Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Susien kan­nan­hoi­dol­li­set met­säs­tys­lu­vat jäihin – Re­von­lah­den su­si­pa­ri ja Kuhmon kah­dek­san suden lauma pää­tet­tiin säästää

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus asetti Riistakeskuksen myöntämät poikkeuslupapäätökset toimeenpanokieltoon.

Susijahti ei ala ensi viikolla Suomessa. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Revonlahden ja Kainuun Saunajärven susien metsästykseen myönnettyjä lupia ei saa laittaa käytäntöön.
Susijahti ei ala ensi viikolla Suomessa. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Revonlahden ja Kainuun Saunajärven susien metsästykseen myönnettyjä lupia ei saa laittaa käytäntöön.
Kuva: Jussi Leinonen

Susien metsästys ei pääse alkamaan ensi viikolla. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden perjantaina tehdyn välipäätöksen mukaan Revonlahden ja  Kainuun Saunajärven susien metsästykseen myönnettyjä lupia ei saa laittaa käytäntöön. Kuhmon Saunajärven reviirille myönnetty lupa koski kahdeksan suden

laumaa ja Revonlahdelle myönnetty lupa susiparia.

Perusteluissaan hallinto-oikeus vetoaa suden uhanalaisuuteen ja mainitsee myös, että lupaa ei ole myönnetty metsästyslain kohdan nojalla erityisen merkittävän vahingon ehkäisemiseksi eikä yleisen turvallisuuden kannalta pakottavista syistä.

Riistakeskuksen myöntämät poikkeusluvat oli myönnetty 1.–15. helmikuuta, ja niiden perusteena oli suden kannanhoidollinen metsästys.

Susien metsästysluvista valituksen tekivät paikalliset luonnonsuojeluyhdistykset.

Myös muualla Suomessa myönnetyt susien kannanhoidollisilla syillä myönnetyt metsästysluvat ovat nyt toimeenpanokiellossa hallinto-oikeuksien päätöksillä. Kaikkiaan niitä myönnettiin 18 suden kaatamiseen.

Metsästäjäliitto ilmoitti tänään perjantaina olevansa pettynyt hallinto-oikeuksien täytäntöönpanokieltoihin, jotka estävät suden kannanhoidollisen metsästyksen tänä talvena.

– Metsästäjäliitto esitti metsästysaikaa tammi-maaliskuulle, mutta luvat myönnettiin vain 15 vuorokauden mittaisiksi. Kun hallinto-oikeudet ovat nyt evänneet kaikkien myönnettyjen poikkeuslupien täytäntöönpanon, ja vasta sitten tutkivat lupien oikeusperusteita, metsästys käytännössä estetään, Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg sanoo tiedotteessa.

Liiton mukaan suden kannanhoidollisen metsästyksen poikkeuslupien voimassaoloa tulee muuttaa määrämittaisesta 15 vuorokauden ajasta asetuksella määrätyksi metsästysajaksi, joka alkaisi joulukuun alussa ja kestäisi maaliskuun loppuun.

Poikkeusluvista tehtävät valitukset on hallinto-oikeuksissa käsiteltävä määräajassa, jotta päätöksen jälkeen metsästysaikaa on vielä jäljellä, tiedotteessa todetaan.

Luonto-Liitto, WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto tekivät joulukuussa Euroopan komissiolle yhteisen kantelun maa- ja metsätalousministeriön päätöksestä sallia suden kannanhoidollinen metsästys vuoden 2022 alusta. Järjestöjen mukaan suden kannanhoidollisen metsästyksen salliminen on  EU-lainsäädännön vastaista.

Jutun kommentointimahdollisuus on päättynyt 31.1. kello 13.04.