Mainos

Surun het­kel­lä on tärkeää kohdata sureva läm­möl­lä – ”Moni on ollut hel­pot­tu­nut siitä, ettei tilanne ol­lut­kaan niin raskas kuin oli ai­kai­sem­min aja­tel­lut”

Oulun keskustassa sijaitseva Oulun Hautaustoimisto on paikka, jossa saa tukea ja apua hautausjärjestelyihin. Hautaustoimiston tehtävänä on tehdä omaisten suruprosessista mahdollisimman helppoa.

Hautauspalvelut Arvo Kova Oy:n Risto Kova pitää tärkeänä, että omaisten kaikki toiveet tulevat kuulluksi. Hautaustoimiston työntekijät ovat omaisten tukena kaikissa hautajaisten käytännön järjestelyissä.
Hautauspalvelut Arvo Kova Oy:n Risto Kova pitää tärkeänä, että omaisten kaikki toiveet tulevat kuulluksi. Hautaustoimiston työntekijät ovat omaisten tukena kaikissa hautajaisten käytännön järjestelyissä.

Suurin osa ihmisistä joutuu kohtaamaan jossain vaiheessa elämässään tilanteen, jossa on jätettävä viimeiset hyvästit rakkaalleen. Surutyöhön kuuluu vahvasti myös hautajaisten järjestäminen.

Hautauspalvelut Arvo Kova Oy:n Risto Kova pitää tärkeänä, että hautaustoimistossa on asiallinen, lämmin ja ystävällinen vastaanotto, jotta omaisilla on mahdollisimman helppo tulla toimistoon keskellä surutyötä.

”Moni on ollut helpottunut siitä, ettei tilanne ollutkaan niin raskas kuin sitä oli aikaisemmin ajatellut. Siihen vaikuttaa todella paljon se, miten ihminen otetaan vastaan ja kohdataan”, Kova sanoo.

Hautauspalvelut Arvo Kova Oy on 1960-luvulla Iissä perustettu hautaustoimisto, jonka perusti suntiona toiminut Arvo Kova yhdessä puolisonsa kanssa. Hautaustoimisto jatkoi toimintaansa 1970-luvulla jo pitkään toimineena Oulun hautaustoimistona.

Nyt hautaustoimistoa pyörittää jo kolmas sukupolvi. Perheyritys palvelee hautausasiakkaita Oulussa, Iissä, Kempeleessä ja Oulunsalossa.

”Me teemme suurimmaksi osaksi kaiken itse surusidonnasta perunkirjoituksiin. Valmistamme myös hautakivet itse. 60-70 luvulla teimme kellaritiloissa arkkujakin, mutta nykyään tilaamme arkut ja uurnat valmistajilta”, Kova kertoo.

Hautaustoimisto auttaa käytännön asioissa

Kun omainen saapuu hautaustoimistoon, hänen kanssaan sovitaan käytännön järjestelyistä, kuten arkusta, hautaustavasta, vainajan vaatetuksesta ja haluavatko omaiset olla vainajan pukemisessa ja siirrossa mukana.

Omaisten halutessa hautaustoimisto voi järjestää kaikki käytännön järjestelyt niin, että omaiset saavat keskittyä rauhassa suruprosessiin. Oulun hautaustoimistossa kunnioitetaan jokaisen toimeksiantajan vakaumusta.

”Me tunnemme koko hautausprosessin, joten käytännön asiat on helppo jättää meille tehtäväksi. Siinä säästää myös aivan valtavasti aikaa. Meiltä ei kuitenkaan tarvitse ottaa kaikkea palvelua, vaan monelle hautajaisten järjestäminen itse on iso osa suruprosessia”, Kova sanoo.

Hautaustoimistossa käynnin jälkeen omaiselle annetaan mukaan tai lähetetään vielä sähköisesti muistilista, johon on merkitty kaikki käynnin aikana sovitut asiat ja tietoa hautajaisjärjestelyistä.

Oulun Hautaustoimistossa on esillä monenlaisia uurnia ja arkkuja.
Oulun Hautaustoimistossa on esillä monenlaisia uurnia ja arkkuja.

Tärkeintä on kunnioittaa omaisten toiveita

Vaikka kuolema on osa jokaisen elämää, moni joutuu järjestämään hautajaiset vain kerran elämässään. Joskus ihmiset haluavat suunnitella ennen kuolemaansa itse, minkälaiset hautajaiset haluaa järjestettävän.

Kaupungeissa yleisin tapa haudata on tuhkahautaus, kun taas maaseudulla suositaan vielä suurimmaksi osaksi arkkuhautausta. Myös eri uskontokunnilla on erilaisia hautaustapoja.

”Uskontokunnalla ei ole väliä, me teemme asiat aina omaisten toiveiden mukaan”, Kova kertoo.

Oulun hautaustoimistossa on esillä erilaisia arkku- ja uurnamalleja. Viime vuosien aikana arkuissa on alettu suosia yhä enemmän erilaisia design-malleja. Hyllyllä komeilee upeilla maalauksilla varustettuja uurnia ja jopa jalkapallon muotoinen uurna.

”Me olemme toteuttaneet vuosien aikana monenlaisia persoonallisiakin toiveita uurniin ja arkkuihin liittyen”, Kova kertoo.

Vainajalle voidaan laittaa arkkuun mukaan omat vaatteet ja henkilökohtaisia tavaroita, kuten koruja.

”Omien vaatteiden pukeminen on lisääntynyt. Joku voi haluta tulla haudatuksi juhlapuku tai värikäs mekko päällään ja villasukat jalassa. Me kunnioitamme kaikkia omaisten toiveita: meille on kunnia-asia auttaa omaisia saattamaan vainaja viimeiselle matkalleen”, Kova sanoo.

Arvo Kova Oy tarjoaa hautauspalveluita, surusidontaa, hautakiviä ja perunkirjoituksia ammattitaidolla. Arvo Kova Oy Hautaustoimistot kuuluu Suomen Hautaustoimistojen Liittoon, Suomen Yrittäjiin ja kukkakauppiasliittoon.

Tutustu Hautauspalvelut Arvo Kova Oy:n sivuihin osoitteessa https://www.arvokovaoy.fi/.