Kolumni

Syväkurkun paljastukset panevat Trumpin ahtaalle – sääliksi käy Zelenskyiä

Monet muistavat edellisen kuuluisan syväkurkun.

Monet muistavat edellisen kuuluisan syväkurkun. Hänen Washington Post -lehdelle vuotamansa tiedot presidentti Richard Nixonin hallinnon laittomuuksista johtivat presidentin eroon vuonna 1974 – ennen kuin hänet olisi erotettu.

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Syväkurkku paljasti henkilöllisyytensä vuonna 2005; hän oli keskustelutiedustelupalvelu CIA:n entinen apulaisjohtaja Mark Felt. Kaikki hänen antamansa tiedot pitivät paikkansa.

Reilut 45 vuotta myöhemmin on mahdollista, että uuden syväkurkun liikkeelle panema vyöry johtaa samaan tulokseen kuin Watergate-skandaalissa.

Presidentti Donald Trump on selviytynyt skandaalista toiseen kohta kolme vuotta. Jopa Trumpin omista kommenteista päätellen presidentti itsekin aistii, että nyt on tiukka paikka.

Mistä on tällä kertaa kyse?

Ilmeisesti samaisessa CIA:ssa työskentelevä henkilö, mies, raportoi esimiehelleen epäilyistään Trumpin syyllistymisestä laittomuuteen pyytäessään "palvelusta" Ukrainan uudelta presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä.

Trump oli pysäyttänyt asetoimitukset Ukrainaan ja pyysi puhelinkeskustelussa Zelenskyin apua saada kompromettoivia tietoja Trumpin mahdollisesta tulevasta vastaehdokkaasta, ex-varapresidentti Joseph Bidenista ja hänen poikansa Ukrainan kaasubisneksistä.

Ilmiantajan kovin väite on siis, että Trump kiristi Zelenskyiä hinnaksi aseavusta kaivamaan esiin lokaa hänen poliittisesta vastustajastaan.

Väitteitä on muitakin. Niiden mukaan Trump pyysi Zelenskyiä osoittamaan, että vuoden 2016 Yhdysvaltojen vaaleihin olisi sekaantunut, Yhdysvaltain demokraattisen puolueen avustuksella, Ukraina eikä Venäjä. Hän pyysi myös Zelenskyiä pysyttämään virassa syyttäjän, joka on esittänyt väitteitä Bidenin perheen Ukraina-bisneksistä.

Bidenin ja pojan jauhot eivät ole välttämättä nekään puhtaita. Yhdysvalloissa on raportoitu, että Biden yritti varapresidenttinä lopettaa poikansa liiketoimia koskevat tutkimukset Ukrainassa. Väitteitä ei ole osoitettu oikeiksi.

Olen lukenut Trumpin ja Zelenskyin puhelinkeskustelun ja ilmiantajan ilmoituksen. Niiden molempien perusteella ilmiantajan väitteet ovat vahvalla pohjalla.

Lisäksi kaikki julkisuudessa jo aiemmin olleet tiedot ovat samansuuntaisia. Esimerkiksi Trump sanoi kesällä, että hän ottaisi toiselta maalta vastaan omia poliittisia vastustajiaan vahingoittavaa tietoa. Nyt hän sitten pyysi.

Ilmiantajan puolesta puhuu sekin, että hän on pannut kaikkensa peliin tekemällä niin kuin teki.

Trump kysyi retorisesti Yhdysvaltain YK-edustustossa otetulla videolla, mitä "teimme vanhoina päivinä... vakoojille ja maanpetokselle". Trump kutsuu hänestä kriittisesti uutisoivia toimittajia "eläimiksi" ja "eräiksi pahimmiksi ihmisiksi joita voi ikinä tavata", Bidenia "tyhmäksi kuin saapas" ja ilmiantajaa "feikiksi".

On silti eri asia, joutuuko Trump satimeen ja itse asiassa vahvistaako vireille pantu virkarikossyyte hänen asemaansa.

Jos uusia paljastuksia ei tule, Trump saattaa jopa hyötyä jupakasta ja varmistaa sillä voittonsa ensi vuoden presidentinvaalissa. Luvassa on ainakin paljon julkisuutta, ja se voi kääntyä Trumpin eduksi.

Emme toisaalta tiedä, mitä jupakassa tulee vielä julki. Valkoisen talon julkaisema versio puhelinkeskustelusta ei ole sanatarkka ja siitä on karsittu jotakin.

Sekin on mahdollista, että ilmiantaja tulee jollakin konstilla kongressin kuultavaksi. Torstaina edustajienhuoneessa grillattu kansallisen turvallisuuden johtaja Joseph Maguire sanoi, että näin voidaan tehdä.

Julkiset kuulemiset ovat Yhdysvaltain järjestelmän suola. Niissä supervalta pui pahimpiakin skandaalejaan armottoman julkisesti. Esimerkiksi Maguiren kuulustelun seuraaminen oli kuin jännitysnäytelmä.

Jos jotakuta käy kohussa sääliksi niin presidentti Zelenskyiä. Noviisipoliitikko, Kansan palvelija -televisiosarjan sankari, on joutunut kokemattomuuttaan Yhdysvaltain sisäpolitiikan nyrkkeilypalloksi.

Zelenskyi teki puhelimessa kaikkensa saadakseen kutsun Valkoiseen taloon ja vahvistaakseen näin Ukrainan heikkoa asemaa Venäjän kainalossa. Taisi käydä päinvastoin.