Mainos

Talon ul­ko­maa­laus edessä? Näillä asian­tun­ti­jan vin­keil­lä kaunis maa­li­pin­ta kestää pi­dem­pään: ”Ei tar­vit­se uusia viiden, vaan vasta 15 vuoden ku­lut­tua”

Talon ulkomaalaus on iso ponnistus, jonka soisi toistuvan mahdollisimman harvoin. Kestävän maalipinnan luominen ei ole salatiedettä, vaan näillä Ojan Raudan asiantuntijoiden vinkeillä voit helposti varmistaa, että maalipinta palvelee pitkään.

Näytepaloista saa hyvän käsityksen maalin tai peittosuojan väristä, sävystä, kiiltoasteesta sekä läpikuultavuudesta. Tarkastelun tulos on todenmukaisin luonnon- eikä loisteputken valossa.
Näytepaloista saa hyvän käsityksen maalin tai peittosuojan väristä, sävystä, kiiltoasteesta sekä läpikuultavuudesta. Tarkastelun tulos on todenmukaisin luonnon- eikä loisteputken valossa.

Kesälämpimien alkaminen aloitti myös ulkomaalaussesongin, ja käsillä olevat ajat ovat varsin kiireisiä myös Kempeleen Ojan Raudan maaliosastolla. Maalimyyjä Juulia Viinamäki nyökkäilee tyytyväisenä, kun maalausintoa uhkuvat asiakkaat hakevat maalaustarvikkeita uudiskohteidensa ensimaalausta tai jo vanhemman talonsa huoltomaalausta varten.

Intoa on hyvä olla, mutta Viinamäki ja hänen kollegansa, valikoima- ja järjestelmäpäällikkö Laura Jarva, peräänkuuluttavat myös järkeä, jotta lopputulos olisi mieleisen ohella kestävä.

”Me emme myy vain maalia ja pensseleitä, vaan onnistuneita lopputuloksia. Siksi todella harmittaa asiakkaan puolesta, jos työvaiheissa tai välineissä oikominen on aiheuttanut sen, että maali on alkanut rapista ennen aikojaan”, Viinamäki harmittelee.

Jarva on samoilla linjoilla. Edullisimmatkin nykyisin myytävät maalit ovat niin laadukkaita, että ne kyllä pitävät oikein käytettynä pintansa pakkauksessa luvatun ajan. Silti Tikkurila Ultra Classicin kaltaisen todella pitkän käyttöiänkin maalin elinikää voi typistää virheillä, jotka olisivat helposti vältettävissä.

”Joskus kun asiakas pohtii ääneen, onko jokin työvaihe tai tuote tarpeen, kysyn häneltä suoraan, haluatko uusia koko vaativan urakan viiden vai 15 vuoden päästä. Muutamalla perusasialla voi kuitenkin varmistaa, että työn jälki myös kestää”, Jarva pohtii.

Aloita aina pesusta: Saatat säästyä paljolta vaivalta

Viinamäen aivan ensimmäinen vinkki ulkopintoja huoltomaalaaville on, että pinnat tulee ennen maalausta pestä. Ennen kaikkea näin tehdään siksi, että uusi maali tarttuu paremmin puhtaaseen ja pölyttömään pintaan.

Pesulla voi myös säästää pitkän pennin.

”Joskus käy niin, että alun perin kipeästi maalausta kaivanneelta näyttänyt talo olikin vain julkisivupesun tarpeessa! Siksi pesun tärkeyttä ei voi kyllin korostaa”, Viinamäki alleviivaa.

Vaikka huoltomaalaus olisi pesunkin jälkeen yhä tarpeen, ei pesu mene hukkaan. Irtolian, noen ja pölyn poisto sekä vanhan maalin hilseilevien kohtien rapsuttaminen pois teräsharjalla varmistavat osaltaan sen, että uusi maalipinta iskostuu hyvin pintaan.

Ennen julkisivupesuainekaupoille suuntaamista on hyvä kurkata erityisesti seinien varjoisimmat kohdat homepilkkujen varalta. Jos seinistä löytyy homepilkkua, pitää ne puhdistaa homepesuaineella ennen maalausta.

Kunnon välineillä työskentely on joutuisaa ja jälki tasaista.
Kunnon välineillä työskentely on joutuisaa ja jälki tasaista.

Julkisivupesussa on suuri houkutus turvautua helppokäyttöiseen painepesuriin, mutta maalikauppiaiden vinkki on: ei ikinä.

”Paineella ruiskutettu vesi voi pahimmassa tapauksessa tunkeutua seinän rakenteisiin ja aiheuttaa siellä suurta vahinkoa. Paras konsti on pestä pinnat pesuharjalla, jolloin tältä riskiltä vältytään”, Jarva opastaa.

