Tilaajille

Tältä tuntuu maail­man pisin ju­na­mat­ka: Mos­ko­vas­ta Vla­di­vos­to­kiin kö­rö­tel­lään lähes viikko, kuria pitävät pro­vod­nit­sat eikä kol­mos­luo­kas­sa ole yk­si­tyi­syyt­tä

Kaukomatkalle voi lähteä lentokoneen sijaan myös junalla. Trans-Siperian rata Moskovasta Vladivostokiin tuntuu istumalihaksissa ja kysyy kanttia.

Valtavan pitkät hiilijunien letkat ovat vaikuttavan näköisiä ja kuuloisia. Junamatka Moskovasta Vladivostokiin sai Mikko Piispan pohtimaan, millaista olisi, jos lentäminen ei olisikaan itsestäänselvyys. Anna-Sofia Sysser katselee Trans-Siperian junan ikkunasta maisemia, jotka näyttävät suomalaiseen silmään yllättävänkin tutuilta. Kolmosluokan vaunuissa on tiivis tunnelma. Jokainen pyrkii tekemään olonsa mahdollisimman mukavaksi. Trans-Siperian radalla körötellään noin 60 kilometrin keskituntinopeudella. Jokaisessa vaunussa on tarjolla teetä ja kuumaa vettä, jota voi hyödyntää omien eväiden kuten vaikkapa nuudelikeiton tekoon. Anna-Sofia Sysser nauttii välipalaksi myös pähkinöitä. Moskovasta Vladivostokiin matkustaa junalla liki viikon, mutta matkan voi helposti pilkkoa myös useampaan lyhyempään pätkään. Vihdoinkin perillä! Vladivostokissa moni juhlistaa odotettua hetkeä ikuistamalla itsensä asemalaiturilla.
Valtavan pitkät hiilijunien letkat ovat vaikuttavan näköisiä ja kuuloisia.
Valtavan pitkät hiilijunien letkat ovat vaikuttavan näköisiä ja kuuloisia.

Kaukomatkalle voi lähteä lentokoneen sijaan myös junalla. Trans-Siperian rata Moskovasta Vladivostokiin tuntuu istumalihaksissa ja kysyy kanttia. Lue suomalaisen pariskunnan matkakertomus heidän kokemuksistaan Tras-Siperian radalla kuuttakymppiä puksuttavan junan kyydissä.

Vaikka lentäminen on nopeaa ja halpaa, se ei ole kaikilla kaukoreiteilläkään ainoa vaihtoehto. Junalla voi puksuttaa pitkälle Aasiaan: Trans-Siperian junarata kulkee halki Venäjän. Maailman pisimmällä radalla on pituutta 9 288 kilometriä.

Matkustin puolisoni kanssa junalla kaukoitään Venäjän Vladivostokiin. Halusimme matkata hitaasti ja nähdä samalla Venäjää. Vietimme Venäjällä kolmisen viikkoa, joista junassa noin viikon.