Suuret lu­mi­mää­rät voivat johtaa poik­keuk­sel­li­siin tulviin Lapissa – vii­mek­si suur­tul­va koet­te­li 15 vuotta sitten

Lapin ely-keskuksen mukaan erilaiset sääskenaariot huomioon ottaen Kittilässä on tämän hetken ennusteiden mukaan jopa 50 prosentin mahdollisuus vahinkorajan ylittävään tulvaan.

Ounasjoki tulvi rajusti vuonna 2005.
Ounasjoki tulvi rajusti vuonna 2005.
Kuva: Ilkka Karttunen

Suuret lumimäärät voivat aiheuttaa poikkeuksellisen suuria tulvia Lapissa. Lapin ely-keskuksen mukaan erilaiset sääskenaariot huomioon ottaen Kittilässä on tämän hetken ennusteiden mukaan jopa 50 prosentin mahdollisuus vahinkorajan ylittävään tulvaan. 

Lumen määrä on poikkeuksellisen suuri ajankohtaan nähden Ivalon alueella, Ounasjoen yläosassa Kittilän alueella ja Kemijoen vesistössä Sodankylän, Sallan, Pelkosenniemen ja Savukosken alueilla. Näillä alueilla lumikuorma ylittää paikoin 300 kilogrammaa neliömetrillä. 

Havaintoja on tilastoitu vuodesta 1962 lähtien, eikä tulvakeskuksen mukaan Kemijoen ja Ivalojoen vesistöalueilla ole koskaan aiemmin tilastoitu näin suuria lumen vesiarvolukemia tähän aikaan vuodesta. 

Ely-keskus kuitenkin muistuttaa, ettei näin aikaisin ennen kevättä voida arvioida luotettavasti tulvan suuruutta.  Tulvan suuruuteen vaikuttavat sulamisen ajankohtan lämpötila ja sateet. Jos lumi sulaa vähitellen, voi suurista lumimääristä huolimatta tulossa olla tavanomaisen suuruinen tulva. 

Viimeksi Lapissa koettiin suurtulvavuosi vuonna 2005, jolloin tulvat aiheuttivat suuria vahinkoja Kittilässä ja Ivalossa. Tulvakeskuksen mukaan sekä Ounasjoen yläosassa että Kemijoen vesistöalueella on tällä hetkellä hyvin samanlainen tai jopa suurempi lumitilanne kuin huhtikuussa 2005. 

Vuoden 2005 suurtulvat eivät syntyneet yksin suurten lumimäärien sulamisen vuoksi, vaan tulvaa kasvatti myös sulamisajan poikkeuksellisen suuret vesisateet. 

Jäiden lähtö aiheuttaa vuosittain jääpatoja Lapissa. Jääsahauksia on tehty ennaltaehkäisevinä toimenpiteinä alueilla, joissa jääpadoista on syntynyt toistuvasti haittaa tai vaaraa. 

Lapin ely-keskus mittaa jään paksuuksia ensi viikolla ja sitä seuraavalla viikolla. Mittausten perusteella arvioidaan jääsahauksen tarvetta.