Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Täh­den­len­not täyt­tä­vät taivaan ensi vii­kol­la

Ensi viikolla on luvassa poikkeuksellisen runsas tähdenlentonäytelmä. Tähdenlentoja voi parhaimmillaan näkyä jopa 60 kappaletta tunnissa, kertoo Ursa.

Tähdenlentojen havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on ja mitä vähemmän siellä on pilviä.
Tähdenlentojen havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on ja mitä vähemmän siellä on pilviä.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Ensi viikolla on luvassa poikkeuksellisen runsas tähdenlentonäytelmä. Tähdenlentoja voi parhaimmillaan näkyä jopa 60 kappaletta tunnissa, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Perseidien meteori- eli tähdenlentoparvi näkyy tänä vuonna poikkeuksellisen hyvin.

"Tänä vuonna aktiivisin vaihe osuu poikkeuksellisesti pimeälle ajalle ja eikä Kuu haittaa havaintoja," Ursa kertoo tiedotteessa.

Perseidien aktiivisin vaihe osuu ensi maanantaille, ja parasta havaintoaikaa ovat sunnuntain ja maanantain välinen yö, sekä vielä seuraava, tiistain ja keskiviikon, välinen yö.

Maanantai-iltana katse kannattaa kohdistaa taivaalle puoli kymmenen ja kahdentoista välillä. Koska pohjoisen yöt ovat edelleen valoisia, perseidejä ei välttämättä näy Oulua pohjoisemmassa aivan kirkkaimpia yksilöitä lukuunottamatta, Ursa muistuttaa.

Punertavia vanoja ja tulipalloja

Yhdistys kertoo, että meteoreista voi jäädä taivaalle hetkeksi vana, ja jotkut saattavat näyttää punertavilta. Jotkut perseideistä saattavat olla myös melko kirkkaita.

Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana voi näkyä myös harvinaisempia tulipalloja.

Parvi on saanut nimensä siitä, että sen meteorit näyttävät kaikki tulevan Perseuksen tähtikuviosta.

Ursan mukaan tähdenlentoja on voinut nähdä eteläisemmässä Suomessa jo heinäkuun puolivälistä lähtien, ja niitä riittää vielä muutama viikko aktiivisimman vaiheen jälkeenkin.