Talgo Oy:n toiminta varmistui tiistaina vuoteen 2008 asti, kun VR päätti 20 intercity-junavaunun hankinnasta. Yhtiö tilaa ensi kertaa Suomessa vaunut vuokralle. Vuokra-aika on 25 vuotta.
VR:n hallituksen päätös merkitsee sitä, että kiskokalustotuotanto Otanmäen tehtaalla jatkuu ja työllisyys varmistuu kesään 2008 saakka, vahvistaa Talgo Oy:n toimitusjohtaja Markku Blomberg.
"Tämä on erittäin iloinen asia ja mieli on huojentunut. Tätä tilausta on nyt viimeiset 9--10 kuukautta tavoiteltu. Kyllä se helpottaa kummasti ja antaa mahdollisuuksia taistella seuraavista isoista tilauksista", Blomberg katsoo jo eteenpäin.
Töissä voi olla pieni katkos
Ratkaisu varmistaa suoraan työpaikan parillesadalle talgolaiselle.
"Vakinaiset voidaan pitää töissä koko ajan." Ehkä jonkun verran joudutaan kesän ylimenossa määräaikaisia työsuhteita päättämään, ainakin väliaikaisesti, Blomberg ennakoi.
Talgon kokonaisvahvuus on noin 400 työntekijää. Karkeasti puolet on vaunutuotannossa, toinen puoli konepaja-alihankinnan puolella.
Tosiasiassa vaikutukset ovat jopa kolminkertaiset. Sillä lisäksi hankinta työllistää alihankkijoiden kautta 400--600 henkilöä, Blomqvist painottaa.
Ensimmäinen vuokrasopimus
VR päätti tilata ensi kertaa vaunut vuokraamalla. Rahoitusjärjestelyjen yksityiskohdat ovat vielä auki. Sopimukset pyritään viimeistelemään seuraavien kahden viikon aikana.
"Me emme nyt investoi ostamalla vaunuja nyt", kertoo varatoimitusjohtaja Veikko Vaikkinen VR-Yhtymä Oy:stä. Väliin tuleva rahoitusyhtiö, jolle VR maksaa vuokraa, omistaa vaunut. Rakenteesta tulee siis samanlainen kuin autoja liisattaessa.
"Tässä on useita rahoittajia vielä ehdolla", Blomberg kertoo. Hänen mukaansa uusi hankintamuoto ei kuitenkaan vaikuta valmistajan toimintaan.
Rakentamiskustannukset ovat kaikkiaan 43 miljoonaa euroa. Lisäksi VR:lle tulevat korkokulut.
"Kysymys ei ole pikkusummista", Vaikkinen huomauttaa.
Vaikkisen mukaan vaunujen vuokraaminen on ollut jo pitkään yleistä kaikkialla Euroopassa. Tähän asti VR:llä on kuitenkin ollut rahaa hankkia vaununsa ostamalla. "Ei tämä vuokraus niitä edullisemmaksi tee. Tässä on vain siitä kysymys, ettei meidän tarvitse maksaa summaa heti kassasta, vaan vähittäin."
Tuotanto on tarkoitus aloittaa ensi kesänä. Ajoituksellisesti tilaus tulee kreivin aikaan, sillä kesällä saadaan valmiiksi viimeiset VR:n tilaamat makuuvaunut.
Pääkaupunkijunat seuraavaksi
Ilman tätä hankintaa Talgon mahdollisuudet kilpailla muista tilauksista olisivat huvenneet olemattomiin. Ratkaisu oli siis kaksinverroin tärkeä, sillä pääkaupunkiseudulla on parhaillaan tekeillä valtaisa junakauppa.
Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy on aikeissa hankkia peräti 80--100 lähiliikennejunaa. Ensimmäisten 40 junan tilaus päätetään ilmeisesti kesän kynnyksellä.
"Nyt siitä tilauksesta voidaan kamppailla täysin voimin", Blomberg valmistautuu. Junakalusto-yhtiö, josta vain kolmannes kuuluu VR:lle ja loput lähikunnille, on ilmeisesti saanut puolenkymmentä tarjousta.
Yhteinen yhtiö piti perustaa, koska VR halusi jakaa riskiä valtavien kalustonhankintatarpeiden edessä.
Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV kun on kritisoinut VR:n hintoja ja aikeissa kilpailuttaa lähiliikennettä. VR:n ei kannattaisi yksin omistaa kalliita vaunuja, jos voittajaksi valittaisiin joku muu, Vaikkinen viittaa. Myös VR vapisee jatkon osalta.