Lukijalta
Mielipide

Taidetestaajille riittää nähtävää omassa maakunnassakin – jos valtakunnallinen kohde jätettäisiin pois,hanketta voitaisiin jatkaa pienemmällä budjetilla

Taidetestaus on vienyt monet kahdeksasluokkalaiset kokemaan unohtumattomia taide-elämyksiä.

Taidetestaus on vienyt monet kahdeksasluokkalaiset kokemaan unohtumattomia taide-elämyksiä. Taidetestaus on Suomen kulttuurirahaston, Svenska kulturfondenin ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton rahoittama hanke, joka vie kahdeksasluokkalaisia kahdelle taidevierailulle. Toinen vierailuista tehdään omassa maakunnassa ja toinen suuntautuu johonkin valtakunnalliseen kohteeseen.

Vierailut ovat kouluille valmiita kokonaisuuksia, joihin kuuluu pääsyliput, matkat, taidevierailut, tehtäviä taidetestaukseen liittyen ja kokemuksen arviointia sovelluksen avulla.

Taidetestaus on monille ensimmäinen kokemus taiteen parissa. On hienoa, että jokainen saa kokea taidetta perheensä rahatilanteesta riippumatta. Taidetestaus oli mukava kokemus oman luokkani kanssa. Se oli kuin luokkaretki, jossa käytiin vierailemassa mielenkiintoisissa kohteissa.

Reissussa, joka tehtiin valtakunnalliseen kohteeseen, oli myös vapaa-aikaa. Siellä oppilaille annettiin paljon vastuuta, mikä teki reissusta rennon ja vapaamman.

Omalla kohdallani kävimme ensin Oulun kaupunginteatterissa katsomassa Sara Wacklinin Oulu palaa. Kokemus oli kaikkien mieleen. Teatterissa kaikki osasivat käyttäytyä, joten vierailu oli helppo toteuttaa. Valtakunnallinen kohde, jossa kävimme, oli Helsingissä oleva Ateneum. Kokemus oli unohtumaton. Helsinkiin menimme Oulusta lentokoneella. Reissu kesti koko päivän ja kotiin tuli illalla väsyneitä, mutta iloisia taidetestaajia.

"Jos rahoja olisi käytettävissä enemmänkin, niillä voitaisiin esimerkiksi tarjota eläkeläisille iloa tuova taide-elämys omassa maakunnassa."

Meneminen valtakunnalliseen kohteeseen ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa ole luonnolle hyväksi. Me menimme Helsinkiin lentokoneella. Monet muutkin kahdeksasluokkalaiset ovat käyneet valtakunnallisessa kohteessa, joka on kauempana omasta kotikaupungista. Joihinkin kohteisiin pääsee bussilla tai junalla, mutta esimerkiksi Oulusta meno-paluu Helsinkiin ilman lentokonetta kestäisi lähes koko päivän.

Taidetestaajat-hanke vie käytännössä kaikki kahdeksasluokkalaiset kahdelle taidevierailulle, jolloin luonto kuormittuu matkustamisesta melkoisesti. Mielestäni meidän tulisi ottaa luonto

ja ilmastonmuutos tässä asiassa paremmin huomioon.

Taidetestaukseen on käytetty karkeasti 20 miljoonaa euroa. Rahoilla saatiin aikaiseksi historian suurin kulttuurihanke 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Vierailut kestävät kolmen vuoden ajan, joten ne loppuvat ensi keväänä. Mielestäni on hienoa, että tällainen hanke toteutuu. Se antaa kaikille mahdollisuuden kiinnostua taiteesta.

Olisi hienoa, jos hanke jatkuisi. Kuitenkin pitäisi olla tyytyväinen jo oman maakunnan taidevierailuun. Oulun näytös oli mielestäni mielenkiintoinen ja siinä pääsi tutustumaan taiteeseen riittävästi. Suurin osa oppilaista ei ollut Helsingin vierailun aikana kiinnostunut taiteesta, koska koko reissulla oli niin paljon muutakin hienoa.

Jos valtakunnallinen kohde jätettäisiin jatkossa pois, taidetestausta voitaisiin jatkaa pienemmällä budjetilla. Jos rahoja olisi käytettävissä enemmänkin, niillä voitaisiin esimerkiksi tarjota eläkeläisille iloa tuova taide-elämys omassa maakunnassa. Ilman valtakunnallistakin taidekokemusta taidetestaus olisi riittävä ja kahdeksasluokkalaiset olisivat silti kiitollisia.

Mielestäni taidetestauksen pitäisi jatkua, mutta ainoastaan oman maakunnan taidevierailun, tehtävien ja arvioinnin parissa. Silloin luonto ei kuormittuisi niin paljoa ja nuorille suunnattua rahaa voitaisiin käyttää muuhunkin hyvään.

Iida Kylmäluoma

kahdeksasluokkalainen

Kellon yläkoulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.