Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa kuusi ylen­nys­tä – katso täältä kaikki it­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set

Ukrainan sota: Uk­rai­na­lais­äi­dit ker­to­vat, kuinka pa­ke­ni­vat las­ten­sa kanssa turvaan Ouluun

Luitko jo tämän: Raa­tis­sa ko­mei­le­va pop­pe­li­veis­tos kärsi ti­hu­työs­tä

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Susien määrä vä­hen­ty­nyt Suo­mes­sa

Suomessa oli helmikuun alussa 120 – 135 sutta. Arvion teki Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, jonka mukaan viime talvena susia oli 150 – 160.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos arvioi susien määrän Suomessa.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos arvioi susien määrän Suomessa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Suomessa oli helmikuun alussa 120 – 135 sutta. Arvion teki Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, jonka mukaan viime talvena susia oli 150 – 160.

Syksyllä tehdyn arvion mukaan kanta oli 180–200 yksilöä. Arvio tehtiin juuri susien lisääntymiskauden jälkeen ja ennen metsästystä.

Tutkimuslaitoksen arvion perustana ovat tunnetut laumat ja kahdestaan liikkuvat sudet, jotka ovat todennäköisiä pariskuntia. Laumoja löytyi tänä vuonna 10 kun viime vuonna niitä oli vielä 14.

Susipareja löytyi 19 viime mikä on kasvua viime vuoden 9–14 pariin verrattuna. Yksinään liikkuvien susien osuus on noin 20 prosenttia susikannasta.

Suuri osa itärajalla havaituista laumoista ja pareista liikkuu sekä Suomen että Venäjän puolella.

Havaintotiedot arviota varten saatiin petoyhdyshenkilöverkostolta, Metsähallitukselta, poroisänniltä, Suomen riistakeskukselta sekä rajavartijoilta. Havaintoaineistoa tukee gps-laitteilla merkittyjen susien antama paikkatieto reviirien rajoista. Lisäksi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos teki omaa maastotyötä susikannan ydinalueella eli Etelä-Kainuussa, Ylä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.