Pääkirjoitus

Talouden murros palasi Ouluun Nuottasaaren kautta – Stora Enson kertoma uutinen on työntekijöille ja kaupungille valtava pettymys

Stora Enson ilmoitus laajasta irtisanomisaikeesta Oulun-tehtailla suisti maanantaina satojen työntekijöiden elämän hetkessä epävarmuuteen.

Maanantain uutinen oli siksi valtava pettymys: varmuudella vain toinen paperikone muunnetaan uuteen tuotantoon. Vanhempi kone suljetaan näillä näkymin kokonaan.
Maanantain uutinen oli siksi valtava pettymys: varmuudella vain toinen paperikone muunnetaan uuteen tuotantoon. Vanhempi kone suljetaan näillä näkymin kokonaan.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Stora Enson ilmoitus laajasta irtisanomisaikeesta Oulun-tehtailla suisti maanantaina satojen työntekijöiden elämän hetkessä epävarmuuteen. Tunnelmia kuvannevat laajemminkin pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkosen sanat uutisen tultua julki. Hän luonnehti irtisanomisuhkaa "valtavaksi järkytykseksi".

Epäilemättä yhtiön työntekijät ovat olleet perillä siitä, että kahden ison paperikoneen valmistaman päällystetyn hienopaperin kysyntä hiipuu. Tätä tuotantoa korvaamaan Stora Enso kuitenkin suunnitteli vielä viime vuoden puolella kummankin koneen rakentamista uudelleen kartonkipakkausmateriaalia tuottamaan. Valmisteilla oli 700 miljoonan jätti-investointi.

Maanantain uutinen oli siksi valtava pettymys: varmuudella vain toinen paperikone muunnetaan uuteen tuotantoon. Vanhempi kone suljetaan näillä näkymin kokonaan.

Investoinnin arvokin putoaa 350 miljoonaan. Häijyimmältä kuitenkin tuntuu karu väenvähentämistavoite: noin 600 oululaisesta työntekijästä pahimmillaan 400 joutuisi lähtemään.

Yhtä karuja lukemia Oulussa kuultiin viimeksi useita vuosia sitten, kun Nokian kännykkäbisnes mureni kappale kerrallaan.

Stora Enso perusteli ratkaisua kannattavuusselvitysten tuloksilla. Jos uutisesta haluaa kaivaa myönteisen näkökulman, se on se, ettei kumpaakin linjaa suljeta.

Satojen miljoonien investointipäätösten teko on aina vaativa ratkaisu, mutta nyt syntyy vaikutelma, että näkymä on tavallistakin sumeampi. Samalla kun yhtiö ilmoittaa aikeestaan sulkea toinen paperikone se pitää auki mahdollisuutta muuttaa sekin tulevaisuudessa kartonkituotantoon.

Se mahdollisuus sisältyy myös pian jätettävään ympäristölupahakemukseen. Paperia aiotaan valmistaa ainakin ensi vuoden syksyyn, ja irtisanomiset tulisivat voimaan vasta sen jälkeen. Aikaa arvioida toisen koneen jatkoa siis vielä on.

Paperinvalmistus on ollut Suomessa murroksessa pitkälle toistakymmentä vuotta. Tämä kehitys johtaa nyt tuotannon päättymiseen myös maan suurimmalla paperitehtaalla Oulussa.

Ison murroksen taustalla on se, että digituotteet korvaavat yhä laajemmin paperia. Pakkausmateriaalien kulutuksen sen sijaan arvioidaan lisääntyvän muun muassa kasvavan nettikaupan takia.

Oulun seudulle maanantain uutinen on jäinen suihku eikä valitettavasti viime aikojen ainoa. Fazerin leipomon lopettamisen takia 83 työntekijää menetti vastikään työpaikkansa. Tällä viikolla jännätään, mitä Nokian irtisanomiset lopulta tuovat Ouluun.

Metsäteollisuutta jää Ouluun edelleen, mutta taas vähemmän. Kaupunki ei voi kääntää suhdanteita eikä globaaleja muutosvirtoja. Irtisanottavien aseman helpottamiseksi pitää kuitenkin etsiä yhteistyötä yhtiön kanssa.

Valtakunnan päättäjille tapahtumien viesti on se, että metsäteollisuuden toimintaedellytyksistä täytyy pitää huolta. Näihin edellytyksiin kuuluu esimerkiksi puun saatavuus teollisuuden tarpeisiin.