Tilaajille

Talvi on pi­mey­den val­ta­kun­ta sa­duis­sa ja ro­maa­neis­sa – "Talvea kaukaa katsova kir­jai­li­ja voi nähdä poh­joi­sen kieh­to­va­na"

H.C. Andersenin klassikkosatu Lumikuningattaresta, Jack Londonin kertomukset.

H.C. Andersenin klassikkosatu Lumikuningattaresta, Jack Londonin kertomukset. Kaunokirjallisuudessa riittää esimerkkejä, joissa talvi huokuu pimeyttä, villeyttä, hulluutta ja pahuutta. Kirjallisuuden tutkija Riikka Rossi sanoo, että pohjoinen voi olla tarinoiden villi ja barbaarinen näyttämö, koska se on ollut monelle kirjailijalle outo ja tuntematon.

Talvi on ääriolosuhde. Erityisen pelottava tuntematon sille, joka ei ole talveen tottunut. Kaunokirjallisuudessa luonnonkuvaus on oiva keino tunnelman luomisessa ja lukijan tunteiden herättämisessä. Ei ihme, että talven kylmyys ja jää ilmaston ääriolosuhteina ovat päätyneet usein moraalisten rajojen ylittämisen symboleiksi.

Suomalaisen kirjallisuuden tutkija Riikka Rossi sanoo, että talvi rajujen tarinoiden näyttämönä voi heijastella sitä, että pohjoista periferiaa eksotisoidaan. Se nähdään villinä luontona, sivilisaation ulkopuolisena paikkana, samalla tavalla kuin itää on romantisoitu orientalistisesti barbaariseksi paikaksi.