Mainos

Syksy on lois­ta­va aikaa aloit­taa uusi har­ras­tus – ”Tanssi on yksi par­haim­pia tapoja päästä irti ar­jes­ta”

Telemark Teamin tanssikurssit alkavat taas elokuun loppupuolella. Syksyn tanssikursseilla pidetään erityisen hyvin huolta hygieniasta. Tarvittaessa tanssitunnit voidaan järjestää myös digivalmennuksena.

-

Tiesitkö, että tanssiminen on erinomaista liikuntaa aivoille?

Tanssi vähentää stressiä, auttaa keskittymään ja parantaa muistia. Se parantaa myös aivoterveyttä ja tukee hyvinvointia kaiken ikäisillä.

”Tanssi on yksi parhaimpia tapoja päästä irti arjesta. Siinä unohtuvat arjen kiireet ja huolet. Voit keskittyä vain musiikkiin ja liikkeeseen. Tanssissa saa haastaa itseään koko ajan: ikinä ei ole valmis, vaan aina voi kehittyä paremmaksi”, oululaisen tanssiseura Telemark Teamin puheenjohtaja Marko Tolvanen sanoo.

”Jokaisen kannattaisi käydä kokeilemassa, miltä tanssiminen tuntuu. Sitä on hirveän vaikea kuvailla, se pitää kokea.”

Syksy on hyvä aika aloittaa uusi harrastus, kun tanssikoulut aloittelevat uusia ryhmiään. Telemark Team on yksi Oulun seudun perinteisistä tanssiseuroista. Seura on saanut muun muassa vuonna 2009 Tähtiseura-statuksen tunnustukseksi laadukkaasta nuorisotyöstään.

”Meidän seuramme kulmapilarina on rehellisyys kaikessa toiminnassa. Kaikki toimintamme perustuu avoimuuteen ja rehellisyyteen, niin parien kuin yksilöidenkin huomioimiseen. Välittäminen, kunnioittaminen, oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus ja turvallisuus ovat meille kaikkein tärkeimpiä arvoja”, puheenjohtaja Tolvanen kertoo.

Telemark Teamilla on sopivia tanssilajeja vauvasta vaariin

Tämän syksyn harrasteryhmät käynnistyvät viikolla 35. Uusia tanssijoita otetaan mukaan kuitenkin vielä senkin jälkeen. Suurin osa tansseista järjestetään Värtön liikuntahallilla, mutta osa ryhmistä kokoontuu myös oululaisten koulujen ja päiväkotien liikuntasaleissa.

Valtaosa Telemark Teamin tanssilajeista on vakio- ja latinalaistansseja. Useimmissa ryhmissä tanssitaan pareittain, mutta myös soolotanssilajeja löytyy. Vakiovalmennuksesta vastaa moninkertainen suomenmestari Vesa Anttila ja latinalaispuolesta vastaa maailman huipulta tunnettu Laura Wimmer-Savikko.

”Valmentaminen on heille sydämen asia ja jokainen urheilija on heille yhtä tärkeä ja arvokas”, Tolvanen kertoo.

Telemark Teamin Tirriäiset ja Pörriäiset on pienten tanssiryhmä, jossa tanssia opetetaan leikin kautta. Opettajana toimii Antti Aho.
Video: Telemark Team

Tällä hetkellä yksi suosituimmista lajeista paritanssien lisäksi on katutanssi, jota ohjaa Telemarkilla Olivia Keränen. Katutanssia harrastavat erityisesti nuoret, ja pojat ovat olleet vuosien varrella katutanssissa vahvassa roolissa.

”Katutanssi kasvattaa harrastusmääriä koko ajan. Katutanssissa ei ole sääntöjä tai tiettyjä toimintamalleja, vaan siinä pääsee toteuttamaan itseään ja saa antaa musiikin ja rytmin viedä”, Tolvanen kuvailee.

