Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Syyt­tä­jä: Ter­ro­ri­jär­jes­tön ri­vei­hin pyr­ki­neet miehet ra­hoit­ti­vat toi­min­taa ta­lous­ri­kok­sil­la - kä­sit­te­ly alkaa

Helsingin käräjäoikeudessa aletaan tänään käsitellä osaa terrorismisyytteisiin kytkeytyvistä talousrikossyytteistä.

Helsingin käräjäoikeudessa aletaan tänään käsitellä osaa terrorismisyytteisiin kytkeytyvistä talousrikossyytteistä. Tänään syytetyn penkillä istuu 33-vuotias Suomen kansalainen syytteessä kahdesta veropetoksesta.

Huomenna sama mies vastaa kahden muun miehen kanssa syytteisiin terrorismirikoksista. Häntä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Huomisessa jutussa kolmen miehen epäillään valmistelleen osallistumista Syyrian konfliktiin terroristijärjestön riveissä ja rahoittaneen toimintaa talousrikoksilla.

Niin sanotussa talousrikoshaarassa on syytettyinä myös kolme muuta miestä, joista yhtä syytetään niin ikään huomenna alkavassa istunnossa terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Yhden osalta tehtiin syyttämättäjättämispäätös terrorismirikoksista ja yksi ei syyttäjän mukaan liity terrorismirikoksiin.

Syyttäjä: Talousrikoksilla tienattiin 200 000 euroa

Syyttäjän mukaan arvonlisäveropetoksilla ja kuittikaupalla saatiin oikeudetonta hyötyä noin 200 000 euroa. Syytteisiin liittyvät yritykset ovat toimineet ainakin pääosin rakennusalalla.

- Tästä rahasta noin puolet on käsitykseni mukaan mennyt terrorismirikoksina käsiteltävien toimien rahoittamiseen, kihlakunnansyyttäjä Tapio Nyrhilä kertoi perjantaina.

Arvonlisäpetoksissa oli kyse syyttäjän mukaan siitä, että verottajalle on ilmoitettu maksetuksi enemmän arvonlisäveroa kuin todellisuudessa on maksettu.

- Tosiasiassa näin ei ole ollut ja henkilö on antanut väärää tietoa verottajalle.

Nyrhilän mukaan maanantaina syytteessä oleva mies on myöntänyt esitutkinnassa syyllistyneensä veropetoksiin.

Syyttäjä vaatii alustavasti kaikille neljälle talousrikoksista syytetyille vankeusrangaistusta. Muiden syytettyjen osalta asian käsittely jatkuu myöhemmin tällä viikolla, ja terrorismirikoksia aletaan käsitellä käräjillä huomenna iltapäivällä.