silloin, kun aloittelin sijoittamista.

Myllyojalle malli sijoittamiseen ei tullut kotoa.

– Ei todellakaan, päinvastoin. Muistan, että isä laittoi rahoja johonkin rahastoon, ja joutui myymään tappiolla. Rahastosijoittaminen oli tuolloin Suomessa uutta, ja tavallisilla ihmisillä oli siihen vähän osaamista.

Kimmokkeen aiheeseen antoi opiskeluaika Vaasassa.

– Kaveripiirissäni oli paljon kauppatieteilijöitä, ja he puhuivat IT-buumista ja sijoittamisesta. Osallistuin Data Fellowsin listautumiseen vuonna 1999. Myös Jot Automationiin sijoitin, ihan vain koska se oli Oulusta, Myllyoja nauraa.

Sittemmin ostojen taustalle on tullut enemmän tietoa ja ymmärrystä, mutta Myllyoja ei pidä aloitustaktiikkaansa huonona.

– Tärkeintä on aloittaa. Tärkeää olisi myös se, että sijoittamisen ympäriltä katoaisi mystiikka, että se kuuluisi vain äveriäille.

Tätä mystiikkaa Myllyoja ja Kullas poistavat myös Rahan tajussa. Kirja pitää sisällään helppotajuisen opastuksen osake- ja rahastosijoittamiseen. Myös muun muassa tutkitusti naisille tärkeästä vastuullisesta sijoittamisesta puhutaan.

Sijoittaminen tuo Myllyojan mukaan liikkumavaraa ihan jokaiselle. Hän on itse siitä hyvä esimerkki.

– Osakesalkku on helpottanut arkista elämääni ja luonut selkärankaa esimerkiksi asunnonvaihdoissa ja muissa isoissa elämänmuutoksissa. Joskus saatan panostaa myös johonkin luksukseen. Sellainen oli esimerkiksi uuden huilun osto. Myin osakkeitani ja ostin kalliin ammattilaishuilun. En enää edes soita aktiivisesti. Mutta silloin kun soitan, haluan soittaa parhaalla.

Ninni Myllyoja

Taloustoimittaja ja tietokirjailija.

Syntynyt Kemissä 1971, asuu Helsingissä.

Alma Talentin pörssitoimituksen toimituspäällikkö.

Kirjoittanut yhdessä Emilia Kullaksen kanssa kirjat Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta (2010), Nainen ja rikastumisen taito: kirja sijoittamisesta, vaurastumisesta ja naiseudesta (2014), Rahan taju (2020).

Harrastaa crossfitiä, painonnostoa ja siirtolapuutarhatöitä.