Taide estää Kari Kriik­kua lui­su­mas­ta lais­kaan ajat­te­luun – kla­ri­ne­tis­ti löysi pää­inst­ru­ment­tin­sa mut­kat­to­mas­ti

Laaja-alaisena ja ennakkoluulottomana klarinettitaiteilijana tunnetun Kari Kriikun ohjelmistoon kuuluu muun muassa nykymusiikkia, klassismia ja etnoa.

Klarinetisti Kari Kriikku.
Klarinetisti Kari Kriikku.
Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Kari Kriikku löysi pääinstrumenttinsa klarinetin mutkattomasti.

– Taide haastaa katsojaa tai kuulijaa jollain uudella ja ennen kokemattomalla. Jos taidekokemukselle antautuu, se ajaa ihmistä usein oivalluksiin ja näkökulman muutoksiin. Taide estää ihmistä luisumasta laiskaan ajatteluun, klarinetisti Kari Kriikku määrittelee.

Laaja-alaisena ja ennakkoluulottomana klarinettitaiteilijana tunnetun Kriikun ohjelmistoon kuuluu muun muassa nykymusiikkia, klassismia ja etnoa. Urallaan hän on esiintynyt lähinnä solistina, mikä on puhallinmuusikolle harvinaista. Kriikku soittaa niin maailman johtavien sinfoniaorkesterien kuin pienempien, laadukkaiden kamarimusiikkiorkesterien kanssa.

Kriikun esiintymisissä korostuu ilmaisun joustavuus, soittamisen riemu ja poikkeuksellinen taituruus.

– Pelkkä teknisesti hyvä suoritus ei riitä. Teoksesta on löydettävä oleellinen, ja se on välitettävä yleisölle kiehtovalla tavalla. Näin yleisön saa näppeihinsä.

Kriikun mukaan soittaminen on hyvä saada näyttämään helpolta kappaleen vaikeudesta riippumatta.

– Jos näin ei tapahdu, kuulija keskittyy pohtimaan kappaleen vaikeutta. Tämä on soittajalta eräänlainen epäonnistuminen. Onnistumisen takana on tietysti suuri määrä työtä.

Peräseinäjoella varttunut Kriikku löysi pääinstrumenttinsa mutkattomasti.

– Soitin kansakoulussa alttonokkahuilua. Musiikkia harrastanut luokanopettajani Pentti Joensuu sanoi ”tuohan sujuu hyvin, eikö sinun kannattaisi alkaa soittamaan klarinettia”. Ajattelin, että opettajaa pitää totella, Kriikku naurahtaa.

Kriikku totesi klarinetin olevan kiehtova soitin. Ensivaiheissa opettajana toimi paikallinen soittokunnanjohtaja Raimo Moisio. Kriikku kertoo, että teinivuosina klarinetti alkoi pölyyntyä sängyn alla. Rumpujen soittaminen bändissä kiinnosti enemmän.

– Hain ja pääsin kuitenkin Seinäjoen musiikkiopistoon opiskelemaan klarinetinsoittoa. Opettajani Eino Pykälämäki ei vaatinut eikä päällepäsmäröinyt vaan antoi nuoren soittajan kehittyä rauhassa, Kriikku luonnehtii ja kehuu myös aiempia opettajiaan.

Musiikkiopistossa Kriikku alkoi pohtia, josko musiikista voisi saada ammatin esimerkiksi soitonopettajana. Pykälämäki ehdotti lähtemistä Helsinkiin sotilassoittokuntaan, jossa opetusta antoivat Sibelius-Akatemian opettajat. Kriikku alkoikin opiskella Kaartin soittokunnassa heti yläasteen käytyään.

Sibelius-Akatemiassa Kriikku opiskeli vuosina 1978–1984.

– Meillä oli koossa loistava porukka, johon kuului myös nykyisiä maailmantähtiä, kuten Magnus Lindberg, Kaija Saariaho ja Esa-Pekka Salonen.

Kriikun mukaan opiskelujen ulkopuoliset musiikkikuviot olivat yhtä tärkeitä kuin varsinaiset opetussuunnitelmaan kuuluvat kurssit.

– Joku säveltäjistä saattoi tekaista kappaleen esimerkiksi klarinetille, jonka minä sitten soitin. Urasuunnitelmia meillä ei ollut. Teimme vain kaikenlaisia juttuja, ja ura alkoi kuin itsekseen.

Sittemmin niin entiset opiskelijakollegat kuin monet muut kansainväliset säveltäjät ovat tehneet Kriikulle omia konserttoja, joita tämä on esittänyt eri puolilla maailmaa.

– Koen monen henkilön vaikuttaneen siihen, että urani on ollut menestyksekäs.

Kriikku jatkaa uraansa täydellä vauhdilla.

– Joskus myöhemmin voin toivon mukaan sanoa kuten konstaapeli Reinikainen: ”Eihän tässä mitään hätää oo. Kun on kansaneläke ja omat hampaat.

Kari Kriikku

Syntynyt 29.4.1960 Ylistarossa. Asuu Helsingissä.

Perhe: toimittajavaimo, tytär tanssitaiteen opiskelija.

Klarinetin diplomitutkinnon Sibelius-Akatemiassa 1983.

Kritiikin kannukset 1986, Suomen kulttuurirahaston tunnustuspalkinto 2006, Gramophone-palkinto Magnus Lindbergin klarinettikonserton levytyksestä 2006, Gramex-palkinto 2008, PN:n musiikkipalkinto 2009. Pro Finlandia -mitali 2011.

Avanti!-kamariorkesterin taiteellinen johtaja.

Opettaa klarinetinsoittoa Taideyliopistossa.

Viettää merkkipäiväänsä perhepiirissä.