Kunnon maalausvälineillä työskentely sujuu

Maalauksen tarvikelista on onneksi suhteellisen lyhyt: Maalarinteipit ja suojakalvot ikkunoiden ja ikkunanpokien suojaamiseen, maalausteline tai tikkaat, helposti mukana kulkeva ja maalipönttöä sirompi astia maalin annosteluun sekä pensselit – ja tietenkin maali, peittosuoja tai kuullote.

Pensselivalintaan kannattaa paneutua, sillä hyvällä pensselillä säästää hermoja sekä vaivaa ja saadaan aikaan tasaista jälkeä. Hyvää pensseliä voi myös käyttää useita kertoja.

”Hyvän pensselin tunnistaa tuuheasta sudista, jonka karvat eivät irtoile. Näin se nostaa seinään kerrallaan paljon maalia, ja maali levittyy tasaisesti ja joka paikkaan”, Jarva selventää hyvän ja huonon pensselin eroja.

Maalauksessakin mieleen juolahtaa oikopolku: Jospa maalaisin nopeammin telalla?

Viinamäki ja Jarva ohjeistavat käyttämään mieluummin laadukasta pensseliä, sillä tela ei kykene pensselin tarkkuudella levittämään maalia joka kohtaan tai varmistamaan, että maali tulee kunnolla hierottua käsiteltävään pintaan. Tämäkin vaikuttaa viime kädessä maalipinnan kestoon.

Oikeat maalit oikeaan tilanteeseen

Itse maalin valinta on useimmille maalausprojektin jännittävin kohta. Tosin kansan käytössä sana ”maali” käsittää usein kaikki maalit, peittosuojat ja kuullotteet.

Ero on siinä, että siinä missä maalit ovat täysin läpikuultamattomia, peittosuojista ja kuullotteista puun syyt ja pohjaväri kuultavat läpi – ensimmäiseksi mainituista vähemmän kuin jälkimmäisistä.

Eroa on myös käyttökohteissa. Maalit eivät hengitä niin kuin peittosuojat ja kuullotteet, joten hengittäville rakenteille, kuten hirrelle, on käytettävä hengittävää käsittelyainetta.

Maalipönttörivistöt ovat valtavia, mutta Laura Jarva kannustaa kääntymään myyjän puoleen – näin haluttu ja kohteeseen oikea maali löytyy varmasti.
Maalipönttörivistöt ovat valtavia, mutta Laura Jarva kannustaa kääntymään myyjän puoleen – näin haluttu ja kohteeseen oikea maali löytyy varmasti.

Pohjusteet ja pohjamaalit sen sijaan on tarkoitettu käytettäviksi aina silloin, kun käsitellään puhdasta, uutta puuta. Kunnon pohjakäsittely on ensiarvoisen tärkeä uuden maalipinnan käyttöiän kannalta, ja se suojaa puuainesta homeelta, kosteudelta ja kasvustoilta.

Toisin kuin ennen vanhaan, nykyään maalikaupoilla ei juuri tarvitse enää puntaroida valintaa liuotin- ja vesiohenteisten maalien välillä ja pohtia niiden yhteensopivuutta vanhan maalipinnan kanssa.

Jarvan mukaan lähes kaikki kuluttajakauppaan suunnatut maalit ovat nykyään vesiohenteisia, ja niillä pystyy huoletta maalaamaan lähes kohteen kuin kohteen – punamultataloja lukuun ottamatta. Yleisen vinkin hän vanhoja pintoja huoltaville kuitenkin antaa.

”Jos vanhassa kohteessa käytetystä pinnasta ei ole varmuutta, on Tikkurila Vinha -peittosuoja turvallinen ja hellävarainen valinta – myös kuullotepinnoille”, Jarva vihjaisee.

Värivalinta sen sijaan on useimmille se ratkaisevin. Jos tarkoitus on säilyttää talon vanha väri, on samat värit helppo ostaa uudelleen, kunhan tieto käytetyistä tuotteista on tallessa. Ja vaikka ei olisikaan, voi Ojan Rautaan kantaa maalinäytteen vanhasta pinnasta värianalyysia varten tai ottaa muutamia kuvia talostaan liikkeessä näytettäväksi.

Kokeneella maalimyyjä Viinamäellä on tarjota värivalintaankin rahanarvoinen neuvo.

”Suosittelen ensiksi ostamaan testipurkit kiinnostavista sävyistä ja maalaamaan niillä pikku palaset seinää. Näin voi luonnonvalossa katsoa, minkä sävy ja kiiltoaste miellyttävät eniten – ennen kuin menee sokkona ostamaan peräkärryllisen väärää sävyä!” Viinamäki valaisee.

