Svenska Dagb­la­det: Ruot­sis­sa et­si­tään vau­rioi­tu­nut­ta ve­nä­läis­tä su­kel­lus­ve­net­tä

Ruotsin puolustusvoimat etsii Tukholman saaristossa vaurioitunutta venäläistä sukellusvenettä, uutisoi Svenska Dagbladet -lehti.

Ruotsin puolustusvoimat etsii Tukholman saaristossa vaurioitunutta venäläistä sukellusvenettä, uutisoi Svenska Dagbladet -lehti. Lehden tietoja ei ole saatu vahvistettua.

Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti aiemmin kasvattavansa tiedusteluoperaatiotaan Tukholman saaristossa entisestään.

Vahvistuksiin kuuluu kehittyneellä mittaus- ja tutkatekniikalla varustettuja yksiköitä. Kaikkiaan epäiltyä vedenalaista toimintaa tutkii ainakin parisataa ihmistä.

- Tässä ei ole kyse sukellusvenejahdista vaan tiedusteluoperaatiosta. Keskitymme tiedon keräämiseen, käsittelemiseen ja analyysiin, operaatiota johtava kommodori Jonas Wikström.

Vain muutamaa tuntia Wikströmin tiedotustilaisuuden jälkeen Svenska Dagbladet uutisoi, että operaatio käynnistettiin sen jälkeen, kun Ruotsin puolustusvoimien signaalitiedustelu sieppasi venäjänkielisen hätäviestin.

Viesti lähetettiin torstaina, Venäjän käyttämällä hätätaajuudella. Puoli vuorokautta myöhemmin saatiin näköhavainto vieraasta aluksesta Kanholmsfjärdenilla. Myöhemmin havaittiin salattua radioliikennettä Tukholman saaristossa sijaitsevan lähettimen ja Kaliningradin välillä.

Sotilasstrategioiden asiantuntija Stefan Ring Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, ettei perjantaina alkanut merioperaatio voi jatkua loputtomiin.

- Arvioni on, että operaatio voisi jatkua joitakin päiviä, mutta sen jälkeen sen keventämistä on harkittava kustannus- ja uskottavuussyistä, hän sanoi STT:lle.

Ring uskoo, että Ruotsin puolustusvoimien on joka tapauksessa ensin varmistuttava siitä, ettei tiedustelualueelta löydy lisää kohteita.

Hänen mukaansa Ruotsi halunnee myös näyttää ulkomaailmalle, että se suhtautuu epäiltyyn vedenalaiseen toimintaan vakavasti.

- Operaation nopea lopettaminen tässä tilanteessa lähettäisi epäonnisen signaalin muulle maailmalle. Meneillään on peli ja markkeeraus: puolustusvoimat haluaa näyttää, että Ruotsin alueen vaaliminen on sille tärkeää.

Luultua laajempi alue

Ruotsin puolustusvoimien julkaiseman kartan perusteella tiedustelualue olisi paljon suurempi kuin mediatiedot antoivat aiemmin ymmärtää.

Alue on arviolta ainakin 40 kilometriä leveä. Pystysuunnassa se ulottuu ainakin 50 kilometriä Tukholman korkeudelta kohti etelämpänä sijaitsevaa Nynäshamnia.

Wikström totesi, että operaatiota jatketaan niin kauan kuin se on tarpeellista. Hän ei kertonut, minkälaisia todisteita puolustusvoimat on mahdollisesti saanut.

- Operatiivisista syistä en voi kertoa, miten työskentelemme, mitä olemme saaneet tietää tai yksityiskohtaisesti mitä yksiköitä meillä on alueella.

Wikströmin mukaan tällaisten tietojen paljastaminen kertoisi liikaa alueella mahdollisesti operoivalle vieraalle vallalle.