Tal­vi­so­dan jouluna isä oli rin­ta­mal­la ja ul­ko­va­lo­ja ei saanut sy­tyt­tää

Oululainen Valter Bäckström muistaa talvisodan joulun, kinkkua oli mutta jouluvalot eivät loistaneet.

Valter Bäckström löysi Ainolan puistosta palopommin sirpaleen tammikuussa 1940. Sirpaleessa näkyy punatiilin jälkiä, jotka ovat peräisin Åströmin liimatehtaan seinästä, johon pommi putosi.
Valter Bäckström löysi Ainolan puistosta palopommin sirpaleen tammikuussa 1940. Sirpaleessa näkyy punatiilin jälkiä, jotka ovat peräisin Åströmin liimatehtaan seinästä, johon pommi putosi.
Kuva: Joonas Hentilä

Oululainen Valter Bäckström oli 12-vuotias, kun talvisota syttyi marraskuussa 1939. Sota alkoi torstaina 30. marraskuuta. Se olikin talven viimeinen koulupäivä.

”Perjantaiaamuna rehtori kertoi aamulla oppilaille, että enää ei kouluun tarvitse tulla”, Bäckström muistelee kotonaan Hallituskadulla sodan syttymisen vaikutuksia Ouluun.

Bäckström perheineen asui tuolloin Itä-Tuirassa samassa rakennuksessa, jossa toimii nykyään elokuvateatteri Star. Merikoski kuohusi vähän matkan päässä, ja Materon Kalle pyöritti talon nurkalla sekatavarakauppaa. Joulun aikaan sota ei suuremmin vaikuttanut siviilien elämään.

”Kaikkea ruokaa oli tarjolla, vaikka osa olikin jo kortilla. Joulupöydässä oli riisipuuroa, kinkkua ja lipeäkalaa. Kaikki oli samalla tavalla kuin vuotta aiemmin – vain rintamalla ollut isä puuttui”, Bäckström kertoo.

Rintamalla olo ei estänyt isää lähettämästä joululahjoja perheelle. Valter sai painotuoreen 20 markan setelin. Vanhat 20 markan setelit olivat punaisia, mutta Valter sai joululahjaksi violetin setelin.

”Menin heti ostamaan sillä karkkia. Kaupassa ihmettelivät, mikä ihmeen seteli se oli, mutta kerroin sen olevan uusi”, Bäckström naurahtaa.

Pihoilla ei pidetty samaan tapaan jouluvaloja sota-aikana kuin nykyään – kaikki ulkovalot olivat kiellettyjä. Vihollisen pommikoneille ei saanut antaa pienintäkään vihjettä kaupungin sijainnista. Taloissa piti olla pimennysverhot, joiden käyttöä valvottiin tarkasti.

Sodan kulkua seurattiin kotirintamalla radiosta ja sanomalehdistä. Radiolähetyksiä tosin häiriköi silloin tällöin Moskovan Tiltu, joka levitti venäläistä sotapropaganda.

Talvisodan talvi oli myös Oulussa varsin kylmä. Talven ainoa päivä, jolloin lämpötila kävi plussan puolella, on jäänyt hyvin Bäckströmin mieleen.

”Pikkusiskollani oli syntymäpäivät 27. joulukuuta. Se oli talven ainoa suojapäivä, ja pystyimme tekemään lumiukon.”