Syöt­tö­lin­ko Sakari Man­ni­nen on MM-Lei­jo­nien mo­ni­toi­mi­ko­ne – "Yh­te­näi­syys on meidän jouk­kueen vah­vuus"

Kärpät- ja HPK-vuosistaan ammentava hyökkääjä loisti KHL-kaudella Jokereissa.

Leijonien 18-vuotias superjunnu Kaapo Kakko (vas.) ja Sakari Manninen ovat muodostaneet tehokkaan duon meneillään olevissa MM-kisoissa.
Leijonien 18-vuotias superjunnu Kaapo Kakko (vas.) ja Sakari Manninen ovat muodostaneet tehokkaan duon meneillään olevissa MM-kisoissa.
Kuva: MARTIN DIVISEK

Suomen jääkiekkomaajoukkuetta koetellaan MM-kisoissa. Osin tuomarivirheestä johtunut maanantain jatkoaikatappio Yhdysvalloille jätti tärpätin maun suuhun, eikä NHL-taustaisen keskushyökkääjän Juho Lammikon loukkaantuminen kohentanut mielialaa.

Lammikko joutui sivuun heti Yhdysvallat-ottelun alussa, kun hän loukkaantui amerikkalaispelaajan taklauksesta.

–  Päivä kerrallaan, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen kiteyttää Lammikon tilanteen. Eli tämän vointia seurataan päivittäin.

Jalosella on onnekseen käytössä osaavia ja monitaitoisia keskushyökkääjiä. Sellaisesta esimerkki on Haukiputaan Ahmojen kasvatti Sakari Manninen, joka viidellä syöttöpisteellään jakaa Leijonien pistepörssin kärkipaikan ketjukaverinsa Kaapo Kakon kanssa.

Vaatimaton Manninen kehuu maalipörssiä johtavaa Kakkoa ja toista laitahyökkääjäänsä Harri Pesosta.

–  Huippukavereita. Kaapolla on huikeasti yksilötaitoa, myös kiekottomana. Kun hän saa kiekon, jalat käyvät ja maisema vaihtuu. "Pessi" taas vahvana tyyppinä haluaa haastaa. Kiekottomana hän saa sijoittumisellaan ja mailankäytöllään aikaan katkoja, Kärppiä junioreissa ja Liigassa edustanut Manninen arvioi.

Luisteluvoima parani Ruotsissa

Palataan Manniseen itseensä. Oululaissyntyinen kiekkoilija ehti voittaa Suomen mestaruuden Kärpissä 2015, mutta isompi vastuu kaukalossa odotti kahdella seuraavalla kaudella HPK:ssa.

–  Opin Kärpissä ammattimaista toimintaa Lauri Marjamäen ja Mikko Mannerin johtamassa valmennuksessa. HPK:ssa pääsin toisella kaudella Antti Pennasen valmennusoppiin. Sain HPK:ssa paljon vastuuta, ja se kehitti pelaajana, Manninen muistelee.

–  Varmaan henkinen kasvu oli Kärppien ja HPK:n aikaan tärkeintä. Tiedosti, mikä on homman juju, ja se auttoi jäällä, hän tiivistää.

Tämän kevään mainion Kärpät–HPK-liigafinaalisarjan perusteella Manninen on viime vuosina ammentanut parasta suomalaista kiekko-oppia. Se siivitti hänet päättyneellä KHL-sarjakaudella Jokerien parhaaksi suomalaiseksi pistemieheksi runkosarjan 20+28-merkinnällä.

Sekä keskus- että laitahyökkääjänä pelaava Manninen lienee MM-Leijonien monikäyttöisin kiekkoilija. 170-senttisen hyökkääjän luulisi jäävän kaukalossa jalkoihin, mutta hän korvaa pituuden puutteen sulavalla luistelullaan.

–  Ennen Jokereita pelasin kauden Ruotsin liigan Örebrossa. Ruotsin SHL on luisteluvoimainen liiga. Kun kaukalossa mentiin ja treenattiin päästä päähän, alkoi jaksaa paremmin.

Leijonien kasvutarina

Suomi kohtaa torstaina Tanskan, jolle hävisi viime vuonna tämän MM-kotikisoissa. Manninen uhkuu Kosicessa neljännen alkulohkopelin aattona itsevarmuutta.

–  Nyt on eri vuosi. Tanska-ottelu sopii meidän kasvutarinaan. Yhtenäisyys on ollut meidän joukkueen vahvuus ja on tästä eteenpäinkin. Aina kun lyödään kamat niskaan, teemme toistemme eteen hommia niin paljon kuin sielu sietää, Manninen kiteyttää Leijonien periaatteen.