Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tai­tei­li­jat pitävät työtään ra­sit­ta­vam­pa­na kuin muut

Taiteilijat kokevat työnsä olevan henkisesti rasittavampaa kuin työtä tekevät suomalaiset keskimäärin.

Taiteilijat kokevat työnsä olevan henkisesti rasittavampaa kuin työtä tekevät suomalaiset keskimäärin. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan myös työperäiset terveysoireet ovat taiteilijoilla tavallisempia kuin muilla työikäisillä.

Monet taiteilijat kärsivät esimerkiksi uupumuksesta tai ahdistuksesta. Terveys- ja jaksamisongelmia aiheuttavat etenkin luovan työn paineet ja toimeentulon epävarmuus.

Suurin osa taiteilijoista huoltaa työkykyään aiempaa enemmän: he nukkuvat ja harrastavat kuntoliikuntaa saman verran kuin muutkin suomalaiset, käyttävät alkoholia kohtuudella ja löytävät palautumiskeinoja työstään. Tutkija Heli Ansion mukaan monet kertoivat kyselyssä pystyvänsä palautumaan työstään vähintään kohtalaisen hyvin.

- Työstä irtautumiseen liikunta on kaikkein tavallisin keino kaikissa taiteilijaryhmissä. Muita keinoja olivat lukeminen, muut kulttuuriharrastukset, perheen ja lasten kanssa oleminen sekä ulkoiluun ja luontoon liittyvät harrastukset, Ansio kertoo.

Kyselytutkimukseen vastasi yli 450 kirjailijaa, kuvataiteilijaa ja teatterialan taiteilijaa.