Uimahallit: Oulun ui­ma­hal­lis­sa ja Ve­si-Ja­tu­lis­sa sul­jet­tu altaita bak­tee­ri­löy­dös­ten vuoksi

Kuvagalleria: Ve­ren­pu­nai­nen ja vio­let­ti hetki ikuis­tui lu­ki­joi­den ko­mei­siin kuviin

Oikeudenkäynti: Oulussa isoa huu­me­kaup­paa pyö­rit­tä­neil­le pitkät van­keus­tuo­miot

Tak­si­kiis­tan voit­ta­nut lii­ken­ne­mi­nis­te­ri: ”Arvio on, että hinnat las­ke­vat”

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) sai tahtonsa läpi hallituksen liikennekaariesityksessä.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esitteli liikennekaarta tiedotustilaisuudessa tiistaina. Hän on tyytyväinen saavutettuun kompromissiin.
Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esitteli liikennekaarta tiedotustilaisuudessa tiistaina. Hän on tyytyväinen saavutettuun kompromissiin.
Kuva: Mauri Ratilainen

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) sai tahtonsa läpi hallituksen liikennekaariesityksessä. Taksit ovat mukana ratkaisussa ministerin toivomalla tavalla. Jatkossa taksien määrää tai niiden hintoja ei enää rajoiteta.

– Arvio on, että hinnat laskevat alaspäin. Jos tuntuu siltä, että jossain syntyy liian kapeaa kilpailua ja hinta nousee kohtuuttomaksi, Trafilla on oikeus puuttua hintoihin, Berner sanoo.

Hänen mukaansa Kelan alustavat laskelmat osoittavat, että liikennekaari säästää valtiolta noin sata miljoonaa euroa. Ensimmäisessä vaiheessa taksi- ja joukkoliikenteen palvelujen yhdistäminen säästää Kelan ostoliikenteestä arviolta noin 70 miljoonaa euroa.

Taksien vapauttamista vastustaneet perussuomalaisetkin saivat kompromississa jotain. Taksin ajamiseen vaaditaan jatkossakin lupa. Lisäksi uudet lait astuvat voimaan vasta heinäkuussa 2018 eli taksialalla on aikaa sopeutua muutokseen.

– Neuvottelimme pitkään ja hartaasti ja haimme parasta mahdollista lopputulosta. Nyt aika hyvä tulos on saatu aikaan. Tällä varsin pitkällä siirtymäajalla pystymme turvaamaan suomalaisten taksiyrittäjien liiketoiminnan jatkuvuuden, kommentoi perussuomalaisia tiistaisessa infossa edustanut puolustusministeri Jussi Niinistö.

Anne Berner vakuutti niin ikään tyytyväisyyttään koko ratkaisuun, vaikka alun perin liikennekaaren ensimmäisen vaiheen piti astua voimaan jo ensi vuoden alussa ja sen toimijoiden olla mukana avoimessa tietorajapinnassa vuoden 2018 alusta.

– Pidän tätä siirtymäaikaa hyvänä kompromissina. Nykyisessä ratkaisussa ja kompromississa ei ole asiaa, jota voisin kutsua huonoksi ratkaisuksi, Berner sanoo.