Tanssin ilo kuuluu kaikille

Telemark Teamilla on kaiken ikäisiä tanssijoita pienistä lapsista ja nuorista aina senioritanssijoihin. Seura on tunnettu myös pyörätuolitansseistaan, joita vetävät Pia ja Markku Keränen.

Tolvasen mukaan pyörätuolitanssin merkitys on Telemark Teamille suuri, sillä seuran tärkeimpiin arvoihin kuuluu yhdenvertaisuus. Tanssin ilo kuuluu kaikille.

”Jokainen on tärkeä juuri sellaisena kuin on. Meistä on mukavaa, kun tanssijoina on eri ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä, eikä tanssiminen rajoitu siihen, pystytkö liikkumaan – sanoisin, että usein rajoitteena on vain oma epävarmuus ja arastelu uusien asioiden kanssa”, Tolvanen sanoo.

Pyörätuolitanssin merkitys on Telemark Teamille suuri, sillä seuran tarkoituksena on tuoda tanssin iloa kaikille.
Pyörätuolitanssin merkitys on Telemark Teamille suuri, sillä seuran tarkoituksena on tuoda tanssin iloa kaikille.

Marko Tolvanen toivottaa jokaisen tervetulleeksi kokeilemaan tanssin rytmeihin heittäytymistä. Telemark Team on seura, jossa kaikki saavat tulla tunneille rennosti omana itsenään.

”Me pyrimme tekemään asiat niin, että ihmisillä olisi hyvä olla ja kaikki uskaltaisivat olla omia itsejään. Meillä ei tarvitse ottaa mitään roolia, meillä annetaan kaikkien kukkien kukkia. Me haluamme myös rohkaista, että jokainen uskaltaisi sanoa ääneen mielipiteensä, jos jotakin on mielen päällä.”

Tanssiperinteitä kymmenien vuosien kokemuksella

Vuonna 1965 perustettu Telemark Team viettää tänä vuonna 55-vuotisjuhlavuotta. Seuran perustivat aikoinaan Salme ja Asko Raukovaara sekä Alli ja Pentti Talvitie.

Ensin Salme ihastui elokuvien alkukuvissa vilahtaneisiin saksalaisten tanssikilpailijoiden upeisiin tanssipukuihin. Kun 1960-luvun alkupuolella ympäri Suomea kiertänyt Veikko Niemelä tuli pitämään tanssituntejaan Ouluun, Salme ja Asko saivat idean perustaa Ouluunkin oman tanssiseuran.

Salme ja Asko Raukovaara perustivat Ouluun oman tanssiseuran yhdessä Alli ja Pentti Talvitien kanssa.
Salme ja Asko Raukovaara perustivat Ouluun oman tanssiseuran yhdessä Alli ja Pentti Talvitien kanssa.

Vielä 1960-luvulla tanssia ei pidetty urheiluna, vaan sen sanottiin olevan enemmänkin kulttuuria. Vuosien saatossa tanssia on alettu arvostaa myös vaativana urheilulajina, ja viime vuosina tanssista on tullut osa television seuratuinta viihdettä.

Myös lukuisia Telemark Teamin kasvattamia tanssijoita on nähty televisiossa. Tänäkin syksynä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa upeilla tansseillaan ihastuttavat Ansku Bergström, Aleksi Seppänen ja Jani Rasimus.

Seuran kunniajäseniä ovat Kaarina Suutari-Jääskö, Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen.

”Telemarkissa kantava voima on ollut aina se, että olemme vieneet asioita eteenpäin monien ammattilaisten voimin. Meidän tehtävämme on kehittää niin yksilöä kuin lajiakin. Osaamisemme ei ole ikinä ollut kiinni vain yhdessä henkilössä, vaan kokonaisessa valmennustiimissä”, Marko Tolvanen sanoo.

Tutustu tanssilajeihin ja varaa itsellesi paikka osoitteesta https://telemarkteam.fi/.