Tai­de­toi­mi­kun­ta pal­kit­si Mika Ron­kai­sen, Tarja Myl­ly­ahon ja Urho Käh­kö­sen

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan vuoden taidepalkinnon on saanut ohjaaja Mika Ronkainen.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan vuoden taidepalkinnon on saanut ohjaaja Mika Ronkainen.
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan vuoden taidepalkinnon on saanut ohjaaja Mika Ronkainen.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan vuoden taidepalkinnon on saanut ohjaaja Mika Ronkainen. Taidetunnustukset myönnettiin galleristi Tarja Myllyaholle ja kuvataiteilija Urho Kähköselle.

Taidetoimikunnan mukaan Ronkaista voidaan pitää yhtenä lahjakkaimmista suomalaisista dokumentaristeista. Hänen viimeisin dokumenttinsa Laulu koti-ikävästä on saanut useita tunnustuksia. Se valittiin muun muassa parhaaksi pohjoismaiseksi dokumenttielokuvaksi Göteborgin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Vuoden taidepalkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa.

Taidetunnustukset myönnettiin visuaalista taidetta edistäneille henkilöille. Galleristi Tarja Myllyaho sai tunnustuksen pitkäaikaisesta ja laadukkaasta työstään Galleria Harmajassa.

Taidetoimikunta toteaa Galleria Harmajalla olevan oma tärkeä roolinsa niin taiteilijoille, yleisölle kuin pohjoissuomalaiselle visuaaliselle taiteellekin. Galleria Harmaja on 20 toimintavuoden aikana tarjonnut ponnahduslaudan useille taiteilijoille.

Taidetoimikunnan mukaan 20 vuotta täyttävällä Galleria Harmajalla on Pohjois-Suomessa tärkeä rooli nykytaiteen esittelijänä, ja se toimii samalla pohjoissuomalaisen taiteen näyteikkunana valtakunnallisesti.

Kuhmolaiselle kuvataiteilijalle Urho Kähköselle myönnettiin taidetunnustus pitkäjänteisestä työstä kainuulaisen kuvataiteen hyväksi. Taidetoimikunta toteaa Kähkösen kehittäneen Art Kainuu -ryhmässä kainuulaista kuvataidetta pitkäjänteisesti.

Kähkönen on ollut myös mukana organisoimassa Ars Pettu -näyttelyitä Kuhmon kamarimusiikkifestivaalin yhteydessä, järjestänyt pihallaan puutarha- ja taidepäiviä ja ollut ArtTavis-projektissa yhdistämässä taidetta matematiikan lukio-opetukseen.

Kähkönen on pitänyt useita yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

Taidetunnustukset jaettiin tänä vuonna viimeistä kertaa.