Juulia Viinamäki ja Laura Jarva istuskelevat Tikkurilan tuotteilla aiemmin kesällä käsitellyn ulkohuussin portaalla. Huussin pinnoista on nähtävissä kuullokkeen läpikuultavuus.
Juulia Viinamäki ja Laura Jarva istuskelevat Tikkurilan tuotteilla aiemmin kesällä käsitellyn ulkohuussin portaalla. Huussin pinnoista on nähtävissä kuullokkeen läpikuultavuus.

Tarkkaile säätiedotusta

Kesäsää houkuttaa ulkotöihin, mutta maalauksen kannalta sää voi olla jopa liian hyvä. Kirkkaan aurinkoinen ja helteinen sää kuivattaa maalipinnan liian nopeasti, mikä lyhentää maalipinnan käyttöikää.

”Maalinhan saa huonoissakin olosuhteissa seinään. Ja kun hilseily alkaa vasta myöhemmin, ei sääolojen merkitykseen osata kiinnittää riittävästi huomiota”, Jarva pohtii.

Paras maalaussää on Jarvan mukaan lempeän lämmin 5–20-lämpöasteinen ja pilvipoutainen sää. Aurinkoisella säällä voi puolestaan pyrkiä maalaamaan aina varjon puolella, jolloin aurinko ei kuivata maalia liian nopeasti.

Myös kosteus on maalausprojektille haitaksi, joten maalauspäivän on ehdottomasti oltava kuiva – ja mieluusti myös edeltävänkin päivän.

Koska maalaus tapahtuu sään armoilla, kannattaa maalarin asettautua tarvittavat välineet haalimalla nopean toiminnan valmiuteen jo hyvissä ajoin: näin ensimmäistä sopivan pilvipoutaista päivää ei tarvitse käyttää maalikauppareissuun vaan pääset maalaamaan välittömästi.

Uskalla kysyä neuvoa

Tärkein Viinamäen ja Jarvan neuvoista on kuitenkin se, että apua kannattaa pyytää aina, jos epäilys iskee.

”Me täällä Ojan Raudassa olemme paljon maaleja myyneet ja itsekin paljon maalanneet, joten neuvoja kyllä riittää. Ja jos käykin niin, että asiakkaan kysymykseen emme heti osaa vastata, Tikkurilan Maalilinja kyllä auttaa. Sieltä mekin tarvittaessa kysymme neuvoa”, Jarva selittää.

Muistettavien asioiden paljoutta ei siis kannata säikähtää?

”Kysymällä asiat selviävät. Ei tähän kursseja välttämättä tarvita, vaan jokainen voi onnistua, kunhan on hyvät välineet, lukee työohjeet ja tarpeen tullen kysyy neuvoa”, Jarva ja Viinamäki niputtavat.

Inspiroidu ja opi lisää maalauksesta: Lue vielä K-Raudan ja Tikkurilan vinkit talon maalaukseen.

Tervetuloa myös Tikkurilan väripäiville, jolloin Tikkurilan asiantuntija jakaa Ojan Raudassa parhaat neuvonsa maalin ja värin valintaan.

Väripäivien aikataulut:

• Ojan Rauta Oulainen 16.6. klo 10–17

• Ojan Rauta Kempele 17.6. klo 12–18

• Ojan Rauta Kalajoki 1.7. klo 11–18

Ammattilaisen tärpit onnistuneeseen ulkomaalaukseen

1. Aloita aina pesusta – pesuharjaa ja pesuainetta käyttäen. Voit säästää aikaa ja rahaa, ja uusi pinta tarttuu hyvin. Rapsuta myös vanhat hilseilevät kohdat pois.

2. Kurkkaa seinien ennen kaupoille lähtöä seinien kunto. Jos näkyy homepilkkua tai kasvustoa, hanki myös homepesuainetta ja käytä sitä pilkkujen pesuun.

3. Jos ei jo ole, hanki kunnon välineet: pensselit, suojat, astiat ja telineet.

4. Valitse haluamasi maali, kuullote tai peittosuoja ja lue työohjeet. Testaa testimaalauksin, että olet tyytyväinen valittuun väriin ennen kuin alat toden teolla töihin!

5. Tarkkaile säätiedotusta ja pidä tarvikkeet valmiina odottamassa pilvipoutaista päivää.

6. Sään salliessa aloita maalaus ja nauti työskentelystä – kiireettä. Jaa urakka mukavan kokoisiin osiin, älä kiiruhda kaikkea kerralla!

7. Nauti lopputuloksesta – vuosien päästäkin!

Ojan Rautojen maalimyyntien yhteystiedot

Kempele

Sisustus

010 567 8483


Kalajoki

Sonja Helaakoski

050 473 3110


Oulainen

Pentti Keskitalo

044 799 7221


Raahe

Jenna Leino

044 799 7515

Minna Virag

044 799 7516