
Brysselissä pidettävä kansainvälisen yhteisön Syyria-konferenssi alkoi tiistaina keskusteluilla lasten ja nuorten koulutuksesta sekä paremmista avunviennin tavoista.
Konferenssissa pyritään keräämään apuvetoomuksin noin 7 miljardia euroa hätäapuun. Tavoitteena on edistää YK-vetoista poliittista prosessia ja sopia lisätoimista.
Tilanne Syyriassa on huonontunut alkuvuoden aikana entisestään.
Suomea tiistaina ja keskiviikkona käytävässä konferenssissa edustaa ulkoministeri Timo Soini (sin).
– Sota on paitsi suunnaton humanitaarinen katastrofi, myös valtava alueellinen kehityskriisi. Syyrian sisällä 13 miljoonaa ihmistä on suojelun ja humanitaarisen avun tarpeessa – heistä yli puolet lapsia ja nuoria, Soini kertoo ministeriön tiedotteessa.
Suomen tukilupaus vuodelle 2018 on noin 25 miljoonaa euroa, joista 12,6 miljoonaa euroa menee humanitaariseen apuun. Suomen painopisteitä avunannossa ovat naiset, lapset, opetus ja työpaikkojen luonti.
Konferenssissa keskusteltiin myös hätäavun viemisestä Syyriaan. Turvallisuusneuvoston helmikuisesta päätöksestä huolimatta hätäapua ei ole saatu vietyä alueelle halutulla tavalla.
– Ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaukset jatkuvat. Tähän on puututtava ja apu on saatava perille, Soini sanoo.
Norjan valtiosihteeriMarianne Hagen sen sijaan totesi keskusteluissa, ettei esimerkiksi Syyrian tapauksessa pitäisi hyväksyä puheita siitä, ettei tietyille alueille voida viedä apua, sillä ne ovat vaikeasti saavutettavia.
– Syyriassa ei ole vaikeasti saavutettavia alueita. Alueet, joihin ei päästä, ovat tarkoituksellisesti eri tahojen sulkemia. YK:n turvallisuusneuvoston päätöksien vähätteleminen täytyy loppua.
Konferenssi jatkuu keskiviikkona keskusteluilla muun muassa alueen talouden elvyttämisestä ja alueellisista ongelmista.