Talvi sujuu pe­sä­laa­ti­kos­sa

Luonnonvaraisista eläimistämme siilillä on asema lähimpänä ihmisen perinteisiä lemmikkieläimiä. Monet siilin piha-asukikseen saaneet hoivaavat piikkistä otusta kuin lemmikkiä ikään.

Luonnonvaraisista eläimistämme siilillä on asema lähimpänä ihmisen perinteisiä lemmikkieläimiä. Monet siilin piha-asukikseen saaneet hoivaavat piikkistä otusta kuin lemmikkiä ikään.

Siili ei mitä todennäköisimmin edes kuulu Suomen alkuperäiseen eläimistöön, vaan se on tuontitavaraa. Hyysääminen on siis vanhaa perua.

Siili sinnittelee Suomessa elinalueensa äärirajoilla. Vakituinen esiintymisalue ulottuu Perämeren perukkaan.

Varsinkin pitkä talvi koettelee lajia: aikuisista puolet ja ensimmäistä talvehtimistaan tekevistä poikasista enemmänkin saattaa menehtyä talvella.

Siiliä voi auttaa selviytymään talvesta ruokkimalla sitä syksyllä ja rakentamalla sille tekopesä talvenviettopaikaksi.

Suomen luonnonsuojeluliitto toivoo mahdollisimman monen siilin saavan talven varalle paksun rasvakerroksen ja kuivan, suojaisan talvipesän sen sulattamiseen. Yhdistys onkin julkaissut siilin pesälaatikon piirustukset.

Siilien talvipiiloiksi sopivat risu- ja lehtikasat ja ryteiköt siivotaan nykyisin pois pihoilta. Rakennusten allekin on vaikea päästä talvipesää rakentamaan.

Talvesta selviytymistä voidaan helpottaa rakentamalla siilille asunto talveksi. Laudasta tai mieluimmin säänkestävästä vesivanerista tehty talvipesä on kuin pohjaton laatikko.

Kulkuaukolla varustettu laatikko asetetaan loppukesällä tai viimeistään nyt alkusyksyllä alassuin kuivaan paikkaan niin, ettei sulavesi pääse suojasäällä valumaan sisään.

Paras sijoituspaikka on pihan rauhallinen nurkkaus mahdollisimman kaukana kaduista ja ajoradoista.

Pesälaatikon pohjalle pannaan tukeva kerros kuivia puunlehtiä ja laatikko täytetään kuivalla heinällä. Pesään ei laiteta ruokaa.

Luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen Suomen luonnonsuojeluliitosta kertoo, että laatikon ylälaitaan on hyvä tehdä pieni reikä ilmanvaihtoa varten.

Laatikko voi tulla lehdistä ja heinistä aika täyteen, mutta viimeistään lumentulo tukkii sisäänkulkuaukon.

Pelkkä pesälaatikko ei vielä takaa onnistunutta talvehtimista. Talvehtimisen onnistumisen kannalta on tärkeintä, että siili ennen syys-lokakuussa tapahtuvaa horrokseen vaipumista ehtii kerätä ihonsa alle riittävästi rasvakudosta.

Siili on hyönteissyöjä. Sitä voi ruokkia esimerkiksi lihalla, kalalla, koiran- ja kissanmakkaroilla ja ruuantähteillä. Liian suolaisia ja pilaantuneita ruokia ei tule tarjota. Syysruokinta ei viivästytä siilin horrokseen menoa.

Kun siilejä ruokkii niille rakennetun talvipesän läheisyydessä, ne löytävät pesän varmemmin.

Pekka Rahko