Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Kaleva Mün­che­nissä: Samuel Purola myönsi, ettei ollut par­haas­sa iskussa EM-vä­li­eräs­sä – "Ka­le­van kisojen jälkeen on ollut vähän takki tyhjä"

Suteen osuneen va­roi­tus­lau­kauk­sen ampunut met­säs­tä­jä vaatii oh­jeis­tus­ta: Mitä pitäisi tehdä, kun susi käy koiran kimp­puun?

Kuusamolainen metsästäjä kohtasi suden perjantaina jänismetsällä, kun susi kävi hänen koiransa kimppuun. Nyt hän vaatii viranomaisilta ohjeistusta siihen, kuinka suden tai muun petoeläimen kohdatessa pitäisi toimia.

Arkistokuva. Kuvan susi ei liity tapaukseen.
Arkistokuva. Kuvan susi ei liity tapaukseen.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kuusamolainen metsästäjä Tommi vaatii viranomaisilta ohjeistusta siihen, kuinka suden tai muun petoeläimen kohdatessa pitäisi toimia.

Tommi kohtasi suden perjantaina jänismetsällä, kun susi kävi hänen koiransa kimppuun. Hän ampui yhden varoituslaukauksen suden viereen, joka eläimen nopean liikahduksen vuoksi osui siihen.

Nyt metsästäjä kaipaa poliisihallitukselta tai riistakeskukselta virallisia toimintaohjeita niin metsästäjille kuin kaikelle kansalle.

– Miten toimitaan, kun kohdataan suurpeto metsässä? Mitä voidaan tehdä, jos hoksataan, että susi vie meidän koiran? Millä tavoin omaa omaisuuttaan saa suojella? Tähän asiaan pitäisi saada jotain kovaa sanaa, jopa lakitekstiä, Tommi vaatii.

Tommi ei tahdo sukunimeään julkisuuteen, koska perjantaisen tapauksen käsittely on kesken.

Susi hyökkäsi Roope-koiran kimppuun

Tommi kertaa perjantain tapahtumia, jotka etenivät nopeasti. Hän lähti jänismetsälle 9-vuotiaan suomenajokoira Roopen kanssa Kitkan Kivilahteen aamupäivällä. Hän päästi koiran irti, ja se ottikin melkein heti jäniksen ajoon.  

– Olin sadan metrin päässä odottelemassa, kun alkoi kuulua ulinaa ja murinaa.

Tommin kertoo samalla hetkellä muistaneensa kuinka susi oli noin viiden kilometrin päässä raadellut toisen koiran talon pihassa. Hän otti sukset jalasta ja juoksi koiran luokse. 

– Siellä oli susi koiran kimpussa. 

Petoeläimelle tyypilliseen tapaan susi suojeli saalistaan ja heittäytyi koiran päälle. Susi ei lähtenyt pois Tommin huuteluista huolimatta. Mies koki tilanteen uhkaavaksi.

– Näin parhaaksi, että ammun yhden varoituslaukauksen. Susi sattui juuri liikahtamaan. En siinä hetkessä tiennyt osuiko laukaus vai ei. Ruvettiin sitä sitten poliisin ja rajavartioston kanssa selvittämään. 

Susi saatiin jäljitettyä illalla. Eläin oli loukkaantunut ja se lopetettiin poliisin päätöksellä.

– Jos susi olisi lähtenyt minun huutelemisella ja mölyämisellä pois, niin tilanne olisi tietenkin ollut toinen. Toimin parhaan kykyni mukaan. Koko tilanne oli ohi 5–10 sekunnissa.

Tommi kertoo, että samalla alueella on tehty runsaasti havaintoja sudesta. Hän ei osaa sanoa onko kyseessä ollut sama, nyt kaadettu susi vai onko niitä alueella enemmän.

– Nämä susihommat yleistyvät koko ajan. Susi tulee koko ajan röyhkeämmäksi. Siksi pidän toimintaohjeita erittäin tärkeinä.

Roope-koira selvisi yhteenotosta varsin pienillä vammoilla. Sen vasempaan takajalkaan ja vatsaan tuli haavoja, mutta niistä selvitään lääkkeillä ja levolla.

– Eläinlääkärin mukaan koiralla oli moukan tuuria. Susi ei ehtinyt tehdään niin sanottua tapporavistusta. Jos en olisi kerennyt niin ripeästi paikalle, tarina olisi toinen.