Nokia: Täl­lai­nen on yhtiön yli 60-vuo­ti­nen his­to­ria Oulussa

koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Mainos: Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Kalevan joulun ti­laus­tar­jouk­siin klik­kaa­mal­la tästä.

Susi hyök­kä­si miehen kimp­puun Mu­hok­sel­la

Naarassusi hyökkäsi miehen kimppuun Muhoksen keskustan läheisyydessä olevassa metsässä lauantaina iltapäivällä. Susi ilmestyi yllättäen kumarassa marjoja poimineen miehen eteen.

Tässä lavastetussa kohtauksessa puhdas sekarotuinen Ossi esittää sutta ja Jouko Vuorma itseään.
Tässä lavastetussa kohtauksessa puhdas sekarotuinen Ossi esittää sutta ja Jouko Vuorma itseään.

(Huomio! Kyseinen juttu on vuodelta 2007). Naarassusi hyökkäsi miehen kimppuun Muhoksen keskustan läheisyydessä olevassa metsässä lauantaina iltapäivällä. Jouko Vuormaoli vaimonsa ja kahden lapsen kanssa marjastamassa kuuden kilometrin päässä keskustasta olevassa metsikössä kello 17 aikoihin, he erkanivat metsässä ja mies lähti yksin toiseen suuntaan.

"Mieheni poimi marjoja kumarassa, kun hän yhtä-äkkiä kuuli nuuskimisen ääntä takanaan. Hän kääntyi katsomaan ja näki uteliaan suden pennun. Kun hän kääntyi katsomaan eteensä, niin siinä murisi hampaat irvessä naarassusi parin metrin päässä", kertoi järkyttynyt Elise Mäcklin.

Jouko Vuorma ponkaisi pystyyn ja hän lähti juoksemaan pois paikalta mutta susi seurasikin muristen perässä. Noin 300 metrin paon jälkeen mies sai käsiinsä pitkän puunkarahkan. Hän kääntyi kohti lähenevää sutta ja alkoi mäiskiä eläintä puulla päähän. Lähes kaksimetrinen Jouko Vuorma ehti lyödä eläintä arviolta neljä kertaa, ennen kuin susi lähti perääntymään.

"Mieheni oli aivan voimaton kohtaamisen jälkeen, hän oli varma että kuolema oli lähellä", kertasi Elise Mäcklin metsän tapahtumia. Kohtaaminen tapahtui Muhoksen keskustan eteläpuolella, Kärnänkangas-Riihikylä alueella, Hydnumin tehtaiden takana olevilla kankailla. Sudet olivat jatkaneet matkaansa Oulun suuntaan.

Susitutkija, kansanedustajaErkki Pulliainenpitää tapausta ainutlaatuisena. Pulliaisen mukaan susi pitää tavallisesti huolen siitä, että se tai pennut eivät joudu törmäyskurssille ihmisen kanssa.

Tässä tapauksessa susi on hänen mukaansa toiminut "karhuemomaisesti", kun ihminen on jäänyt pennun ja emon väliin.

"En ole ennen kuullut vastaavaa, enkä lukenut oppikirjoista, vaikka olen asunut suden kanssa samassa häkissä ja isossa laumassa", Pulliainen kertoo.

Parhaimmillaan 60 kilometrin vauhtiin yltävä susi olisi halutessaan saanut miehen kiinni. Pulliaisen mukaan kotieläiminä pidetyistä susista on esimerkkejä siitä, että se voi purra ihmistä. "Tässä mielessä sillä ei ihmisen suhteen ole estoa."

Marjastaja toimi Pulliaisen mukaan oikein ja fiksusti, kun huitoi suden karahkalla tiehensä.

Pariskunta teki ilmoituksen sudesta poliisille. Poliisi kävi paikalla, mutta he eivät tehneet susihavaintoja.

Muhoksen keskustassa tehtiin viime viikolla havaintoja susiemosta kahden pennun kanssa. Alueella on ilmeisesti liikkunut susi, sillä koirat ovat asukkaiden mukaan muuttuneet aroiksi.