Tal­vi­nen taivas tarjoaa tii­rail­ta­vaa – hel­miäis­pil­viä, täh­den­len­to­ja ja kirk­kaa­na lois­ta­va Venus

Revontulien tähyileminen talviselta taivaalta on monelle tuttua puuhaa. Talviaikaan voi kuitenkin löytää tiirailtavaksi muitakin taivaan ilmiöitä.

Helmiäispilviä näkyy Lapissa muutamana talvipäivänä vuodessa. Pilven jääkiteet heijastavat auringonvaloa.
Helmiäispilviä näkyy Lapissa muutamana talvipäivänä vuodessa. Pilven jääkiteet heijastavat auringonvaloa.
Kuva: Arkistokuva / Jussi Leinonen

Revontulien tähyileminen talviselta taivaalta on monelle tuttua puuhaa. Talviaikaan voi kuitenkin löytää tiirailtavaksi muitakin taivaan ilmiöitä. Ursa ry:n toiminta- ja tiedotussuunnittelija Anne Liljeströmin mukaan nyt kannattaa pitää silmällä ainakin haloilmiöitä ja helmiäispilviä.

– Helmiäispilviä on nyt näkynytkin täällä etelämmässä viime päivinä runsaasti. Niitä näkyy yleensä runsaimmin pohjoisessa Suomessa, erityisesti Länsi-Lapissa, Liljeström kertoo.

Helmiäispilvet ja valaisevat yöpilvet ovat erikoisia yläilmakehän pilviä. Ne ovat molemmat jääkiteistä koostuvia pilviä, ja ne heijastavat auringon valoa.

Liljeströmin mukaan haloilmiöitä voi näkyä Auringon ja Kuun ympärillä, kun valo osuu ilmassa oleviin jääkiteisiin ja aiheuttaa Auringon tai Kuun ympärille erilaisia kehiä tai kaaria. Sama ilmiö voi syntyä myös laskettelurinteiden läheisyydessä, kun rinteitä lumetetaan tai auton ajovaloissa. Myös taajamien yläpuolella voi näkyä värikkäitä valopilarimetsiä, kun katuvalot heijastuvat ilmassa olevista jääkiteistä.

Joulukuun lopusta aina tammikuun puolenvälin tienoille taivaalla voi nähdä kvadrantidien tähdenlentoja. Tänä vuonna meteoriparvi on aktiivinen 28.12.–12.1. välisenä aikana.

– Maksimi on lauantaina 4.1. aamulla, mutta se on lyhytkestoinen ja niin sanotusti terävä, eli valtaosa tähdenlennoista näkyy juuri tuona lauantaiaamuna. Kuu ei haittaa havaintoja, Liljeström tarkentaa.

Venus-planeetta loistaa koko talven iltatähtenä, ja kevättä kohti se nousee yhä korkeammalle taivaalla.

– Kun joku kysyy "mikä on se kirkas tähti iltataivaalla", vastaus on tänä talvena Venus.